AcasăDezvaluiriAdrian Sarbu, Sebastian Ghita si Puiu Popoviciu tremura pentru milioanele din Cipru

Adrian Sarbu, Sebastian Ghita si Puiu Popoviciu tremura pentru milioanele din Cipru

„National” continua seria dezvaluirilor legate de sumele colosale trimise de afaceristii romani peste hotare, in paradisul fiscal din Cipru, devenit intre timp iad bancar.

Puiu Popoviciu, Sebastian Ghita, Adrian Sarbu si Ion Bazac sunt doar cativa dintre milionarii aflati pe lista intrata in posesia ziarului „National”, unde apar peste 5.800 de firme mioritico-cipriote. Acestia au preferat sa-si mute afacerile si banii in Cipru pentru a scapa de taxele si impozitele din Romania si pentru a jongla cu banii dupa bunul plac, insa, de ce le-a fost frica, n-au scapat! S-au trezit cu sumele uriase blocate in insula…

Popoviciu, afaceri de 22 de milioane de euro

Controversatul om de afaceri Puiu Popoviciu apare pe lista noastra cu trei societati comerciale: Grand Plaza Hotel, Parc Hotels si Baneasa Business & Technology Park SA. Primele doua firme au in spate Tatika Investments Limited, iar cea de-a treia Concavo Trading Limited. In total, cele trei companii controlate de Popoviciu au avut o cifra de afaceri de 22 de milioane de euro si profituri de aproape un milion de euro. Popoviciu este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ca, prin firmele sale, a cumparat un teren de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti la un pret mult subevaluat, prejudiciind statului roman cu 336 de milioane de euro.

Deputatul suspectat de spalare de bani

Deputatul PSD care detine postul RTV a derulat, prin firma Asesoft Net SRL, pe care o controleaza, afaceri de peste un milion de euro, conform informatiilor intrate in posesia „National”. In urma acestor activitati comerciale, prin firma la care este actionar Norhusia Enterprises LTD, Ghita a obtinut un profit de 600.000 de euro, suma din care statul roman n-a vazut un leu. Firmele din grupul Asesoft au fost implicate in mai multe scandaluri cu iz penal, iar in 2011 au fost acuzate ca au derulat activitati suspecte intre ele, tranzactiile fiind considerate „asemanatoare operatiunilor de spalare de bani”.

Boss-ul ProTV, profit de 200.000 de euro

Mogulul de presa Adrian Sarbu, patronul companiei Teleferic Prahova SA, a avut cu aceasta firma, la care este actionar Saba Investmens Overseas LTD, o cifra de afaceri de trei milioane de euro si un profit de 200.000 de euro. Teleferic Prahova SA este firma care opereaza telecabina din statiunea Sinaia, telecabina din Busteni, precum si alte sase instalatii de transport pe cablu de tip telescaun si teleschi din Sinaia, Predeal si Busteni. Pe langa participatia la Teleferic Prahova SA, Adrian Sarbu, prin intermediul fondului cipriot Saba Investments Overseas, mai controleaza direct compania Susai Mont SRL – unde detine 70% din partile sociale – care opereaza cabana Susai din Predeal. De asemenea, boss-ul Pro TV mai controleaza prin intermediul companiei Teleferic Prahova SA si cabana Clabucet Plecare din Predeal.

Ministrul Ferrari are aproape totul in Cipru

Fostul ministru PSD al Sanatatii, Ion Bazac, devenit mai nou membru al partidului condus de Mihai Razvan Ungureanu, a preferat si el sa deruleze afaceri departe de casa. Unic importator al masinilor Ferrari, prin firma Forza Rossa SRL, Bazac are totul pe numele unei firme din Cipru: Forza Rossa Holding Limited, care detine 94,3% din firma romaneasca. Firma lui Bazac a declarat in 2011 o cifra de afaceri de peste 7 milioane de euro si un profit de 100.000 de euro.

„Regele vagoanelor”, asociat cu un fond de investitii

Gruia Stoica, supranumit „regele vagoanelor” datorita companiei sale, Grampet Grup, cea mai mare companie privata de transporturi feroviare marfa, are si el legaturi cu Ciprul. Recent, milionarul care negociaza sa cumpere echipa de fotbal Rapid a achizitionat Reloc SA Craiova, la care detine actiuni fondul de investitii Broadhurst Investements LTD. Dupa ce Reloc a ajuns pe mana lui Gruia Stoica, compania a primit imediat un contract de 1,2 milioane de euro de la CFR Calatori SA, pentru reconditionarea unor locomotive.

„Coruptii de la Bucur Obor” o duc bine

Firma Bucur Obor SA, la care sunt actionari discretii afaceristi Laurentiu Postovaru si Gelu Manea, a avut in 2011 o cifra de afaceri de 3 milioane de euro si un profit de peste 800.000 de euro. Semn ca afacerile nu le-au fost afectate, desi in acea perioada Postovaru si Manea erau judecati pentru fapte grave: coruptie, santaj si spalare de bani. Anul trecut, dupa cum „National” a publicat in exclusivitate, cei doi au fost declarati nevinovati, iar persoanele care i-au reclamat au fost obligate sa achite cheltuielile de judecata.

In curand, pe www.national.ro, lista completa cu cele peste 5.800 de firme romano-cipriote!

author avatar
Dan Bratu
4.816 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger