DEZVALUIRI Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Catalin Tache » Fifor preia modelul polonez !

Fifor preia modelul polonez !

Autor:

Isteria cumparaturilor de armament continua in acelasi ritm alert, astfel ca statul roman tocmai ce si-a anuntat disponibilitatea  de a cumpara un modern sistem de rachete antinava in vederea descurajarii unei eventuale agresiuni a Federatiei Ruse la Marea Neagra, ”pachetul” fiind estimat la 164 milioane de euro, cu tot cu TVA.

 

fifor cap Fifor preia modelul polonez !

Fifor negociaza la sange pentru modernizarea sistemelor antinava

Desigur, tinand cont ca dotarea Ministerului Apararii Nationale la frontiera externa a Uniunii Europene, in zona litoralului romanesc este de tot rasul, echipamentul existent datand de peste 30 de ani si fiind aproape in totalitate de provenienta ex-sovietica este clar ca o asemenea achizitie era binevenita. Nu de alta, dar partenerii NATO care vizitau bazele din zona militara de coasta a Romaniei ajunsesera sa intrebe, mai in gluma, mai in serios, daca nu cumva este vorba de un muzeu militar in aer liber. Insa de departe cel mai important aspect al noului proiect este ca, in sfarsit, dupa ce parea ca i se suisera la cap ”mangaierile pe crestet” ale companiilor straine de lobby in domeniul comertului cu armament, Mihai Fifor ia de aceasta data o decizie mult asteptata si care ”reseteaza” practic intreaga imagine a Ministerului Apararii Nationale. Minister care  impune, dupa modelul polonez, conditia obligatorie ca viitorul furnizor al sistemului de rachete antinava sa se angajeze ca offset-ul se va face la o companie locala de stat din Romania ! Deci, uite ca se poate !

Rachete ca sa sperie Rusia !

Este clar ca, pe zi ce trece, mai ales dupa anexarea Crimeii de catre Moscova si ambitiile tot mai greu de tinut in frau ale presedintelui turc Recep Erdogan de a-si impune suprematia de lider zonal asupra acestei parti a lumii situatia geostrategica de la Marea Neagra este una mai ”inflamata” decat oricand. Iar in fata amenintarii crescute, in special fata de orgoliul ranit al Federatiei Ruse, Romania ajunsese sa se apere cu tehnica militara provenind tocmai din fabricile de armament rusesti si cu o vechime de peste trei decenii! Dar a caror principala problema nu era neaparat vechimea considerabila, cat lipsa de interoperabilitate cu celelate unitati militare ale statelor membre ale NATO.

flota Fifor preia modelul polonez !

La ce dotare avea flota romaneasca, modernizarea era obligatorie

Asa ca s-a luat decizia ca Ministerul Apararii Nationale sa achizitioneze, cat mai grabnic cu putinta, un sofisticat sistem de rachete antinava, pentru descurajarea depasirii ”liniei rosii” in Marea Neagra de catre fortele militare ale Federatiei Ruse.

Offset in tara

In timp ce Guvernul Roman inghitea contracte de miliarde de euro in conditiile impuse de furnizorii externi, Polonia ajunsese sa obtina conditii mult mai favorabile. Astfel ca, in timp ce pentru armamentul furnizat in Romania marii producatori nu aveau nicio obligatie de asigurare a offset-ului, polonezii obtineau si procente de 35 la suta din valoarea contractelor, care sa se regaseasca in reinvestirea banilor in companii din tara. Ceea ce incearca acum si Ministerul Apararii Nationale din Romania care, in viitorul caiet de licitatii pentru sistemul de rachete antinava sa fie prevazuta clar obligativitatea asigurarii unor componente ale rachetelor, asigurarea mentenantei sau modernizarea sistemului intr-o companie romaneasca de stat !


2 comentarii to Fifor preia modelul polonez !

  1. cobe

    Care flota militara a Romaniei,aia care a fost luata de la fiare vechi-vezi fregatele cumparate de la perfidul albion,ce urma sa le caseze,este buna si asta,insa sa nu patim ce am patit cu Bechtel,sa platim si sa ne alegem cu ciuciu.Nu mai vorbiti de Turcia,in primul si in ultimul rand aceasta tara nu este si nu a fost colonie si punct.

  2. Onu condamna Pizdrael

    Daca ai 500 de salupe cu torpile inteligente nu-ti mai trebuie nicio flota.


    
Ziarul National
Recomandarile zilei 20-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!