DEZVALUIRI Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Catalin Tache » Rapoartele care decapiteaza Justitia!

Rapoartele care decapiteaza Justitia!

Autor:

In urma cu ceva vreme scriam ca batalia politica, dar si cea pentru controlul sistemului se va da in curand cu doar doua arme institutionale la vedere : Inspectia Judiciara  si Curtea de Conturi. Iar „macelul” actual din CSM nu face decat sa demonstreze ca, intr-adevar, importanta acestei structuri a fost de-abia acum constientizata si de catre clasa politica si drept urmare coalitia de guvernare incearca acum sa recupereze cu disperare terenul pierdut. Asta in timp ce „statul de drept” sau „statul paralel”, ca aici este inca departe de a fi descifrata aceasta dilema, forteaza ramanerea la butoanele singurei institutii care poate face miscari procedurale in Justitie, fara a se mai trece prin furcile caudine ale procedurii legislative, transparentei decizionale sau avizarii internationale.

 

cap raport Rapoartele care decapiteaza Justitia!

Au fost tinute la sertar ani intregi

Si in timp ce lupta pentru inspectia judiciara este deja una pe viata si pe moarte, iata ca, gata, a fost declansat atacul final si pentru cucerirea Curtii de Conturi. A carei importanta pe actuala tabla de sah este una vitala,  apreciabila chiar cu cea a formarii unei majoritati parlamentare. Iar in acest sens este suficient doar sa amintim „ravagiile” pe care le-au facut rapoartele Curtii de Conturi livrate vreme de cativa ani Directiei Nationale Anticoruptie si care au dus la caderea unei sumedenii de lideri politici si implicit resetarea majoritatilor prin Consiliile Judetene sau alte institutii. Si asta dupa ce Nicolae Vacaroiu s-a suparat „pe sat” ca parlamentarii nu i-au inchiriat Sala Unirii si nu i-au aprobat destui bani de protocol pentru a sarbatori implinirea unui numar rotund de ani de la infiintarea Curtii de Conturi.

curtea Rapoartele care decapiteaza Justitia!

Inspectorii lui Nicolae Văcăroiu au făcut controale incendiare la structurile de forţă

Numai ca, in ultima perioada, cu cat s-a apropiat de finalul mandatului, se pare ca „nea Nicu” s-a mai potolit si, dupa cum sustin initiatii sistemului, nu a mai dat drumul chiar la toate rapoartele. Cu toate ca unele dintre acestea au continuat sa fie pur si simplu devastatoare pentru echipele manageriale de la conducerea „tintelor” controalelor. Insa marea supriza pare a fi ca, printre acestea, nu se regasesc doar structuri ale administratiei centrale sau locale, dar si institutii de forta ale caror conduceri erau considerate intangibile pana acum. Asa ca preluarea sefiei Curtii de Conturi inseamna implicit punerea mainii pe rapoartele tinute ani buni in sertarele lui „nea Nicu” Vacaroiu, rapoarte care pot duce in doi timpi si trei miscari inclusiv la decapitarea Justitiei. Si, ceea ce este cel mai important, totul din motive de imputare strict a conducerii manageriale, ocolindu-se astfel posibilele acuze de epurare politica sau din alte motive, ce ar aduce un important deficit de capital de imagine. Vacaroiucumainiledeschise Rapoartele care decapiteaza Justitia!Deci, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, daca ar fi sa se dea drumul doar la concluziile privind achizitiile de autoturisme de lux sau a unor tehnici de monitorizare, cheltuielile in acest sens fiind catalogate de inspectorii Curtii de Conturi drept unele „desantate”, atunci unda de soc resimtita va „matura” pe multi dintre sefii de structuri, indiferent ca este vorba de servicii secrete, Parchete sau alte „obiective strategice”.

Mai tare ca Inspectia Judiciara

Au fost suficiente doar cateva „raiduri”, dar si acelea inca timide ale Inspectiei Judiciare pentru ca sistemul sa se zgaltaie serios din temelii si ca toata lumea sa priceapa, in sfarsit, forta uluitoare a acestei institutii. Si, implicit, a celor care o controleaza, ca doar va mai trece multa apa pe Dambovita pana vom putea vorbi si in Romania de o Justitie cu adevarat independenta, in frunte cu chiar „organul suprem de control” din magistratura, Inspectia Judiciara. Iar cum atrageam atentia inca inainte cu ceva vreme de alegerile pentru desemnarea noul Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara poate inclina de una singura balanta Puterii intre taberele deja distincte care se infrunta pentru controlul Justitiei. Pentru ca au fost, de-a lungul ultimilor ani, nenumarate structuri de Parchet  care nu au fost deranjate nici macar cu o floare de fosta Inspectie Judiciara, desi acuzele aduse ar fi fost demne barem de luat in seama si verificat. In acelasi timp insa exista si riscul ca acum sa cadem din lac in put si aceeasi Inspectie Judiciara sa se transforme intr-un „calau” care sa decapiteze „capetele” neagrate din Justitie. Insa, oricum ar fi, cert este doar ca in batalia pentru controlul Justitiei exista o arma mai teribila chiar si decat Inspectia Judiciara. Este vorba de Curtea de Conturi! Pentru ca, daca Inspectia Judiciara nu se poate duce in control decat pentru verificarea respectarii procedurilor, doar inspectorii Curtii de Conturi au putut si pot verifica „eficienta manageriala” si implicit daca s-au cheltuit bani aiurea, indiferent pe ce!

Jale cu achizitiile!

De altfel, la varful sistemul se vorbea inca din urma cu peste un an despre intocmirea unor rapoarte incendiare, in urma actiunilor de control intreprinse de catre inspectorii Curtii de Conturi la nivelul unor importante si temute structuri de forta. Si in care ar fi fost cuprinse tot felul de achizitii considerate pe langa necesitatile legale ale respectivelor organisme, cele mai importante, cel putin din punct de vedere financiar, fiind cele de autoturisme de lux. Numai ca „bombele” nu au mai fost detonate, probabil ca Nicolae Vacaroiu nevrand totusi sa-si forteze norocul chiar inainte de a-si incheia mandatul in fruntea Curtii de Conturi si de a se retrage astfel cu o pensie mai mult decat indestulatoare. Iar in aceste zile s-a declansat „vanatoarea” acelor rapoarte cu care unii spera ca pot cutremura „statul paralel”,  fara a putea fi acuzati de „represiuni politice”. Ceea ce si poate explica miza uriasa a numirii unor noi conducatori ai Curtii de Conturi, pentru mandate de noua ani. Si dintre care unii ar putea fie „sapa” dupa rapoartele din anii trecuti si a se convinge cu proprii ochi ca acestea chiar exista, fie sa trimita noi controale, acolo unde trebuie. Ca, doar se stie, atunci cand iti vine controlul important este doar ce echipa ti-a trimis Curtea de Conturi, cea „prietenoasa” sau cea „dusmanoasa”, restul fiind doar chichite birocratice…    
Ziarul National
Recomandarile zilei 16-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!