DEZVALUIRI Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Catalin Tache » Reincepe razboiul total in Servicii!

Reincepe razboiul total in Servicii!

Autor:

In isteria halucinanta creata de baricadarea in Palatul Victoria a “guvernului in trei”, prea putini au mai avut timp sa constate importantta ultimei decizii a Curtii Constitutionale, cea prin care a fost respinsa sesizarea formulata de 25 de senatori ai Partidului National Liberal in legatura cu modificarile aduse mecanismului de numire in functie a sefului Directiei Generale de Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne. Astfel, drept urmare, viitorul sef al “Doi s’un sfert” poate fi numit direct de catre ministrul de Interne, fara a mai fi necesar si avizul Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, presedintele Klaus Iohannis fiind sarit la randul sau din schema numirii.

 

carmen dan.ilf3a2o47k Reincepe razboiul total in Servicii!

Dupa ce a facut ordine in minister, Carmen Dan are misiunea de a gasi un “loial” la conducerea DGIPI

Iar propunerea legislativa prin care Liviu Dragnea a sperat, inca de la venirea la Putere, sa reseteze serviciul secret al Internelor ca o contrapondere la influenta tot mai mare a Servicului Roman de Informatii s-a bazat pe o prevedere surprinzatoare. Care, chiar daca de aceasta data a reprezentat cartea castigatoare pentru actualii guvernanti, fiind de altfel argumentul care a cantarit decisiv in luarea deciziei judecatorilor Curtii Constitutionale, se anunta inca drept o sabie cu doua taisuri. Pentru ca numirea in premiera a unui civil la conducerea serviciului secret al Ministerului de Interne poate repezenta atat o carte castigatoare, dar si un fiasco greu de gestionat ulterior de catre promotorii acestei modificari radicale.

Garant civil

Si cu toate ca multi s-au hazardat sa se pronunte ca decizia de numire a unui civil in fruntea „Doi s’un sfert” va fi pur si simplu desfiintata de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, iata ca lucrurile au stat de fapt exact pe dos.

dragnea 1 Reincepe razboiul total in Servicii!

Liviu Dragnea are in plan resetarea serviciului secret al Internelor

Astfel ca judecatorii CCR s-au pronuntat fara echivoc ca “ in ceea ce priveste reglementarea ocuparii functiei de director general al Directiei Generale de Protectie Interna de catre o persoana civila, Curtea a constatat ca aceasta apare ca o garantie a respectarii drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informatii”. Mai mult, tot referitor la avizul CSAT in procedura de numire in functii publice, judecatorii CCR au subliniat ca acesta “este valabil doar in privinta cadrelor militare, iar in cadrul acestei categorii doar cu privire la functiile cu grad de general sau echivalente. Ca urmare, eliminarea avizului respectiv din procedura de numire a directorului general al DGPI este determinata de eliminarea conditiei de cadru militar in activitate al persoanei care va ocupa functia respectiva si este in acord cu legislatia referitoare la competenta CSAT de a emite avize”. Cu alte cuvinte, doar gaselnita de a numi un civil in fruntea serviciului secret al Ministerului de Interne l-a scapat pe “artizanul din umbra” Liviu Dragnea de a trece  prin furcile caudine reprezentate de avizarile obligatorii ale sefului statului si ale Consiliului Suprem de Aparare al Tarii.

Se sparg „fratiile“

Macel ca intre gruparile rivale din „Doi s’un sfert“ nu exista in tot Ministerul de Interne, desi la nivelul altor structuri este o mancatorie rar intalnita in alte institutii de forta. Iar acest razboi fratricid a si dus de fapt la erodarea puterii acestui serviciu secret, macinat pana la un pas de implozie de catre cei care au incercat sa detina controlul absolut asupra structurii informative. Insa raportul de forte a fost intotdeauna unul echilibrat, astfel ca niciuna dintre gruparile care s-au perindat la conducere nu a reusit sa-si impuna in cele din urma vointa. Ce-i drept, a ramas inca in picioare „fratia“ constituita de „Vulpea“ Virgil Ardelean si care a retrait vremurile de glorie de altadata in mandatul lui Gelu Oltean, dar si aceasta a fost apoi serios zdruncinata de catre detasatii de la SRI. Care, pe urma, s-au sfasiat intre ei. Iar prin numirea unui civil in fruntea DGPI se poate, in sfarsit, sparge toate aceste „fratii“ care continua sa se anihileze reciproc una pe alta de atata amar de vreme. Desigur, la prima vedere un sef venit din civilie ar parea sa nu aiba nicio sansa sa se impuna in acest „viespar“ de chestori si cumetrii in fata caruia au cedat, rand pe rand, de la ofiteri crescuti chiar in cadrul serviciului pana la sereistii veniti cu ganduri mari din „Padure“. Dar si aici strategii care au jucat pe cartea civiliei  au la indemana doua solutii prin care nu doar ca poate sa puna cu botul pe labe „Doi s’un sfert“-ul, dar chiar sa-l faca sa intoarca rapid armele…

Tremura Internele

Desigur ca Liviu Dragnea, ca in fond el este singurul jucator ramas la butoanele PSD-ului are varianta repetarii scenariului de la Ministerul de Interne, unde loiala Carmen Dan nu a calcat in strachini pana acum, reusind chiar o surprinzatoare stabilizare a degringoladei din minister. Asa ca un civil loial ar putea fi numit si la conducerea DGPI.filaj Reincepe razboiul total in Servicii! Insa atunci este imperios necesar, daca Dragnea nu vrea sa-si rupa singur gatul, ca in jurul acestuia sa fie plantati adjuncti si consilieri care sa stie cu ce se mananca munca informativa. Si care sa largeasca astfel din prima „latul“ inca extrem de strans al „balizajului“ la care sunt inca supusi atat liderii actualei coalitii de guvernamant, dar si „dusmanii traditionali“ ai „Doi s’un sfert“. Sau, de ce nu, chiar sa numeasca un „coleg civil“ in fruntea „Doi s’un sfert“, varianta de care se tem ca dracul de tamaie „fratiile“ din Ministerul de Interne. Pentru ca venirea nu a unui simplu ofiter al SRI detasat in fruntea „Doi s’un sfert“, cum a mai fost cazul pana acum, ci al unui „acoperit total“ al unui alt serviciu secret ar putea sparge ireversibil „buboiul“ DGPI.

„Lupii tineri“ si-o iau peste bot

Insa la fel de adevarat este ca-i deja cam greu de crezut ca Serviciul Roman de Informatii va mai avea influenta de pana acum. De fapt, primul pas la care se asteapta chiar „padurenii“ infiltrati in MAI este ca acestia sa fie identificati si „extrasi“ unul cate unul, fara tavalugul mediatic de rigoare, de catre viitorii „colegi civili“ de la „Doi s’un sfert“. De altfel, „lupii tineri“ asezati la butoanele SRI-ului dupa „trecerea in adormire“ a celor care au condus serviciul peste un deceniu se pare ca s-au cam grabit cand au riscat atat de mult pe cartea sustinerii lui Grindeanu. Pentru ca, asemenea tinerilor din UDMR, s-au aruncat prea sus si acum au pierdut tot! Iar daca „civilul“ care va veni in fruntea „Doi s’un sfert“ se va tine de foaia de parcurs, mai ales ca este deja adaptat la noile conditii de munca, atunci este de asteptat ca, in curand, razboiul total din sistem sa reinceapa. Numai ca, de aceasta data, rolurile se pot inversa mai rapid decat se asteapta unii…


3 comentarii to Reincepe razboiul total in Servicii!

 1. cititor

  m-ati pierdur. pai daca nu-i ”padurean” ce sa fie? de ce sunt ghilimele la ”civil„?

 2. CETATEANUL

  ROMANIA TARA FARA ROST, INCONSTIENTII SAU CEI FARA DISCERNAMANT (……) DIN ADMINISTRATIA STATULUI AU DECIS MILITARIZAREA DIPI CA SA FIE CONDUSA DE UN CIVIL. ATUNCI SI LA JANDARMERIE SI LA POPMPIERI SI LA POLITIE SA SE PUNA SEFI NUMITI CU DEGETUL DE CATRE MAFIOTII DIN PARTIDE CARE SUNT DE FAPT ORGANIZATII INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA.
  DIPI, DGA, A.N.I.T.P. , ANA nu sunt singurele structuri ale MAI care nu se justifica si trebuie desfiintate pentru a reloca banii publici cheltuiti fara noima.

 3. domn

  buuuna ministreasa


    
Ziarul National
Recomandarile zilei 16-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!