AcasăOldMasagetii, primii imblanzitori ai cailor

Masagetii, primii imblanzitori ai cailor

Caii au fost domesticiti de masageti in stepele ponto-caspice

Un studiu publicat in Science Daily releva ca animalul cel mai nobil, calul, a fost domesticit pentru prima data in stepele dintre Marea Neagra si Marea Caspica, in mileniul III i.C.

Caii au fost domesticiti de masageti in stepele ponto-caspice

Pe acele meleaguri, pe care astazi se afla Romania, Ucraina, Kazahstan si Rusia, isi aveau matca masagetii, getii peregrini, care au ajuns pana in India, China, Tibet.

Un pas evolutiv extraordinar

Cele mai vechi reprezentari cavaleresti au fost descoperite in Sumer si in Bactria, 2.100 – 1.700 i.C.

Studiul a fost efectuat de cercetatorii germani de la Institutul Leibniz pentru Cercetari ZOO din Berlin, de la Institutul Arheologic German, Universitatea Humboldt, Berlin, Institutul Max Planck, Leipzig, in cooperare cu cercetatori americani si spanioli. Domesticirea calului a fost un pas evolutiv extraordinar pentru omenire, de aceea originea acestei indeletniciri era foarte disputata.

Cavalerul get de la Tomis si sarpele incolacit pe arbore

O ipoteza, avansata de Universitatea Uppsala si de cercetarorii spanioli situa domesticirea calului in Iberia neolitica. Bazandu-se pe testari de ADN din Pleistocenul Tarziu pana in Evul Mediu, studiul surprinde momentul in care calul a fost supus unui proces selectiv de inmultire, ceea ce demonstreaza interventia omului, indicandu-i pe masagetii mileniului III i.C. ca autori ai domesticirii celui mai nobil animal.

Din animal vanat, frate zeiesc al Soarelui

Falanga de cal incizata de la Cuina Turcului

Societatea moderna este bazata pe ceea ce se numeste „revolutia neolitica”, cand oamenii au adaptat plantele nutritive salbatice si au domesticit animalele. Dintre animalele domesticite, niciunul, in afara de cal, nu a avut o contributie atat de mare in toate aspectele vietii umane: nutritie, transport, razboi si punerea in contact a civilizatiilor indepartate. A si ramas in vocabularul romanilor, urmasi ai daco-getilor, cuvantul „a descaleca” pentru a defini intemeierea unei tari! Alte descoperiri care atesta domesticirea calului in acelasi areal sunt strachinile cu urme de grasime provenita din lapte de iapa, ceea ce demonstreaza ca animalele erau crescute si pentru hrana, nu numai pentru transport.

Aceste descoperiri tin de Cultura Botai ( 3700-3100 i.C.), in Kazahstanul de azi, nu departe de locul unde se intindea minunata cetate solara a masagetilor, Arkaim.  La inceput un animal vanat pentru hrana, calul si-a castigat respectul oamenilor, care l-au dedicat zeilor solari, Mitra la getii din Capadocia, Aplu la daci, care au batut si monede pentru calul solar, purtand steagul geto-dac, sarpele cu cap de lup.

Cavalerul geto-dac si Sfantul Gheorghe

Pe o falanga de cal salbatic descoperita la Cuina Turcului (comuna Dubova, judetul Mehedinti, pe malul Dunarii la Portile de Fier), 11.000 i.C., se afla prima reprezentare a genezei, a coloanei infinitului, a tatanii lumii, cum spune taranul roman, care se citeste astfel „Insufletirea vine din Cer, se plamadeste in pantecul femeii si se naste pe Pamant”! Si acest mesaj este incizat pe o falanga de cal! Pe teritoriul Romaniei s-au gasit cel putin 200 de imagini atestand cultul Cavalerului Trac,  in Dobrogea, Oltenia, Transilvania. Uneori, imaginile includ, ca relieful cinegetic de galop, de la Constanta, sarpele cu trupul incolacit pe un arbore, element care conserva simbolurile daco-gete. Mai tarziu, cavalerul trac s-a intruchipat in cavalerul get Sf. Gheorghe, care a supus balaurul moralei crestine. Prin migratie, calul domestic s-a raspandit din arealul ponto-caspic in toata Eurasia, Mesopotamia, Anatolia.

author avatar
Adina Mutar
4.063 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger