DEZVALUIRI Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Dezvaluiri » Catalin Tache » Alerta! Spionaj la marile proiecte!

Alerta! Spionaj la marile proiecte!

Autor:

Doar cateva zile mai au decidentii romani pentru a repara o eroare care pur si simplu „paradeste” Romania prin inevitabila blocare a tuturor marilor proiecte de tara. Desigur, multi dintre deputati inca nu au habar, nici macar acum, de ce anume li se pregateste! Numai ca rapoarte contrainformative alarmante care, dupa informatiile noastre, au intrat chiar in ultimele zile in posesia liderilor politici ai tarii avertizeaza asupra realului pericol ascuns in unele dintre articolele „nevinovatei” Legi a arheologiei, care tocmai ce a trecut de Senatul Romaniei.

 

02 03 3 Alerta! Spionaj la marile proiecte!Este vorba despre prevedrile care introduc un hatis birocratic sub pretextul protejarii patrimoniului si monitorizarea permanenta de cater comisii speciale ale  Ministerului Culturii. Astfel ca gasirea vreunui „ciob” in cadrul derularii  lucrarilor de infrastructura ar duce practic la deblocarea pentru cateva luni bune a acestor proiecte. Dintre care unele sunt nu doar vitale pentru revitalizarea economiei romanesti, dar se bazeaza pe cooperari si finantari internationale, de la banci sau din fonduri europene, intarzierea lucrarilor ducand automat atat la pierderea banilor, cat si la plati suplimentare pentru intarzieri. Iar situatia este cu atat mai grava cu cat, dupa cum sustin sursele noastre, dincolo de faptul ca initiatorii de la USR au fost sau nu bine intentionati cu acest proiect legislativ, structurile contrainformative romanesti avertizeaza ca la mijloc ar putea fi o comanda externa a celor care fac orice pentru a-si proteja interesele financiare si geo-strategice in Romania.

vlad alexandrescu 720x445 Alerta! Spionaj la marile proiecte!

Vlad Alexandrescu, initiatorul Legii Arheologiei

Adica este posibila inclusiv o operatiune de spionaj hibrid care, in urma adoptarii, chiar  zilele urmatoare a Legii Argeologiei si in Camera Deputatilor, fara indreptarea celor catorva articole „sinucigase”, cele cateva proiecte majore de tara, in frunte cu autostrada peste Carpati, culoarele de transport energetic sau orice alta lucrare de infrastructura rutiera sau feroviara sa fie blocate exact cat trebuie pentru a pica finantarea externa…

Lovitura din Senat

Proiectul Legii Arheologiei  a fost promovat de fostul ministru tehnocrat al Culturii, Vlad Alexandrescu, la intocmirea acestuia participand si Florian Matei Popescu, fostul sau consilier, Ovidiu Tentea, presedintele Comisiei Nationale Arheologice, Adrian Balteanu (fost consilier personal al lui Vlad Alexandrescu) si alti consilieri, fiind insusi, in cele din urma, de 24 de initiatori de la USR, patru de la PSD si unu de la PMP. Iar cum principala motivatie a modificarilor legislative o reprezinta „sporirea protectiei patrimoniului arheologic”, proiectul a trecut prin Senat „pe repede inainte”, senatorii fiind convinsi ca fac un lucru bun. Numai ca, intre timp, structurile contrainformnative si mai ales cele care vegheaza la asigurarea securitatii economice s-au trezit din nauceala initiala si au inceput sa-si puna tot mai serioase intrebari cu privire la cateva articole suspectate ca ar putea duce pur si simplu la blocarea tuturor marilor proiecte de infrastructura. Astfel ca, dincolo de buna credinta a unora dintre initiatori, care poate nici ei nu stiu ce au „inghisit”, au fost puse in miscare mecanismele de avertizare a factorilor decidenti de la nivelul Guvernului, Parlamentului si a altor structuri abilitate, mai ales ca proiectul asteapta sa fie supus la vot si in Camera Deputatilor.

PA autostrada peste Carpati !

Iar alarma a fost data in principal de schimbarea de la punctul 5 din Capitolul privind obligatiile titularului efectuarii lucrarilor, unde pana

acum se prevedea ca in cazul descoperirii pe perioada executarii proiectului de vestigii arheologice sa se asigure paza si sa se anunte autoritatile. Insa conform noii legi, in plus trebuie facut si un raport de cercetare preventiva avizat de Ministerul Culturii, ceea ce va ingreuna nepermis respectarea termenelor de constructie. Iar daca de departe cei mai ingrijorati sunt de la CNAIR, care deja isi iau din nou gandul de la constructia Autostrazii peste Carpati, daca noua lege intra in vigoare in forma adoptata de Senat vor fi afectate toate marile proiecte la nivel national. Mai ales ca aceste modificari de lege vin in completare la cele privind aplicarea Directivei 2014/42/EU privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului, care se doreste a fi aplicata retroactiv, chiar daca nu a fost transpusa inca in legislatia nationala !

Chiar din intamplare

Insa in noua lege sunt si alte articole care, daca i-au lasat rece pe senatorii care au votat „ca primarii”,  au pus in schimb pe ganduri nu doar specialistii si reprezentantii marilor companii, dar si structurile contrainformative cu atributii in securitatea economica. Astfel, proiectul de modificare a OG nr. 43/2000 si Legii nr. 182/ 2000 prevede la punctul 4 ca diagnosticul arheologic intruziv devine obligatoriu din etapa de studiu de fezabiliate, ceea ce va pune proiectele aflate in desfasurare in mare dificultate, constructorii neavand acces la terenuri si nici posibilitatea de a despagubi proprietarii ca sa fie efectuate aceste sondaje! Apoi, prin punctul 5 raportul de diagnostic intruziv devine parte integranta a documentatiilor de avizare pentru toate lucrarile de investitii, desi este o masura distructiva de diagnosticare a terenului ! 02 0aaa3 1 720x185 Alerta! Spionaj la marile proiecte!Apoi, prin punctul 12, desi Comisia Nationala Arheologica (CNA) are rol consultativ si este fara personalitate juridica, fara avizul acesteia nu se va mai elibera niciun act de catre minister ! Plus ca prin punctul 17 CNA se reorganizeaza, se constituie subcomisii ale acesteia, pe domenii de specialitate tehnica, cum ar fi urbanismul, dar formate numai din arheologi, iar prin punctul 19, CNA va aviza studiile de fundamentare pentru restrictionarea activitatilor preluate de documentatii tehnico – economice de proiectare si executie. Prin punctul 22 autorizatiile de construire nu vor mai fi eliberate  decat in conformitate cu avizul Ministerului Culturii, daca sunt efectuate in situri arheologice. Iar pentru ca „isteria” sa fie completa si a obtine o autorizatie de construire sa devina mai complicat decat lucrarea propriu-zisa, Articolul III prevede ca vor fi eliberate norme privind evidenta siturilor arheologice, de parca evidenta actuala ar fi una fara norma! Iar prin Art IV va fi elaborata si o alta procedura de emitere a avizelor pentru lucrari in zone cu situri arheologice. Astfel ca ordinul pentru procedura simplificata care fusese obtinut cu atata chin va fi abrogat ! Si doar institutiile publice de profil muzeal, cercetare, universitare mai au dreptul sa solicite si sa primeasca autorizatii pentru cercetare arheologica, arheologia contractuala fiind exclusa ! Si cum proiectul contravine si Legii nr. 150/ 1997, de ratificare a Conventiei de la Malta, care prevede la art. 3 lit. A) „folosirea unor metode de investigatie nedistructive ori de cate ori este posibil”, sa speram ca deputatii barem se vor gandi de doua ori inainte de a „cadea pe fenta” si a bloca astfel toate marile proiecte de infrastructura ce se deruleaza sau urmeaza a fi pornite in Romania!


4 comentarii to Alerta! Spionaj la marile proiecte!

 1. Alexandru Balcu

  USR, tradatori de tara.

 2. LuciD

  Țară de idioți. Așa se întâmplă când toți proștii vor să se dea mai importanți decât le poate capul. Țara asta este plină de cetăți preistorice, de castele medievale, de turiști occidentali dornici să le vadă și nu vrem să ne fie furate. Imi aduc aminte de o emisiune la TVR2 unde un turc fiind întrebat de luptele dintre români și turci a răspuns că el a auzit de Mircea cel Bătrân, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul numai după ce s-a stabilit în România.Am râs de m-am prăpădit când vedeam ce față făcea moderatorul.

 3. cobe

  Studiati un pic fata idiotului din poza,ce avem noi aici=un las,prost desigur si fudul altfel n-ar fi prost destul,tradator de tip nou,cam asa sunt aproape toti useristii.In ultimii 28 de ani cozile de topor s-au intrecut in a lovi interesele nationale,asa se intampla intr-o colonie de rangul cel mai de jos.Meteahna aceasta nu tine de ieri ea vine din trecutul indepartat asa am ajuns in stadiul asta de inapoiere si nu vom avea sanse de urcare in viitor,numai daca aceste lichele vor fi inlaturate in laturi.

 4. costica

  FI INTELIGENT SI GANDESTE PENTRU VIITOR SANSA TA ESTE AICI!
  INTRA SI VEZI!CAND AFACEREA VA AJUNGE DEPARTE O SA REGRETI!AI SCAPAT TRENUL SI NU STI CAND VINE ALTUL!?
  Te provoc sa testezi rapid acest sistem cu totul revolutionar de lucru acasa! Fa bani din confortul casei si bucura-te de prosperitate! info la pacurarucostica1963@gmail com


    
Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!