DEZVALUIRI Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Catalin Tache » Jaf din banii publici la CFR Calatori: O singura licitatie la 152 de contracte!

Jaf din banii publici la CFR Calatori: O singura licitatie la 152 de contracte!

Autor:

Mai mult ca sigur, Valentin Dorobantu stie ca nu va putea spolia la nesfarsit bugetul CFR Calatori. Si asta pentru simplul motiv ca, in ritmul acesta, cat de curand nu va mai fi nimic de dat la firmele de casa care dau tun dupa tun in detrimentul companiei de stat.

 

cfr3 Jaf din banii publici la CFR Calatori: O singura licitatie la 152 de contracte!

Directorul Dorobantu (foto jos) a stors din bugetul CFR Calatori zeci de milioane de euro pentru clientela politica a „caracatitei Fenechiu“

 

v dorobantu3 350x268 Jaf din banii publici la CFR Calatori: O singura licitatie la 152 de contracte!

Valentin Dorobantu

„National” a dezvaluit schema falimentarii fortate a CFR Calatori, prin care cele mai bune rute aflate de ani de zile in portofoliul CFR Calatori au fost abandonate pentru a putea fi preluate din mers de catre unii operatori privati. Care au impuscat astfel doi iepuri dintr-o lovitura, pe langa cursele oricum extrem de profitabile, ei devenind automat si beneficiarii generoaselor subventii acordate de catre Ministerul Transporturilor pentru segmentul feroviar. Insa concomitent cu aplicarea acestei strategii, managerul Valentin Dorobantu nu s-a sfiit sa acorde si direct catre clientii politici sume uriase de bani din bugetul public.

DNA confirma: record absolut

Concurenta in domeniu este una acerba, din moment ce sifonarea banilor de la buget a ajuns in Romania zilelor noastre un adevarat sport national. Iata insa ca procurorii anticoruptie sunt pe cale sa confirme ca managerul de la CFR Calatori a reusit un adevarat record absolut, greu de egalat pana si de ceilalti colegi din „caracatita Fenechiu”, ca George Micu sau Cristian Ghibu. Iar ancheta privind acordarea contractelor de catre Valentin Dorobantu este de-abia la inceput, astfel ca performanta poate fi chiar mult mai mare. Deocamdata se verifica un lot de 152 de contracte semnate de catre managerul CFR Calatori si prin care compania de stat s-a obligat la plati consistente aproape exclusiv pentru unul si acelasi beneficiar. Iar dintre cele 152 de contracte doar unul singur a fost acordat prin organizarea unei licitatii cum scrie la carte!

Negociere fara publicare

Valentin Dorobantu nu a avut nicio greata in a arunca zeci de milioane de euro mereu catre aceleasi firme de casa. Conform informatiilor intrate in posesia noastra, din cele 152 de contracte, unul singur a fost adjudecat prin licitatie publica. Alte 73 de contracte au fost acordate prin negociere cu publicare, in timp ce nu mai putin de 78 de contracte, in valoare de zeci de milioane de euro, au fost atribuite de catre Dorobantu prin negociere fara publicare, la care s-a participat aproape de fiecare data cate un singur ofertant. Unul si acelasi, bineinteles.

Primele 70 milioane de euro

Pentru a le fi mai usor, anchetatorii au impartit cele 152 de contracte in trei loturi. Iar in ce priveste primele 49 de contracte acordate, au descoperit ca suma totala astfel unidirectionata de catre Valentin Dorobantu se ridica la peste 70 milioane de euro! In conditiile in care CFR Calatori a fost adusa in pragul falimentului, mii de salariati riscand concedierea. Din aceasta suma, peste 50 de milioane au fost alocati pentru reparatii, procurorii incercand acum sa afle daca acestea au si avut loc in realitate sau nu. Iar nu mai putin de 1,5 milioane euro au fost dati de Dorobantu pe… curatenie.

A intrat cu bocancii in buget

Grav este si faptul ca multe dintre contractele suspecte nu au fost acordate pentru un singur an, ci pe cate patru ani, astfel ca bugetul companiei de stat va mai fi jumulit mult timp de acum inainte.

Vom reveni cu amanunte incendiare atat despre firmele „norocoase” care au negociat direct cu Dorobantu, cat si cu exemple halucinante despre cum au fost cheltuiti banii publici. Este suficient sa amintim doar ca managerul CFR Calatori a cumparat direct de la firma Comixta din Sibiu bocanci de… 370.000 euro!


3 comentarii to Jaf din banii publici la CFR Calatori: O singura licitatie la 152 de contracte!

 1. Mircea

  Felicitari,tineti-o tot asa,aratati ce fac marionetele politice puse la conducerea companiilor de stat din Romania.

  Mai Ponta,citeste si tu,poate-ti da de gandit!

 2. Irimia

  INCA UN TUN MARCA DOROBANTU ???

  “Se schimbă cărțile pentru Săgeata Albastră? Licitație cu probleme
  Este o mare bătălie de acum acolo. Și mult stres. Nu a mai fost nicio licitație serioasă în zona de CFR Călători în ultimii doi ani. Inclusiv gigantul Alstom a intrat în joc“, adaugă sursele citate. De alt­fel, reprezentanții Alstom declarau că sunt interesați să participe la orice licitație care se organizează în România pe acest segment. Și nu e de mirare: potențialul pentru investiții al CFR Călători este între 50 și 100 milioane de euro pe an, în următorii zece ani. Iar pentru reparații, undeva la 20 milioane de euro anual. Cel puțin așa reiese din datele companiilor de profil. Așa că licitația pentru asigurarea serviciilor de reparaţii şi mentenanţă a automotoarelor Desiro, montate pe trenuri Săgeata Albastră, ar putea să se transforme „într-o luptă lungă între companiile interesate“.

 3. nas"tu costel

  Dorobantu cu gasca va ajunge dupa gratii exact ca taticul fenechiu. golanii au aceiasi soarta
  bravo DNA ! bagati-i la puscarie


Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-11-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!