AcasăDezvaluiriAncheteDe la „martea neagra” li se trage: „Parlamentul pifanilor”

De la „martea neagra” li se trage: „Parlamentul pifanilor”

„Vechea garda” a clasei politice pare hotarata sa ajunga mai bine la „Beciul domnesc”, decat sa predea fraiele Puterii. Si cu toate ca merg pe acest drum al pierzaniei cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, se pare ca „ultimii mohicani” ai partidelor nu vor ajunge totusi pana la capatul drumului. Si ne referim aici la viitorul parlament care se va instala in „Casa Poporului” la sfarsitul acestui an. Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, va creste exponential presiunea asupra politicienilor „patati” de a nu-si mai forta norocul cu o noua accedere in Parlamentul Romaniei, a lor sau a „pupilelor” politice. Adica a alesilor folositi strict pe post de „yesmani”, pentru a asigura buna functionare a masinilor transpartinice de votat.

Iar acest tip de mesaj este transmis pe toate canalele, de la cele subliminale la cele oficiale, pentru a pricepe si cei care se cred inca niste veritabili „guru” ai clasei politice si chiar ai societatii romanesti ca tara poate merge inainte si fara ei. Ba, din contra, aceasta pare a fi devenit o conditie esentiala pentru ca Romania sa-si respecte „foaia de parcurs” a curateniei generale care se desfasoara acum pe tot mai multe paliere ale politicii, mediului de afaceri sau chiar a atat de controversatului sistem. Astfel ca in medii de altfel bine informate se vehiculeaza tot mai insistent ca liderii politici care spera sa mai „capuseze” si viitorul Parlament ar avea ce sa invete de la ceea ce se intampla in aceste zile, in pragul alegerilor locale, cu alesii locali care sunt raman convinsi, in sinea lor, ca orice sut dat in fund, fie el si unul de la DNA, ar reprezenta de fapt un pas inainte pentru cariera lor politica. Asa ca, pe scurt, se pare ca la sfarsit de an ne vom alege cu „Parlamentul pifanilor”, cu toate bunele si relele unei asemenea schimbari radicale a liniilor din politica romaneasca.

De la „martea neagra” li se trage

Acum, cand isi plang singuri de mila cu lacrimi de crocodil, parlamentarii nu trebuie sa uite ca, in fond, si-au facut-o cu mana lor, prin votarea pachetului legislativ care a permis accelerarea luptei anticoruptie. Tot la fel cum atat partenerii externi, dar si adeptii „curateniei generale” in societatea romaneasca nu au uitat de asa-numita „marte neagra”, cand parlamentarii au incercat sa schimbe din mers cursul acestei lupte anticoruptie. Si cum nenumarate voci nu s-au sfiit sa catalogheze incercarea  unei majoritati parlamentare transpartinice de a taia „parghiile” legale ale Justitiei drept o veritabila lovitura de stat si chiar atentat la adresa democratiei, iata ca, desi a trecut ceva vreme de atunci, pare ca „martea neagra”, desi esuata, a fost perceputa ca un veritabil „dus rece”. Prin care naivii care credeau ca, gata, Romania a si devenit o tara curata si in care coruptia nu mai este una generalizata si-au dat seama ca, prin voturile paralementarilor, aceasta stare se poate schimba radical, intr-o singura zi. Asa ca, acum, exista informatii ca parlamentarii nu fac decat sa traga ponoasele pentru acea „marte neagra”, cea care ar fi determinat strategia de „resetare” a structurii viitorului Parlament.

Experimentul tehnocrat

Desigur, varianta „soft” a acestei operatiuni ar fi retragerea a nenumarati lideri politici, indiferent de partidele din care fac parte, in perioada dintre alegerile locale si cele parlamentare. Ceea ce si este de asteptat, cel putin la nivelul central al celor mai importante partide, unde actualii lideri au inceput sa dea semnale neoficiale in stanga si-n dreapta, cat sa fie auziti de cine cred ei ca ar trebui ca, gata, dupa locale ei, unii, se retrag. Declarandu-se scarbiti, dezamagiti sau gasind tot felul de alte motive care sa justifice de ce ar renunta la nemasurata influenta pe care o detineau de atata amar de vreme. Marea problema este insa ca fiecare dintre acesti lideri, indiferent ca acum conduc la vedere destinele PSD, PNL sau a altor partide, si-au pregatit deja „rezervele” pe care sa le arunce in focul luptei electorale. Pentru ca strategia lor se rezuma doar la o inlocuire de fatada a celor aflati momentan in prima linie, in schimb urmand ca tot acestia sa pastreze Puterea, dar din umbra, pentru a mai insela din vigilenta DNA. Numai ca un astfel de lucru s-a incercat si atunci cand Dacian Ciolos a format noul cabinet, dupa ce liderii politici s-au facut pe la televiziuni ca inteleg „vocea strazii”, in timp ce, in realitate, faceau presiuni uriase pentru a-si impune in guvern „sagetile” din esaloanele inferioare ale partidelor. Astfel ca activitatea actualului guvern tehnocrat, care inceteaza odata cu alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an, are o miza cu totul aparte. Pentru ca, daca „experimentul tehnocrat” reuseste, fie si partial, atunci modelul ar putea fi impus partidelor si pentru viitorul parlament. Unde liderii politici vor fi presati sa trimita cat mai multi specialisti, mai ales in unele domenii vitale ca economia, justitia sau siguranta nationala. Desigur ca „nemuritorii” din politica nu vor inghiti prea usor acest „hap”, astfel ca este foarte posibil si sa se ajunga la un „razboi al civilizatiilor” intre „dinozauri” si tehnocratii care vor putea impanzi nu doar viitorul guvern, dar si Parlamentul Romaniei pentru urmatorii patru ani. Un parlament care, dupa cum sustin sursele noastre, va fi cu siguranta unul plin de „pifani” si in care se vor regasi prea putine dintre figurile de acum atat de familiare pe holurile „Casei Poporului”.

author avatar
Catalin Tache
1.053 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cine sa impuna parlamentarilor lucruri? DNA? pe cei de la DNA cine i-a angajat si care a fost testul?(numai examen oral,ca nu cumva sa ramana ceva scris sa-i defavorizeze!)Care ar fi noua clasa politica? yesmeni din cadrul SRI??care sa raspunda comenzilor venite din cu totul alta parte decit din directia poporului roman ??A ajuns DNA sa stabileasca ce politicieni vor intra in parlament sau alegatorii romani? Inlocuim alegatorii romani cu cei de la DNA si ,,partenerii externi” cumva? Asta mai are vreo legatura cu democratia?.Ce teren pregatesti mai Tache…nisipuri miscatoare nu alta..!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger