AcasăDezvaluiriAncheteCum a devenit Romania „calul troian” al Rusiei in NATO!

Cum a devenit Romania „calul troian” al Rusiei in NATO!

Mai repede decat ajung bucurestenii intr-o zi de week- end la mare pe Autostrada Soarelui, portavioanele flotei rusesti cantonate la Sevastopol si-ar putea face aparitia in apele teritoriale romanesti. Numai ca eventualii invadatori mai degraba ar putea fi opriti de farmecele pitipoancelor despuiate de pe carele alegorice ale lui Mazare, decat de performantul sistem SCOMAR de monitorizare a frontierei maritime a Uniunii Europene.

Senzorii radar ar trebui sa depisteze navele ostile si sa alerteze vedetele de interventie ale Politiei de Frontiera
Senzorii radar ar trebui sa depisteze navele ostile si sa alerteze vedetele de interventie ale Politiei de Frontiera
Politistii de la centrul de comanda ar trebui sa vada in timp real tot ce se petrece in largul marii
Camere in infrarosu (foto jos) sunt montat pe tot litoralul romanesc

Pentru ca, desi acesta i-a costat pe partenerii occidentali zeci de milioane de euro si bifarea „Big Brother”-ului de pe coasta romaneasca a Marii Negre tine inca tara noastra in pole position in cursa pentru intrarea in Spatiul Schengen, realitatea de pe teren a alarmat ca niciodata serviciile de informatii nord -atlantice. Care se bazau pe „ochii” SCOMAR  pentru a da alerta la orice miscare a puternicei flote de razboi rusesti care deja face manevre belicoase in Marea Neagra. Numai ca, dupa cum reiese din informatiile care dau frisoane celor responsabili cu securizarea granitelor UE, desi aparatura folosita la constructia sistemului este ultraperformanta, doar doi – trei din duzina de „ochi” ai SCOMAR se afla concomitent in stare de functionare!

Nu misca nimic!

Fara putinta de tagada, implementarea proiectului SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului de la Marea Neagra) reprezinta cea mai importanta realizare a autoritatilor romanesti in cadrul angajamentelor luate in fata Bruxelles-ului, ca se va achita cu brio de dificila misiune de securizare a frontierei maritime de la Marea Neagra a Uniunii Europene. Iar la prima vedere, lucrurile chiar asa si par sa se intample. SCOMAR se compune din mai multe subsisteme, cuprinzand centre de comanda, puncte de observare cu senzori electro -optici, radare, retele de comunicatii si unitati de interventie. Senzorii si radarele care sunt „ochii” ce monitorizeaza  zi si noapte tot ce misca la zeci de mile in largul Marii Negre, pe toata intinderea coastei romanesti, sunt furnizati de una dintre cele mai puternice companii din lume, Indra Sistems, spaniolii fiind cei care au asigurat, cu acelasi sistem SIVE, si coastele maritime ale Spania, Lituania sau Hong Kong-ului. Iar performantele tehnice sunt desprinse parca din filmele SF, pentru ca, indiferent ca este zi sau noapte, ploaie, ceata sau soare, „ochii” SCOMAR  au o distanta de detectie de 39 de kilometri pentru cele mai mici ambarcatiuni si de nu mai putin de 66 kilometri pentru nave. Adica un politist de frontiera aflat intr-un birou din Constanta poate vedea si ce zaruri dau doi marinari care joaca table la peste 60 de kilometri in largul marii, noaptea si pe furtuna! Bineinteles, asta daca aparatura atat de sofisticata si este „bagata in priza”…

Mentenanta cu cantec…

Partenerii occidentali si-au deschis larg buzunarele atunci cand a fost vorba de finantarea sistemului, constienti fiind ca de buna functionare a acestuia depinde practic securitatea intregii Uniuni Europene. Numai ca, surpriza, dupa constructia sistemului, compania internationala care a pus totul la punct nu  a mai primit si mentenanta, in locul acesteia fiind preferata o firma romaneasca. Care, dupa cum sustin sursele noastre, dupa ce in prima faza nu s-a incadrat sa participe la licitatie, a castigat apoi contractul in valoare de 7 milioane euro anual, bani proveniti din”Fondul pentru Frontierele Externe” finantat din bugetul UE.

Au smenuit inregistrarile!

Extrem de interesant este insa ca Politia de Frontiera prefera sa mearga pe burta, in loc sa recunoasca problemele practice cu care se confrunta in gestionarea SCOMAR. Si sunt destule erori, dupa cum reiese dintr-un raport secret care a produs veritabile atacuri de panica printre ofiterii de legatura ai ambasadelor occidentale. Care astfel au aflat posibilitatea ca membrii tuturor delegatiilor oficiale care au vizitat cu maxim interes sistemul SCOMAR sa fi fost inselati cu inregistari mai vechi. Si asta pentru ca, dupa cum se sustine in respectivele note informative, trei sferturi din „ochii” plantati pe coasta romaneasca nu sunt activi, din varii motive tehnice!!! Iar pentru a se ascunde aceste deficiente, vizitatorilor oficiali li s-ar fi prezentat inclusiv inregistrari pe monitoarele de supraveghere. Pentru ca, la noi, monitorizarea frontierelor UE se face „in reluare”, ci nu direct, din cauza tipicelor deficiente mioritice.

O „caterinca” de monitorizare

Oricum, printre deficienteleSCOMAR sa semnalam totusi si  reusita notabila a surprinderii a doua barci turcesti care pescuiau calcani. Si cam atat, pentru ca  zecile de nave cu migranti ilegali au fost depistate de radarele de pe navele Coastei de Garda, si nu de „ochii” tinuti inchisi ai SCOMAR. Care, din motive tehnice, a ajuns sa asigure o „caterinca” de monitorizare, dupa cum recunosc chiar specialistii care nu-si pot explica nici ei cum de suntem in stare sa ne batem joc intr-o asemenea masura de un sistem atat de performant.

Au mai deschis un ochi!

Tinand cont de amenintarile tot mai reale venite din partea Rusiei, strategii NATO iau tot mai in serios problema securizarii granitelor tarii noastre si implicit a Uniunii Europene. Spre deosebire de „bascalia” cu care trateaza autoritatile de la Bucuresti acest subiect de maxima importanta, ofiterii serviciilor de informatii nord – atlantice nu au cum sa fie incantati ca, dupa cum reiese in informatiile intrate in posesia lor, in urma cu o luna jumatate, in timp ce flota ruseasca iesea ostentativ din portul Sevastopol, din intreg sistemul SCOMAR  functionau doar doi ochi. Ce-i drept insa, se pare ca intre timp a mai fost „deschis” unul… Insuficient insa pentru a stopa un incident de securitate internationala fara precedent, pentru ca, pe banii lor, partenerii NATO nu pot fi si lasati in „fundul gol” in fata unei tot mai posibile agresiuni rusesti, dar si luati de prosti prin transmiterea de tot felul de inregistrari. Care transforma astfel Romania, fie si fara voia noastra, intr-un veritabil „cal troian” al Rusiei in NATO.

author avatar
Catalin Tache
4.188 afisari

2 COMENTARII

  1. Domnule Tache, Romania nu poate fi calul troian al rusilor, caci nu rusii ne-au bagat in NATO. Mai cititi Odiseea ca sa intelegeti simbolistica „darului otravit”, zis si „cal troian”. Oricum, tare de tot asta cu „radarele de pe navele Coastei de Garda”. Si Garda de Coasta unde e?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger