AcasăDezvaluiriAncheteBataie pe ultimele locuri de pensii babane la Interne

Bataie pe ultimele locuri de pensii babane la Interne

Data de 14 martie 2016 este cea in care un nou val impresionant de chestori din Ministerul de Interne si-au depus rapoartele in vederea pensionarii, pentru a putea beneficia de prevederile legale favorizante care le asigura pe viata o pensie uriasa, cam cat aveau grila de salarizare, cu tot cu puzderia de sporuri aferente. Iar printre ultimii „nemuritori” care au facut in cele din urma pasul inapoi se numara nume grele precum cele ale chestorilor Lucian Guran, Ioan Cabulea sau Janica Arion Tiganasu.

De altfel, asa dupa cum „National” dezvaluia in exclusivitate, la Directia Generala Anticoruptie este o situatie mai speciala, practic toata conducerea serviciului alegand, fie si in al doisprezecelea ceas, sa treaca in rezerva, lasand astfel loc liber pentru reformarea din temelii a structurii care ar fi trebuit sa fie „sora mai mica” a DNA. Iata insa ca, desi influenta „fratie a chestorilor”, care atata amar de vreme a tras sforile in minister, indiferent de ce partid s-a aflat la guvernare, pare ca si dizolvata la doar trei luni de la declansarea „curateniei generale” in MAI, mai sunt totusi cateva exceptii, cat sa le numeri pe degetele de la o mana. Insa chestori precum Constantin Manoloiu, seful Corpului de Control al ministerului, cercetat de DNA pentru operatiunea „Referendumul”, s-ar putea sa ia leapsa vietii lor, intrucat informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra arata ca in curand va avea loc o adevarata lovitura de teatru. Iar cei care nu se grabesc sa-si depuna rapoartele nu vor mai beneficia de „pensionarile de onoare” de care au profitat deja pana acum zeci de alti chestori. Ceea ce si explica incredibila coada de la biroul de resurse umane a chestorilor care se inghesuie sa prinda ultimele locuri pe lista norocoasa.

DGA, tabula rasa

Janica Arion Tiganasu si compania nu se mai afla la conducerea DGA! Si pare o hotarare inteleapta, tinand cont, de exemplu, doar de itele incurcate ale unor anchete in care fusese „agatat” si seful DGA, chestorul Tiganasu. Iar de Liviu Croitorescu, care sta cu pixul pe raport, gata sa semneze, este suficient sa amintim ca acesta face obiectul mai multor anchete interne, mai ales ca este singurul ofiter care a reusit „performanta” de a fi in acelasi timp si sef al „acoperitilor” de la Directia de Informatii si Protectie Interna, dar si al celor de la Directia Generala Anticoruptie. Asta ca sa pricepem cam cum stateau lucrurile in trecutul nu prea indepartat. Important este insa ca toti cei din conducerea DGA care si-au inaintat rapoartele vor beneficia din plin de asa-numita „pensionare de onoare”. Iar dupa aceasta veritabila „tabula rasa”, se poate trece la reformarea din temelii a structurii, inclusiv prin eventuala absorbtie a acesteia in viitoarea Directie de Afaceri Interne, unde va fi absorbita si DIPI.

„Doi sun sfert”, record pe ramura

Insa de departe cea mai mare medie de pensionari pe cap de angajati dintre toate structurile Ministerului de Interne se numara la „Doi s’un sfert”. Acolo unde chestori si ofiteri superiori se duc de-a valma dupa chestorul Nelu Zarnica, multi facandu-si planurile ca, pe langa pensiile exorbitante pe care le vor primi, sa treaca si in privat. Unde, oricum, multi dintre ei lucrau deja in paralel. Culmea este insa ca, fara sa priceapa ca, de aceasta data, chiar este vorba de o „resetare” completa a organigramei de la varful ministerului, „copoii batrani” care s-au remarcat pe cand erau la conducere doar prin zburarea din sistem a mii si mii de politisti tulbura inca apele sperand ca vor prelua sefia „Doi s’un sfert”. Cu toate ca pana si altadata influentele lor rude au ajuns sa le sugereze acum sa se retraga mai degraba la pensie, decat sa mai viseze la sefia serviciului secret.

Pai, e bine, domnu’ chestor?

Chestorul Constantin Manoloiu este celebru pentru anchetarea sa de catre DNA pentru „manarirea” listelor de la evidenta populatiei pentru organizarea referendumului de suspendare a presedintelui. Dar si pentru faptul ca, ulterior, Traian Basescu, aducandu-i probabil aminte de niscaiva vulnerabilitati cunoscute de fostul presedinte-jucator, l-a intrebat in direct la televizor : „Pai, e bine, domnu’ chestor?”. Uite insa ca Manoloiu este inca sef al Corpului de Control al ministerului. Desi oamenii din subordinea sa se pensioneaza pe capete, mai ales ca stiu probabil cam cum se faceau controalele in aceasta structura condusa de chestorul Constantin Manoloiu. Cel care s-ar baga si la pensia de onoare, dar ar mai sta si pe scaunul de mare mahar, cu toate ca a cam ramas singur din toata „fratia chestorilor”. Si daca nu se grabeste, atunci se uita probabil disperat la maldarul de rapoarte de control pe care nu stie pe unde sa le doseasca acum. Culmea este insa ca, daca nu se grabeste, ar putea sa ramana si fara functie, dar si fara pensia de onoare. Pentru ca dupa cum se vehiculeaza tot mai insistent pe holurile ministerului, „moda” pensionarii, lansata odata cu plecarea fostului secretar general Ion Stoica si la care au aderat, in doar trei luni, alte zeci de chestori, este cam pe sfarsite. Iar unii pesimisti dau chiar si o data limita, la sfarsitul lunii. Dupa care pensiile viitoare vor reveni la parametri normali.

author avatar
Catalin Tache
5.276 afisari

5 COMENTARII

  1. Sa plece odata ca sistemul este osificat din cauza unor dinozauri . Sunt oameni care nu inteleg ca legea are suprematie si nu autoritatea de stat sau autoritatea functiei detinute. E timpul schimbarii mentalitatii pentru ca nu se mai poate. Daca ar mai fi ramas batranii astia (unii scolarizati in cruntii ani 1985-1995) ar fi constatat in urmatorii 5 ani ca ministerul asta e gol si numai ei sunt, asa cum le-ar fi placut dealtfel, pentru ca in ultimii 10 ani majoritatea oamenilor de bun simt si foarte bine educati profesional au plecat din adunatura asta de bezmetici numita Ministerul Afacerilor Interne.

  2. Sunt atatea modele de calcul pt pensii militare in tari ale UE , NU MAI TREBUIA NIMIC IN PLUS adaugat. In nici o tara nu se calculeaza valoarea pensiei militare ca procent de (80 sau 85)% din retributia lunara CU CEL MAI MARE VENIT dintr-un interval de timp ales de pensionar pt ca nu exista logica si nici o argumentatie. Se poate LUA CA BAZA DE CALCUL doar media lunara a ultimilor cinci ani.Altfel orice troglodit cu epoleti isi poate aranja CORUPAND sa aiba un salariu Foarte MARE pe o perioada scurta pt a fi aleasa ca baza de calcul la pensie. Poporul se zbate in saracie, fondul de pensii devine tot mai mic tinde catre ZERO iar IMBUIBATII CU GALOANE ca si DOGARU of stalinist vor pensii nesimtite. Ro est STAT MAFIOT.

    • Zorro, te inseli amarnic…si la intern si la extern…procurorii si magistratii , au pensii uriase, vezi cazul zegrean…in P
      ortugalia, militarii au pensii, mai mari decta soldele !

      • Zici bine DAMAD, e vorba de SOLDE dar nu de VENIT lunar care cuprinde si sporurile si norma de hrana etc.

  3. Din pacate isi lasa „puii”, proprii sau ai pritenilor din sisteme conexe.
    Un studiu de caz util: unde lucreaza copiii de generali, colonei, comisari, magistrati, curti de conturi etc. ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger