AcasăOldUite ce frumos traiau oltenii in neolitic

Uite ce frumos traiau oltenii in neolitic

Asa traiau gumelniteniii, stramosii oltenilor

In Draganesti-Olt, s-a realizat un proiect inedit pentru Romania si pentru Europa: satul neolitic gumelnitean, cu sprijinul profesorului Traian Zorzoliu, director al Muzeului Campiei Boianului.

Asa traiau gumelniteniii, stramosii oltenilor

Cultura Gumelnita, mileniul VI i.Cr., a uimit arheologii straini prin frumusetea ei. Locuitorii erau oameni harnici, ingeniosi, veseli, iubitori, inconjurandu-se de obiectele necesare, dar maiestrit lucrate si decorate.

Viata, dulce viata

Intrarea in sat, peste santul de aparare

Tot Culturii Gumelnita ii apartine tezaurul din obiecte de aur, cel mai mare descoperit la nord de Dunare, format din trei figurine antropomorfe, spirale de colan si un lantisor format din sapte verigi in greutate de 36 de grame.

Bucataria avea strictul necesar

Piesele ceramice si decoratiunile casnice sunt dintre cele mai frumoase. „Strachina indragostitilor” de la Sultana a fost socotita una dintre capodoperele artei preistorice, la fel de valoroasa ca si deja celebrul “Ganditor” de la Cernavoda. Toate motivele decorative se regasesc si astazi pe covoarele si ceramica olteneasca.

”Strachina indragostitilor” gumelniteni

Figurinele de lut ale Culturii Gumelnita sunt o dovada a continuitatii stilului de viata din eneolitic pana in prezent, iar felul de-a fi al gumelnitenilor, veseli si iubareti, s-a perpetuat pana in prezent si a permis reconstituirea satului neolitic asa cum poate fi vazut in incinta Muzeului Campiei Boianului.

Ca taranii de azi

Vasele folosite de gumelniteni imbinau placutul cu utilul

Gumelnitenii isi construiau locuinte de suprafata, la inceput in jur de 4 metri lungime si 3 metri latime, orientate nord-sud, cu prispe, organizand foarte bine spatiul interior, intr-un spatiu destinat gatitului si, in spatele vetrei, „dormitorul”, un pat de paie acoperit de rogojini si piei.

Si astazi, femeile mai duc pe cap vasele cu apa

Popii caselor erau din lemn, iar peretii din impletituri de crengi batute cu lut. Acoperisul era format din straturi vegetale uscate, paie, stuf etc. Apoi, satul s-a dezvoltat, casele au castigat in dimensiuni, iar vesela casnica si uneltele agricole s-au diversificat.

Tezaur de aur, primul de la nord de Dunare

Asezarea a avut si un sant de aparare, adanc de sase metri, care era dublat spre interior de un val de pamant cu o inaltime de un metru si o latime de 3–4 metri.

Arheoparcul Gumelnita

Unii antropologi fac legatura intre culturile de pe teritoriul Romaniei si misterioasa populatie Ainu

In parcul arheologic din Muzeul Campiei Boianului se ajunge trecand peste santul de aparare pe o punte din lemn, sub care curge un mic parau. Dincolo de gardul de nuiele impletite, cum fac si astazi taranii romani, te intampina case vesel vopsite, cu ocru si ornamente albe, romburi, spirale, zig-zaguri, avand in ograda si un mic hambar suspendat, pentru depozitarea graului, in special. In casa sefului de trib, ce indeplinea si functie sacerdotala, se gaseste si un spatiu in care se afla un altar de cult, pe care sunt asezati doi idoli, barbat si femeie si o masa cu cele necesare ritualurilor. In parcul arheologic s-a reconstituit casa unui olar, avand unelte pentru decoratiuni din os, casa vanatorului, care are pe exterior o plasa de pescuit, impletita din fibre vegetale, un harpon, o sulita si un cutit din os. Urmeaza casa agricultorului, cu uneltele specifice, sape, harlete si sapaligi din corn de cerb. Acestea erau principalele ocupatii ale barbatilor. Femeile lucrau imbracaminte din piele la inceput, apoi din tesaturi, aveau grija de copii, de vite, faceau mancare si coceau paine. La capatul ulitei se aflaun obor pentru animale, pentru ca oamenii nu si le tineau in batatura, locuintele fiind apropiate una de alta. Toata ceramica gumelniteana demonstreaza optimismul si fericirea locuitorilor.

author avatar
Adina Mutar
2.497 afisari
Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger