AcasăDezvaluiriAncheteGeorge Maior, greu de „ucis”!

George Maior, greu de „ucis”!

Considerat unul dintre cei mai echilibrati „jucatori” de pe tabla de sah a Romaniei, George Maior era vazut de multi drept noul sef al guvernului, daca Victor Ponta mai „rezista” cateva ore si ajungea la Palatul Cotroceni. Insa, dupa cum „National” dezvaluise in exclusivitate cu cateva luni inainte de alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului 2014, Maior avea rezervat si postul de ambasador al Romaniei in Statele Unite ale Americii.

Post pe care l-a si ocupat in cele din urma, dupa ce s-a retras de la sefia Serviciului Roman de Informatii, dupa un deceniu in care a condus si reformat din temelii principalul serviciu secret al tarii. De remarcat si ca fostul sef al SRI a fost singurul care a jucat franc, punandu-si mandatul pe masa noului presedinte al Romaniei, asa cum si anuntase de altfel inainte. Iata insa ca desi retragerea in diplomatie a lui Maior a devenit deja o certitudine, dupa o perioada in care numele ambasadorului roman la Washington aproape ca nu a mai fost pomenit in tara, noi scenarii se nasc in jurul acestuia. Iar daca unii dau ca sigura „bomba” ca Maior va ajunge in „malaxorul” anchetelor mioritice, alti initiati ai sistemului merg pe varianta ca fostul sef al SRI nu doar ca este foarte greu de „ucis”, dar si faptul ca tot mai multi politicieni romani au nevoie de „consultanta” sa de peste Ocean, pentru a face cariera sau a reveni in prim planul scenei politice.

„Agatat” intr-un dosar vechi

Pana acum, cu toata „dosariada” care a cuprins societatea romaneasca, numele lui George Maior nu a fost vehiculat niciodata intr-o astfel de conjunctura. Cu toate acestea, in ultima vreme au inceput „sa se scape” ceva franturi de informatii despre un dosar mai vechi, in care ar fi implicat un politician cunoscut ca avand legaturi cu sistemul, unele dintre itele acestei anchete ducand inclusiv la fostul sef al SRI, George Maior. Iar daca „sursele” care au dat drumul la acest „robinet” de informatii se agita sa tese deja o panza de paianjen in jurul lui Maior, inseamna ca lucrurile se complica mai serios decat oricand la un anumit nivel. Pentru ca este greu de crezut ca un om care a condus principalul serviciu secret al Romaniei timp de un deceniu si care in prezent ocupa cel mai ravnit post diplomatic, cel de ambasador al Romaniei in America ar putea fi astfel pus la „fezandat”. Asa ca, daca exista cu adevarat indicii serioase, se va declansa o naucitoare operatiune „blitzkrieg” impotriva sa. Ori, daca totul este doar o „fumigena” menita sa transmita mesaje subliminale, aceasta le-ar putea exploda in maini celor care au aprins-o, poate mult prea devreme fata de scenariul initial.

Lumina de peste Ocean

Cert este ca, indiferent de cine s-ar perinda la guvernarea Romaniei, Statele Unite ale Americii raman principalul aliat strategic al tarii noastre. Asa ca de la clasa politica la societate acivila si de la structuri la mediul de afaceri, toata lumea se straduie sa ia lumina de peste Ocean. Insa nu mai este un secret pentru nimeni ca „informatorii” SUA nu sunt chiar atat de profesionisti pe cat am putea crede la prima impresie. In plus, sa nu uitam ca, la fel ca si in cazul altor ambasade, politicienii romani, dar nu numai, au facut coada sa dea raportul. Marea problema este insa ca, de cele mai multe ori, excesul de zel depaseste orice imaginatie, majoritatea celor care „sifoneaza” incercand astfel doar sa-si plateasca unele polite personale. Asa ca sunt nu putine situatii incat, oricat de bine intentionati ar fi, diplomatii occidentali au reale dificultati in a-si forma o impresie concreta despre ce se intampla cu adevarat in Romania. Iar situatia este similara si cu factorii de decizie americani. Ceea ce nu face decat sa creasca rolul ambasadorului roman la Washington. Mai ales ca acesta are, cel putin deocamdata, canalele necesare de comunicare, acolo unde trebuie cu adevarat.

author avatar
Catalin Tache
3.041 afisari

1 COMENTARIU

  1. Absența unei rigori morale din societate, care ține de fiecare cetățean, indiferent de profesie, ne arata ca o mie de strategii de combaterea a CORUPTIEI, de legi, de instituții și 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva problema corupției într-o societate.
    Nicio societate, în absența unei rigori morale, care ne aparține fiecăruia dintre noi, indiferent de ce profesie facem, de faptul de a avea sau nu o demnitate publică, cred că simpla calitate de cetățean, de participant în viața cetății este o condiție fundamentală, fără de care, o mie de strategii, de legi, de instituții, 10.000 de procurori DNA nu pot rezolva (problema corupției într-o societate. Fiecare dintre noi să ne gândim la aceste lucruri în momentul în care suntem chemați să luăm decizii, de la decizia de a vota, dacă suntem cetățeni, la decizia pe care o luăm administrativ sau la decizia politică, pe care cei aleși sunt chemați să o adopte în Parlamentul României. Asta inseamna ce e nevoie de adoptarea celor mai eficiente STRATEGII de prevenție a CORUPTIEI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger