Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Romania mea » Anexarea Moldovei la imperiul tarist, zi de doliu national

Anexarea Moldovei la imperiul tarist, zi de doliu national

Autor:

Ziua de 16 mai, cand se implinesc 200 de ani de cand teritoriul Republicii Moldova a fost anexat la imperiul tarist, a fost declarata zi de doliu de catre Primaria municipiului Chisinau.

 

1 chisinau 300x201 Anexarea Moldovei la imperiul tarist, zi de doliu national

De la Chisinau, moldovenii cer, din nou, unirea cu Romania

Anexarea a fost stabilita 16-28 mai 1812, in timpul negocierii si semnarii Tratatului de pace ruso-turc, la Hanul lui Manuc Bei.

Marsuri de comemorare a crimelor

2 Masacrul Fantana Alba 213x300 Anexarea Moldovei la imperiul tarist, zi de doliu national

In ciuda crimelor, rusii nu le-au scos moldovenilor din cap care e natia lor

La 16 mai, drapelele vor fi coborate in berna. In acest fel, Primaria a decis sa sustina Consiliul Unirii, care a solicitat anterior autoritatilor sa comemoreze la nivel national aceasta zi. Consiliul Unirii si miscarea Actiunea 2012 au anuntat ca vor organiza pe 13 si pe 16 mai manifestatii de comemorare a anexarii Basarabiei la fostul imperiu rus.

3 Romania Basarabia Bucovina Cadrilater 300x224 Anexarea Moldovei la imperiul tarist, zi de doliu national

„Minoritarii” moldoveni traiesc pe un teritoriu strategic pentru rusi

La 13 mai, va fi organizat un mars de comemorare din Piata Marii Adunari Nationale spre ambasadele Rusiei si Turciei, iar seara, la Teatrul Verde, va avea loc o manifestatie artistica, fiind invitati  Gheorghe Zamfir si Gheorghe Turda. La 16 mai, cand se implinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei, de asemenea vor fi organizate un sir de manifestatii, inclusiv un Te Deum in Piata Marii Adunari Nationale.

Pravda ne invata istoria Moldovei

Cotidianul Pravda, oficiosul Kremlinului si al comunistilor de altadata, a infierat cu manie proletara tendintele nationaliste ale moldovenilor, luandu-se in primul rand de Traian Basescu si Nicolae Timofti. „Cu ocazia vizitei presedintelui moldovean la Bucuresti, natiunea moldoveneasca a fost desfiintata”, zice Pravda. „Basescu nu a lasat impresia ca vorbeste cu un lider de stat, ci cu unul din guvernatorii sai regionali.” Autorul o fi vrut sa se refere la prefecti, ca Romania n-are decat un guvernator, in principiu, si acela e Mugur Isarescu, Doamne fereste sa nu i te adresezi cum trebuie! Trecand peste, Pravda ne „incanta” mai departe cu istoria Romaniei, asa cum s-a vazut intotdeauna dinspre rusi. Ca moldovenii nu-s romani, ca romanii din Republica Moldova reprezinta o minoritate si ca degeaba i-a daruit Basescu lui Timofti un million de carti in limba romana, ca n-o sa aiba cine le citi. Invocand stiinte lingvistice si etnografice, Pravda trage concluzia ca romanii si moldovenii vorbesc aceeasi limba azi, din cauza unui val de nationalism care i-a lovit la sfarsitul anilor `80. Se pare ca a fost de-a dreptul un tsunami daca a cuprins intreaga Moldova, in care romanii erau „minoritari”! „Biata Romanie, vrea sa-si extinda teritoriul”, incheie Pravda intr-un ton ironic.

Crimele abominabile ale rusilor impotriva romanilor

Bietii romani, intr-adevar! In 1812, tarul Alexandru I a incercat macar sa castige simpatia noilor supusi prin asigurarea unor conditii de dezvoltare autonoma a provinciei. Dar, in scurta vreme, s-a trecut la reorganizarea Basarabiei ca gubernie, populatia fiind supusa politicii de rusificare. Totusi, „nerecunoscatori”, moldovenii hotarasc sa se uneasca cu Romania, la 24 ianuarie 1918. Rusii au pus mana din nou pe Basarabia si nordul Bucovinei in 1940, si atunci au inceput actiunile abominabile de distrugere a identitatii romanesti. Pe langa deportarile romanilor in Siberia, unde familiile lor au fost dezmembrate, NKVD-ul a lansat zvonul ca  sovieticii permit trecerea granitei in Romania. La 1 aprilie 1941, oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrautii-de-Sus, Patrautii-de-Jos, Cupca, Corcesti, Suceveni), purtand in fata un steag alb si insemne religioase, au format o coloana pasnica de peste 3.000 de persoane si s-au indreptat spre noua granita sovieto-romana. In poiana Varnita, la circa trei kilometri de granita romana, granicerii sovietici au tras in plin, secerandu-i. Supravietuitorii au fost urmariti de cavaleristi si spintecati cu sabia. La finalul macelului, ranitii au fost legati de cozile cailor si tarati pana la cinci gropi comune sapate dinainte, unde au fost ingropati, unii fiind in viata inca. Altii au fost arestati de NKVD din Hliboca (Adancata) si, dupa torturi de neimaginat, au fost dusi in cimitirul evreiesc din acel orasel si aruncati de vii intr-o groapa comuna, peste care s-a turnat si s-a stins var. Dupa asemenea atrocitati, nu-i de mirare ca moldovenii „au ramas” in teritoriile ocupate si au invatat si limba rusa.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!