AcasăDezvaluiriAncheteCordonul ombilical de 20 de miliarde de dolari care il leaga pe...

Cordonul ombilical de 20 de miliarde de dolari care il leaga pe Ponta de Basescu!

Pactul de coabitare dintre Traian Basescu si Victor Ponta a fost, fara indoiala, cea mai mare surpriza a tumultoasei vieti politice de la noi din ultimii ani. Insa, cum se stie ca pe plaiurile mioritice orice minune tine trei zile, toata lumea era sigura ca alianta contra naturii se va rupe de la sine.

Victor Ponta sustine investitiile in explorari off shore. Traian Basescu sprijina proiectul Nabucco

Si, totusi, relatia dintre seful statului si cel al guvernului roman continua sa fie una de colaborare pragmatica, asa cum nu s-a intamplat nici macar in cazurile in care liderii tarii se aflau de aceeasi parte a baricadei doctrinare. Iar pentru aceasta, „mentenanta” contractului dintre cei doi este intretinuta, cu eforturi consistente, de catre un important grup de lobby care reprezinta interesele celor mai mari jucatori americani pe piata energiei mondiale. Si care, dupa ce au reusit sa impace cele doua Palate, asigura acum comunicarea dintre ele, mentinand presiunea externa pentru a nu se pierde marele pot al proiectului, estimat la peste 20 de miliarde de dolari.

Sub obladuirea SRI

Despre posibilitatea existentei unor importante zacaminte de petrol si gaze naturale in apele teritoriale ale Romaniei s-a tot vorbit, dar nimeni nu a luat in serios tezaurul din Marea Neagra. Lucru dovedit si de faptul ca redeventele de explorare platite pana acum catre statul roman se ridica la modica suma de un milion de euro. Exceptie au facut insa marile companii americane, care, separat de demersurile la vedere ale altor competitori europeni, au reusit sa se plaseze in pole position pentru preluarea monopolului asupra „pungilor” cu rezerve naturale din zona Neptun – Limanu.

Eforturile administratiei americane de a-si sprijini favoritii s-au intensificat in toamna anului  trecut, cand expertii in forari au estimat la peste 100 de miliarde de metri cubi doar zacamantul de gaze, desi oficial s-a raportat doar jumatate. De asemenea, cantitatea de petrol din zona este una de-a dreptul impresionanta. Drept urmare, asigurarea exploatarii acestei veritabile mine de aur a devenit principala prioritate a Serviciului Roman de Informatii, dupa traditionala prevenire a  atentatelor teroriste. De altfel, dupa cum sustin sursele noastre, incepand din luna septembrie 2012, la nivelul SRI si-a intrat in paine un departament special de „securitate energetica” in Marea Neagra, functionand in directa subordine a directorului George Maior.

Liniste si pace!

De aceste doua atribute au musai nevoie partenerii americani pentru a dezvolta proiectul din Marea Neagra. Si cum, dupa informatiile intrate in posesia noastra, doar in 2013 si 2014 costurile forarilor preliminarii vor depasi un miliard de dolari, partea americana a cerut SRI-ului sa asigure, sub orice forma, un climat de stabilitate politica in tara, pentru a nu se irosi atatia bani. Iar cum Traian Basescu si Victor Ponta au priceput de indata atat avertismentul american, dar si avantajele incalculabile din punct de vedere economic si strategic pentru tara noastra, cei doi au acceptat pactul de coabitare. In timp ce prezidentiabilul Crin Antonescu, perceput in urma declaratiilor proprii si ale altor apropiati drept un anti-american convins a iesit cu totul din ecuatia pentru accederea la Cotroceni. Deocamdata insa, „cordonul ombilical” care ii leaga pe Victor Ponta si Traian Basescu functioneaza la parametri maximi, cei doi avand, in ultima vreme, mai multe intalniri de taina cu promotorii acestui proiect. Lucru dovedit si de aplombul cu care seful statului si, mai nou, insusi premierul, promoveaza accelerarea „inteparii” Romaniei la gazoductul Nabucco si derularea de investitii uriase in explorarile energetice off shore. Iar prestigiul politic al celor doi va creste cu siguranta dupa ce vor anunta public, la momentul oportun, ca in urma negocierilor au obtinut marirea redeventei platite statului roman cu cateva procente. Numai ca, dupa cum prevede cutuma internationala, exploratorii acestor tipuri de zacaminte obisnuiesc sa declare o cantitate mult mai mica de rezerve naturale descoperite, pentru care platesc anticipat taxele aferente. Care, ulterior, nu mai pot fi schimbate.

[poll id=”504″]

author avatar
Catalin Tache
3.017 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger