AcasăDezvaluiriAnchetePruna scapa „turma” procurorilor!

Pruna scapa „turma” procurorilor!

Mai ceva ca in jocurile copilariei, uite ca ultimul ministru al Justitiei de dinainte de „rebeliunea” anuntata de clasa politica scapa „turma” procurorilor. Insa miscarea este pe cat de surpinzatoare, pe atat de fina, incat marii dusmani ai actualului sistem judiciar nu doar ca nu s-au prins ca li se pregateste ceva, dar chiar s-au inghesuit sa aplaude frenetic ultima initiativa legislativa a Ralucai Pruna.

Mişcare surprinzătoare a ministrului Justiţiei pe final de mandat

Totusi, fara sa se gandeasca ca, tocmai pentru ca este vorba despre un proiect al Ralucai Pruna, ceva ar putea fi „putred” in acesta. Mai ales ca traducatoarea de la Bruxelles nu a dat pana acum semnale ca ar putea da asemenea lovituri subtile, ceea ce inseamna, desigur, ca in spatele intregii strategii se afla de fapt baietii destepti ai sistemului.

Deciziile pe bandă rulantă ale judecătorilor CEDO i-au aţâţat pe parlamentarii români să grăbească adoptarea Legii răspunderii magistraţilor

Este vorba despre initiativa lasata pe ultima suta de metri a mandatului tehnocratilor si prin care nu doar ca ar urma sa se instituie un control extins al Executivului asupra procurorilor, dar chiar sa-i scoata pe acestia din randurile magistratilor. Ceea ce i-a excitat la maxim pe liderii politici care tocmai ce anuntasera ca prioritatea absoluta a viitorului mandat este intrarea in vigoare a legii raspunderii magistratilor. Numai ca, daca pana la acel moment intra in vigoare ordonanta de urgenta a Ralucai Pruna, atunci procurorii nu vor mai fi asimilati magistratilor si, drept urmare, nu vor mai putea fi trasi la raspundere pentru dosarele instrumentate. Ceea ce inseamna o „teapa” de zile mari pentru cei care, vorba Laurei Codruta Kovesi, „se cred mai destepti decat procurorii”.

Ultima solutie

Raluca Pruna a ajuns in fruntea Ministerului Justitiei din postura de ultima rezerva iar faptul ca modesta traducatoare de la Bruxelles a fost doar o solutie de avarie s-a vazut din plin in timpul mandatului acestuia. Unul in care, dupa cum si-a dat seama cam toata lumea, singura grija a acesteia a fost sa nu iasa de pe „traseul” bine stabilit, de altii, inca de la inceput. Insa iata ca, tocmai cand isi poate face in sfarsit bagajele, pentru ca si daca ramane in continuare la Palatul Victoria este greu de crezut ca premierul nu va renunta la acest „balast” de imagine, ministrul Justitiei pare sa se fi intors la 180 de grade. Si, dupa ce tot mandatul s-a dovedit a fi o aparatoare infocata a drepturilor si chiar a unor privilegii controversate ale procurorilor, le-a sarit acum, tam-nisam, acestora la „jugulara”. Si, pentru ca sa fie confuzia si mai mare, reprezentantii procurorilor vizati de proiectul revolutionar al Ralucai Pruna nu doar ca nu au urlat ca din gura de sarpe, ca pana acum, dar au preferat sa taca malc, adoptand un suspect mers pe burta.

Contraatacul „clonelor”

Putini, mult prea putini dintre parlamentarii care zaceau pe la bufetul din Casa Poporului de cateva mandate se vor mai regasi in viitorul legislativ.

Mircia Gutău, vârful de lance al politicienilor care cer ca procurorii să plătească pentru erorile din dosare

Decimati de anchetele anticoruptie sau luati pe faras de trendul schimbarilor chipurile cerute de „vocea strazii” de catre proprii lideri de partide, politicienii cu nume din teritoriu se bazeaza acum pe „clonele” pe care le vor trimite in Parlament sa le razbune si sa contraatace la baioneta pentru a anihila influenta tot mai crescanda a procurorilor. Asa ca, profitand de faptul ca pana si CEDO a confirmat abuzurile comise impotriva sa si care au dus la ani grei petrecuti in puscarie, Mircia Gutau a anuntat deja ca, imediat dupa constituirea noului Parlament, trebuie sa fie votata cat mai urgent legea raspunderiii magistratilor. Care deja a trecut tacit pana acum de Camera Deputatilor. Iar cum tot mai multi lideri politici s-au raliat deja pozitiei transante a primarului din Ramnicu Valcea, nimeni nu isi mai face prea multe sperante ca legea, considerata necesara pentru infranarea abuzurilor tot mai mult reclamate la forurile internationale, nu va fi adoptata „pe repede inainte”, la inceputul anului viitor.

Fara obiectul muncii

Insa, total surprinzator, la doar cateva zile dupa ce deputatii au dat unda verde initiativei legislative prin care statul roman va fi obligat sa se intoarca impotriva procurorilor romani care au instrumentat „stramb” anumite anchete si sa le ceara sa plateasca ei insisi despagubirile acordate de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului sau de alte instante, Raluca Pruna a sarit si ea cu un proiect propriu. Cel prin care, fara sa dea prea multe explicatii ce si cum, procurorii vor fi scosi din randurile magistratilor. Si asta in Romania zilelor noastre, cand se vorbeste tot mai intens despre o adevarata „Romanie a procurorilor”. Iar daca prea ocupati cu campania electorala, politicienii nu s-au bunghit de manevra ministeriala, initiatii sistemului au decodat deja „dezidenta” de ultima ora a Ralucai Pruna drept o „usita” lasata deschisa procurorilor, daca politicienii vor reusi sa-i inghesuie pe acestia prin legea raspunderii magistratilor.

author avatar
Catalin Tache
2.918 afisari

3 COMENTARII

  1. Daca procurorii nu raspund in calitate de magistrati acestia pot raspunde in calitate de functionari publici. Se poate completa ulterior orice lacuna. Eu nu cred ca procurorii vor accepta sa nu mai fie magistrati , sa piarda privilegii, unul dintre acestea fiind de a nu sta in sala de judecata fix langa avocati. Asadar, eu nu cred ca este o initiativa care are drept scop exonerarea procurorilor de la raspundere, ci asezarea acestora acolo unde le este locul, repet, in banca avocatilor, egalul avocatilor, iar nu langa judecator. Vom vedea ce se va intampla

  2. Marius, ai deplina dreptate. Locul procurorilor este pe banca avocatilor. Asa este in orice tara civilizata si democrática. Daca vrem sa nu fim ca Turcia trebuie facut urgent acest pas.

  3. in prezent, magistratii functioneaza ca o casta feudala. Desi raspund cf legii, civil, administrativ si penal, acesti magistrati in fapt nu se trag la raspundere, toate plingerile penale si disciplinare fiind respinse.
    cred ca trecerea procurorilor in categoria functionarilor publici este corecta, dar este necesara legea raspunderii judecatorilor. Procurorul trebuie sa stea linga avocat, linga justitiabil

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger