Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Romania mea » „Arhivele Fenomen”, documentar american despre secretele disparute ale lui Nicolaie Tesla

„Arhivele Fenomen”, documentar american despre secretele disparute ale lui Nicolaie Tesla

Autor:

La 7 ianuarie 1943, moare, la varsta de 86 de ani, intr-o camera a hotelului New Yorker, savantul roman Nicolaie Tesla. Imediat, i-au disparut inventiile cu caracter militar.

 

nikola tesla 300x180 „Arhivele Fenomen”, documentar american despre secretele disparute ale lui Nicolaie Tesla

Valahul care a fascinat America

Nicolaie Tesla era sarb de origine valaha, desi i se contesta vehement aceasta origine.

Fascinat de Jules Verne

1 tesla 233x300 „Arhivele Fenomen”, documentar american despre secretele disparute ale lui Nicolaie Tesla

Tesla, in laboratorul sau strabatut de electricitate

Tatal sau, preot ortodox, se numea Milutin,  de la stravechiul „mile”, care la getii inchinatori la Soare insemna soldat. Mile – soldat era si grad de initiere la cavalerii capadochieni ai Fratiei lui Mitra.

3 tesla wireless 180x300 „Arhivele Fenomen”, documentar american despre secretele disparute ale lui Nicolaie Tesla

Turnul Wardenclyfe sau transmisia de electricitate fara fire, construit de Tesla

Pe mama lui Nicolaie o chema Gica, Georgica! Nicolaie Tesla s-a nascut la 28 iunie, declarat pe 10 iulie, 1856, in „catunul Similian” (“catun” fiind chiar denumirea pentru sat folosita de valahi). Tatal lui Nicolaie se nascuse in catunul Raduc, si avea o sora pe nume Stanca.

4 tesla curent altern 300x192 „Arhivele Fenomen”, documentar american despre secretele disparute ale lui Nicolaie Tesla

Tesla explica beneficiile curentului alternativ, blamat de Edison

Pe surorile lui Nicolaie le chema Angelina, Milica, Marica, iar pe frate, Dan. De cand era copil a fost fascinat de lumea stiintifica a lui Jules Verne. A urmat cursurile de inginerie de la Politehnica din Graz (1875-1881), apoi a lucrat la Budapesta, Paris, in cadrul Companiei Edison (1882), la Strasbourg (1884), dupa care a emigrat in SUA.

Stapanul electricitatii si al transmisiunii wireless

2 nava 300x199 „Arhivele Fenomen”, documentar american despre secretele disparute ale lui Nicolaie Tesla

Tehnologie de razboi, bazata pe transmisia wireless inventata de Tesla

Tesla i-a fascinat pe americani cu demonstratiile sale privind electricitate si l-a innebunit pe Thomas Edison, care voia sa demonstreze cat de periculos este curentul alternativ. Bancheri legendari au fost deopotriva tentati sa investeasca in inventiile lui Tesla si speriati de efectul acestora. JP Morgan, de exemplu, a investit 150.000 de dolari intr-un sistem mondial de radiodifuziune pe care Tesla a promis ca-l va construi. Insa, cand acesta a inceput construirea  Turnului Wardenclyfe in cadrul proiectului de transmisie de electricitate wireless,  Morgan a facut tot posibilul sa-l impiedice din cauza impactului negativ asupra elitei financiare.

Inventii militare „top secret”

Dupa moartea sa, la 8 ianuarie 1943, agentii FBI i-au rascolit camera de la New Yorker Hotel si si-au insusit, cu imputernicire de la Biroul Proprietati Straine (desi era cetatean american), toate proiectele la care lucra, inclusiv cele din seiful hotelului. Departamentul de Razboi le-a trecut apoi la “top secret”. Ce au construit americanii pe baza proiectelor lui Tesla le-au adus miliarde de dolari si faima mondiala. In filmul BBC, “Maestrii ionosferei”, se arata ca Nicolaie Tesla a fost primul care a folosit ionosfera (acea parte a atmosferei incarcata cu ioni, importanta pentru transmisia undelor radio) in scop stiintific. Lui Nicolai Tesla, omenirea ii datoreaza primul sistem de comunicatie wireless, primii roboti, prima telecomanda, aparate de zbor cu decolare verticala si altele, secrete, urmarite de documentarul american „Secretele disparute ale lui Nicola Tesla”.


1 Comentariu la „Arhivele Fenomen”, documentar american despre secretele disparute ale lui Nicolaie Tesla

  1. romeo moisin

    Interesant articol, dna Adina. Nu stiu care sunt sursele documentarii jurnalistice, dar sunt convins, asa cum te-am cunoscut acum vreo 12 ani, si citindu-te cand si cand, ca publici doar lucruri temeinic verificate. Din pacate, finalul povestii de fata este unul trist pentru noi, romanii. Ne consolam cu gandul ca suntem destepti si altii profita de asta!?


Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-08-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!