AcasăDezvaluiriAncheteSe tem de anchetele DNA: expatii multinationalelor spala putina!

Se tem de anchetele DNA: expatii multinationalelor spala putina!

Cu toate ca Romania nu poate fi incadrata in niciun caz in randul tarilor asa-zise „bananiere”, fiind stat membru al Uniunii Europene, influentele companii multinationale au reusit sa dea tunuri incredibile in tara noastra. Unde au obtinut profituri pur si simplu fabuloase, cu mult mai mari decat in celelalte tari unde detin filiale. Asta ca sa nu mai vorbim ca banii au fost repatriati aproape in totalitate catre companiile mama, prin intermediul off-shore-urilor sau a tot felul de alte inginerii fiscale.

Iar toata aceasta „prada” a putut incapea pe mainile unor companii de renume international in primul rand din cauza slabiciunii anumitor institutii ale statului roman, unele roase de flagelul coruptiei generalizate. Numai ca, asa dupa cum „National” dezvaluia in exclusivitate in urma cu ceva vreme, structurile de forta ale statului roman se pregatesc sa faca din 2016 anul stoparii acestui jaf. Dar si al tragerii la raspundere a celor implicati in crearea acestor circuite subterane intre reprezentantii multinationalelor si functionarii si demnitarii corupti. Iar dupa ce au spart „buboiul” cu dosarul „Veolia”, procurorii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale sa dea iama si in alti giganti care deruleaza afaceri de miliarde de euro in tara noastra. Insa, temandu-se ca vor fi atinsi din urma de „tavalugul” DNA, unele dintre multinationalele care se simt cu musca pe caciula recurg deja la masuri drastice, incepand, in disperare de cauza, sa-si retraga expatii din tara noastra.

Permutari globale

Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, reprezentantii straini ai mai multor multinationale care detin impreuna „felii” impresionante din cifra de afaceri din Romania sunt deja instiintati ca vor fi transferati pe alte meleaguri ale globului. Iar toata aceasta isterie a mutarilor este cu atat mai surprinzatoare cu cat marea majoritate a celor care vor fi nevoiti sa plece de urgenta din Romania nu sunt in niciun caz la sfarsitul mandatelor in tara noastra. Mai mult chiar, unii dintre nenumaratii CEO, directori de divizii sau alti expati de-abia ce fusesera trimisi in Romania pentru a superviza afacerile unor companii cu nume grele la nivel international. Si acum, fara nicio explicatie oficiala, singura justificare fiind niste decizii de ordin interior, acestia sunt pur si simplu extrasi din Romania, pana ce nu este prea tarziu. Adica, altfel spus, pana ce nu se vor „coace” anchetele incendiare la care procurorii anticoruptie, sprijiniti de structurile informative, lucreaza deja la greu.

Trag de timp

Desigur ca multinationalele pot motiva oricand ca este treaba lor ce fac cu politica de cadre si ca pot decide in orice clipa ce angajat, unde sa lucreze. Numai ca exista suspiciuni tot mai mari ca prin aceasta strategie s-ar incerca de fapt tragerea de timp in cazul declansarii unor anchete penale, daca nu cumva chiar blocarea totala a acestora. Pentru ca, in cazul in care cei implicati in cazuri suspectate de coruptie s-ar afla in Romania, indiferent de nationalitatea si de pozitia lor, normal ca procurorii ar avea un as in plus in maneca. In schimb, daca s-ar vedea nevoiti sa alerge cu comisiile rogatorii prin toate colturile lumii dupa suspecti sau martori, atunci, dupa cum sustin sursele noastre, fiecare ancheta s-ar putea prelungi cu cate un an-doi din start.

Schimba sistemul sau il imbunatatesc?

Incet-incet, expatii care erau la post in tara noastra cand multinationalele pe care le reprezentau au semnat contracte fabuloase cu statul roman isi vor parasi actualele locuri de munca, urmand a fi trimisi, cel mai probabil, cat mai departe de Romania. Iar in locul lor vor veni alti expati, fara niciun fel de istoric profesional in tara noastra. Insa si acestia vor avea de indeplinit aceleasi „tinte” financiare ale profitului. Asa ca se pune marea intrebare daca si inlocuitorii celor deja intrati in vizorul procurorilor vor prelua sistemul folosit pentru a pune mana pe contracte banoase cu statul roman. Sau poate chiar il vor imbunatati…?

author avatar
Catalin Tache
2.550 afisari

3 COMENTARII

  1. Ministrul Transporturilor,Ghiocel Iulian Matache , nu aude nu vede dar stie?
    “În perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranşe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriş Teodor Alexandru, şef Serviciu Automotoare şi ulterior, director de tracţiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel încât să obţină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei şi Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.)
    Se pune intrebarea , Gavris Teodor Alexandru a luat mita singur ?
    Se pare ca nu, nici nu avea cum.

    DNA , sa controleze toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” cel putin din perioada 2013-2014-2015 de la CFR Calatori?
    Oare s-a auzit de Secara Vasile(inculpat), Dorobantu Valentin(dirijorul trenurilor pe la REGIOTRANS Bv.), Carmen Maria Popescu(“regina achizitiilor” de la CFR Calatori), Miu Ileana(director economic),Liliana Constantinescu(sef oficiu juridic),Claudiu Dumitrescu(fost membru CA,inculpat), Alexandrina Gatej(fosta presedinte CA),Dana Galben Rachila(membru CA pe viata?),Gavris Teodor(inculpat), Nita Robert, Timis Bogdan, Protopopu Gabriel Telu(inculpat),Berindean Nicolae(inculpat),Szentes Iosif(manager privat CFR Calatori) Litra Marcel,Mantoiu Cornel ,Zaharia Adrian, etc?
    Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de mai sus in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?
    Ulterior, fostul ministru, Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes.
    Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu zis “SMART”, in prezent dirijorul trenurilor private de la Regiotrans Brasov si ulterior cu Vasile Secara,in prezent inculpat , au tesut mersul trenurilor in interesul companiilor private de transport feroviar de calatori, punand astfel umarul la ruinarea companiei de stat.
    Cei care au condus si conduc CFR Călători în ultimii ani cum ar fi si Valentin Dorobanţu,Secara Vasile,Szentes Iosif, au fost si sunt preocupaţi să falimenteze compania de stat.
    Singura lor grijă a fost să umfle conturile „băieţilor deştepţi” de la calea ferată prin subvenţii foarte mari, în timp ce compensaţiile pentru CFR Călători erau tot mai modeste în raport cu numărul călătorilor.
    În acelaşi timp, în 2012 şi 2013, fostul director general Valentin Dorobanţu a depus eforturi susţinute ca mersul trenurilor să fie intocmit în funcţie de interesele băieţilor deştepţi de la calea ferată, cedând astfel o serie de trasee rentabile ale CFR Călători în favoarea operatorilor privaţi de transport feroviar de persoane,in asa fel incat Regionale ca Bucurestiul si Brasovul sa ajunga “in sapa de lemn”?
    Mai tarziu, echipa de conducere a CFR Călători, în frunte cu directorul Vasile Secară, omul ministrului transporturilor, Ioan Rus, a tesut un nou mers al trenurilor , prin care o serie de rute rentabile, care aduc foarte mulţi bani companiei CFR Călători, au fost cedate către operatorii privaţi.
    Directori de la stat, garantaţi de privaţi.
    Preşedintele Comitetului director al CFR Călători, Vasile Secară, era “ajutat” în demersul de cedare a rutelor rentabile către operatorii privaţi de către unul dintre membrii Comitetului director- Iosif Szenteş, cel care împreună cu Valentin Dorobanţu au întocmit mersul trenurilor din decembrie 2012 si 2013, prin care operatorii privaţi de transport feroviar de călători au fost favorizaţi în detrimentul CFR Călători”
    Ori poate se verifica si cum un teren extrem de valoros de la Cluj al companiei CFR Calatori, a ajuns definitiv la un om de afaceri din anturajul lui Ioan Rus prin girul lui Secara Vasile?

  2. Tache de ce nu incepe curatenia din 2015??, ca pe noi romanii de rand ne calca fiscu’ pe cap de muuult ! Trompeta SRI&DNA ce esti,recunosti ca pina atunci (2016)pleaca din tara cei vizati de anchete, si vin altii pe care o sa-i pupati undeva!,voi trompetele binomului…

  3. Teoretic sunt vinovati si straini care au venit din afara cercului. Dar daca te concentrezi pe ei e ca si cum te-ai concentra pe coruptia controlorilor de tern: rezolvi niste efecte, nu cauza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger