AcasăOldSchitul Darvari, oaza de liniste din inima Bucurestiului

Schitul Darvari, oaza de liniste din inima Bucurestiului

In 1992, Schitul Darvari a fost declarat monument istoric

Parintele Nicolae Steinhardt spunea despre Schitul Darvari ca „nu poate sa nu atraga prin gratia, micimea si linistea lui tupilata”.

In 1992, Schitul Darvari a fost declarat monument istoric

La inceput, in 1834, a fost o ctitorie de familie. Conform pisaniei, schitul a fost ridicat „cu cheltuiala dumnealui caminarului Mihalache Darvari, in zilele Mariei Sale Domnului Alexandru Ghica-Voievod, in 1834 August 10”.

O bisericuta de lemn

„Deschideti portile ca sa intre Imparatul Slavei!”

Mihalache si sotia sa, Elena, nascuta in familia Buzestilor, „iubitori de cele sfinte si cu mare dragoste de Dumnezeu”, au cumparat de la ctitorii Bisericii “Icoana”, familia Babeanu, un teren pe care a fost zidita o mica si modesta biserica din lemn, fara turla, cu Hramul Invierii Sfantului Lazar, al Sfintilor Imparati Constantin si Elena si al Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil. Se voia a fi un loc de rugaciune pentru membrii familiei si apropiatii acestora. In partea de nord si de vest au fost construite chilii pentru vietuirea preotilor ce aveau sa slujeasca in noul lacas. In 1835, familia Darvari a chemat aici 12 calugarite de la manastirile Pasarea si Ciorogarla, pentru a ingriji de biserica si pentru a canta la slujbe. Acestea au format in intaia obste monahala. Prima stareta a fost Maica Sofia, fiica unui boier din Campulung. In anul 1864, domnitorul Alexandru Ioan-Cuza a dat Legea secularizarii, prin care multe manastiri romanesti, majoritatea inchinate Locurilor Sfinte, au fost inchise. Drept urmare, in 1865, calugaritele de la Darvari au fost trimise inapoi la manastirile Pasarea si Ciorogarla, iar schitul a fost inchis.

Perioada calugarilor atoniti

In 1869, cativa calugari romani de la Schitul Prodromul, de la Muntele Athos, primesc ingaduinta familiei ctitorilor de a se adaposti aici, in trecerea lor prin Bucuresti, unde veneau deseori pentru strangerea de ajutoare. In schimb, calugarii se obligau sa savarseasca sfintele slujbe. In perioada monahilor atoniti, a fost organizata aici o mica editura misionara si o fabricuta de lumanari pentru nevoile proprii. Printre vietuitorii schitului s-a aflat si parintele ieromonah Dometie Ionescu, ucenicul schimonahului Nectarie, protopsaltul Sfantului Munte. Parintele Dometie a tiparit in anul 1909 o Antologie, in care a adunat mai multe cantari psaltice si cantece de stea, de o frumusete aparte.

Arghezi, un obisnuit al schitului

Familia căminarului Mihalache Darvari a ridicat schitul

Primul staret din perioada calugarilor atoniti la Darvari a fost schimonahul Isaia, caruia i-a urmat arhimandritul Simeon Ciumandra pana in 1959. Parintele Simeon Ciumandra era un  foarte apreciat si cautat de insemnate personalitati ale timpului, fiind mare iubitor de cultura. Poetul Tudor Arghezi, sculptorul Gheorghe Anghel si multi altii erau vazuti adesea intrand in chilia staretului, pentru a cere sfat. In 1894, Nicolae Darvari, epitropul schitului in acea vreme, repara biserica adaugandu-i o turla si un pridvor. O a doua reparatie generala a fost facuta intre anii 1933 si 1934, de catre generalul de divizie Mihail Darvari, nepotul ctitorului. El inlocuieste din temelie vechiul locas construind biserica in forma sa actuala, in care imbina armonios stilul oltenesc cu cel muntenesc bisericesc, si tot el innoieste chiliile de langa biserica. Planurile de constructie apartin arhitectului Gheorghe Simotta, iar pictura interioara in fresca, pictorului Iosif Keber. In 1959, regimul comunist a inchis schitul. Abia dupa 1989, au inceput lucrarile de restaurare. La 31 martie 1996, Schitul Darvari redevine asezamant monahal. Din anul 2007, Prea Fericitul Parinte Daniel ii incredinteaza ascultarea staretiei parintelui Arhimandrit Teofil Anastasoaie. Sub carmuirea sa, schitul a devenit o oaza spirituala in tumultul bucurestean, iar slujbele, unele dintre cele mai frumoase cantari ale dumnezeirii.

Racla cu Sfintele Moaste

La Schitul Darvari se gasesc particele de sfinte moaste de cei 40 de Sfinti Mucenici, de la Sf. Mucenici Tarah şi Andronic, Sf. Mucenic Candid, Sf. Ignatie Teoforul, Sf. Parinti ucisi in Sinai, Sf. Mucenic Policarp, Sf. Alexie omul lui Dumnezeu, Sf. cuvioşi părinţi ucişi în Mănăstirea Sf. Sava, Sf. Antonie de la Iezeru, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Sf. Elefterie, Sf. Cuvios Gherasim de la Iordan, Sf. Cuvios Siluan Athonitul, Sf. Sfinţit Mucenic Haralambie.

[podcast format=”video”]https://www.national.ro/wp-content/uploads/2012/04/slujba-inviere.flv[/podcast]

author avatar
Adina Mutar
2.620 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger