DEZVALUIRI Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Catalin Tache » Posta SRI trece la Jandarmi!

Posta SRI trece la Jandarmi!

Autor:

De orice pot fi acuzati sefii serviciilor secrete de la noi, dar nu si de naivitate, astfel ca acestia stiu foarte bine ca ”militaria va fi data jos din pod”, cel putin din punct de vedere financiar.  Si ca, la urmatoarele rectificari bugetare, nu doar ca nu vor mai primi ”traditionalele” majorari substantiale de pana acum, de nu mai stiau cei de la achizitii si logistica pe ce sa cheltuie miliardele primite ”plocon” de la niste politicieni prea timorati pentru a-si asuma fraiele Puterii, dar si ca li se vor taia din bani. Iar unele echipe manageriale cauta deja de ceva vreme solutii pragmatice, prin care sa nu fie nevoite sa afecteze buna activitate a structurilor vitale aflate in subordine, preferand mai bine sa scape de ”balastul” care oricum le impovara bugetele de pana acum.

 

0asas2 03 Posta SRI trece la Jandarmi!Iar un exemplu concret este cel al Serviciului Roman de Informatii, a carui conducere, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, nu doar ca ar agrea ”despartirea amiabila” de Posta Speciala, dar chiar ar fi declansat, in ultimele zile, diligentele preliminarii oficiale pentru indeplinirea procedurilor legale privind trecerea actualului Sistem de Colectare, Transport, Distributie si Protectie a Corespondentei Clasificate la Ministerul Afacerilor  Interne, acesta urmand sa fie atasat Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Iar tocmai socotelile financiare ale sereistilor sunt cele care par sa fi stat la baza luarii acestei decizii, mai ales ca Posta Speciala le manca deja sapte la suta din bugetul total al serviciului, in timp ce totalul corespondentei cu adevarat clasificate ar fi fost undeva sub zece la suta din ”mapele oficiale” transportate. Acum ramane insa de vazut daca, dupa receptia acestei ”oferte de nerefuzat”, care, ce-i drept,  ar reprezenta si o adevarata lovitura de imagine a SRI-ului, planurile si propriile calcule ale celor de la MAI coincid  cu cele ale serviciului secret. Sau cedarea Postei Speciale ar putea fi perceputa drept un ”cadou otravit”… 02 0asasa3 2 Posta SRI trece la Jandarmi!Oricum, in aceste zile se poarta deja negocieri intense privind gasirea ”portitelor legislative” si, cu toate ca nu este chiar simplu de realizat, tehnic vorbind, perceptia initiatilor din sistem este ca mutarea s-ar putea face. Reprezentand astfel o surprinzatoare ”intelegere amiabila” intre doua institutii de forta, fiind o premiera greu de anticipat nu cu multa vreme in urma, dar care poate deschide noi usi colaborarii interinstitutionale, inclusiv prin reasezarea liniilor din sistem!

Se intoarce la ”firma mama”!

In prezent, Serviciul Roman de Informatii este institutia abilitata prin lege sa organizeze si sa raspunda de colectarea, transportul si protectia, pe teritoriul Romaniei a corespondentei ce contine informatii secrete de stat, informatii secrete de serviciu, precum si a corespondentei oficiale intre autoritatile si institutiile publice, agentii economici cu capital integral sau partial de stat precum si alte persoane de drept public sau privat, detinatoare de asemenea informatii. Iar toata aceasta activitatea este derulata prin unitatea specializata a SRI-ului, Sistemul de Colectare, Transport, Distributie si Protectie a Corespondentei Clasificate, cunoscuta si drept ”Posta Speciala”. Iar unitatea este formata din echipe de curieri militari care executa misiuni speciale, asigurandu-se totodata si controlul antiterorist pentru  prevenirea unor posibile atentate la siguranta demnitarilor beneficiari ai acestor servicii. Culmea este insa ca desi toata lumea stie ca ”Posta Speciala” este a SRI-ului, unitatea a functionat decenii bune de la infiintarea sa si pana la Revolutie, ca si un Serviciu Postal Special in cadrul Ministerului de Interne! Si cu toate ca pe 23.12.1989  trecea in subordinea Comandamentului Trupelor de Transmisiuni din cadrul Ministerului Apararii Nationale si apoi la ZRI, se pare ca tocmai aceasta oportunitate a intoarcerii la Interne ar putea fi ”portita” legislativa care sa inlesneasca transferul care se negociaza in aceste zile. Unul favorizat si de faptul ca au existat deja mai multe misiuni de colaborare intre Jandarmerie si SRI privind desfasurarea acestei activitati. Insa odata cu trecerea la Jandarmeria Romana, ”Posta Speciala” ar putea ramane si fara multe din activitatile din actuala fisa a postului, structura specializata urmand sa se ocupe strict de corespondenta cuprinzand informatii clasificate. Mai ales ca pana si conducerea SRI a atras atentia ca prea multa ”hartogaraie” birocratica este plimbata aiurea cu masini speciale si curieri militari inarmati.


8 comentarii to Posta SRI trece la Jandarmi!

 1. Anonymous

  ma mir ca nu la SIE, ca tot se poarta, si sa fie condusa de un machidon.

 2. Anonymous

  Doamne fereste sa le ia si interceptarile, ca se desfiinteaza SRI-ul. De ani de zile, numai din asta traiesc.Groaza lor cea mai mare este infiintarea unei unitati militare distincte care sa nu le apartina, care sa se ocupe strict de interceptari si care sa deserveasca SRI, SIE, DIPI, DGA si parchetele. Ar mai obtine mandate de interceptare la Sfantu’ Asteapta si nu ar mai avea nimic de facut. Ar sta toata ziua prin birouri sa joace table si septic. Din pacate acesta este SRI-ul real, cel adus in starea asta deplorabila de Coldea, Stefanut,Enescu Marian,etc.

 3. Anonymous

  Să mori tu că așa e,o să crească nr.de vânzări la librării și alte cele!!!!!

 4. Mihai maria

  PUTE A SAT FARA CAINI,RASPAntie de pripas,,, ,,,potcovarie,,, o poiana lui iocan,FOALELE LUI NEA ION DUDU, TARA LUI PAPURA VODA!!!!

 5. Anonymous

  Dl.Tache cred că subiectul vă depăşeşte posibilitățile de cunoaştere a problematicii la care faceți referire în articolul dvs. Probail că v-a fost “servit” spre publicare. Şi-ar dori Jandarmeria să preia această structură dar nu se poate prin negocieri cum sustineți dvs.Instituția care deține această structură este desemnată prin Lege “Autoritate națională în domeniul protecției informațiilor clasificate” dacă ați auzit cumva.Daca s-ar fi modificat Legea subiectul dvs. era interesant ptr Jandarmerie.

 6. Uiu

  Jandarmeria nu e o arma rea e o arma peste mediu. Tin minte cand am fost recrutat cand se facea armata i-am cerut o elita si i-am cerut o unitate de la Baneasa, a cumpanit dupa cateva minutema cheama in cabinet si spune ca unitatea respectiva nu e pt recruti ci pt profesionisti destinati Academiei de Politie ca nu crede ca vreau sa fac doar plantoane, replicandu-mi ca pt recruti nu are dect o unitate antiteror undeva la Ghiorghieni, dar sa maa gandesc tare ca e alergatura mare. Si zic asa alergatura mai mititica nu are? Si zice ca da la jandarmi in Bucuresti tot pe langa Baneasa spune tragerile le faceti acolo. Zic numai bine ca am si niste neamuri si e totusi capitala. Insa jandarmeria e limitata nu poate sa mentina si linistea sa pazeasca si parcuri sa intervina si in tziganime, sa pazeasca politicieni in locul Spp, sa faca si posta Sri. Parerea mea ca trebuie o posta profesionala militara destinata cadrelor diplomatilor si politicienilor cu functii de inalta demnitate in stat.

 7. Anonymous

  Vrăjeli

 8. Anton

  Vrabia mălai visează…


    
Ziarul National
Recomandarile zilei 19-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!