AcasăDezvaluiriAncheteA aparut prima comuna offshore din Romania!

A aparut prima comuna offshore din Romania!

La cate le-au vazut ochii procurorilor anticoruptie in ultima vreme, greu de crezut ca pe acestia i-ar mai fi putut surprinde ceva. Si, totusi, minunea s-a intamplat. Pentru ca, odata intrati pe firul unei anchete privind frauda cu subventii agricole, oamenii Laurei Codruta Kovesi au patruns si pe alta pista, verificand acum infiintarea primei comune offshore din Romania.

Primarita Ioana Buse a reusit implementarea modelului zero taxe

Si, intamplator sau nu, aparitia acestui paradis fiscal a avut loc in localitatea Stoina, taman in fief-ul electoral al premierului Victor Ponta, existand chiar informatii ca experimentul indeplinit cu succes de catre primarita Ioana Buse s-ar fi derulat sub atenta supraveghere a baronului Ion Calinoiu, nimeni altul decat presedintele Consiliului Judetean Gorj. Care, mai stii, probabil ca intentioneaza acum, daca DNA nu intervine la timp, sa extinda uluitoarea initiativa si la nivel judetean.

Mai tari ca statul roman

De un sfert de secol se tot chinuie demnitarii perindati pe la guvernare, indiferent de culoarea lor politica, sa gaseasca solutii practice pentru incurajarea antreprenorilor romani pe piata libera. Numai ca, in ciuda unor tentative timide, statul roman a esuat lamentabil in aceasta initiativa, considerata o adevarata prioritate nationala. Iata insa ca o primarita cu tupeu a reusit ceea ce nu au indraznit sa viseze macar mai-marii care au condus tara atata amar de vreme.

Presedintele Consiliului judetean Gorj, Ion Calinoiu a sustinut initiativa

Ce-i drept, se pare ca nu singura, ci sub atenta supraveghere a celui recunoscut drept „el lider maximo” din Gorj, presedintele Consiliului Judetean, Ion Calinoiu. Cel care i-a trasat sarcina de partid de a gasi o solutie viabila pentru relansarea economiei in judet. Si asa i-o fi venit probabil primaritei din Stoina ingenioasa idee a crearii primei comune offshore romanesti, in proportie de suta la suta, astfel aparand in Gorj un veritabil paradis fiscal. Care, sa nu uitam, este un termen generic care defineste un stat, o entitate administrativa sau un teritoriu care practica impozite la nivel redus sau chiar zero, incurajand astfel prin aceasta politica fiscala exercitarea anumitor activitati economice specifice. Si daca la nivel mondial, din cauza crizei globale, se apreciaza ca 70 la suta din tranzactiile pe plan mondial se fac prin intermediul sistemului offshore, iata ca s-au gasit si primii politicieni romani care sa adopte aceasta reteta a succesului pentru atragerea capitalului.

Modelul zero taxe

Satenii din Stoina sunt multumiti de masurile luate de primarita lor, sustinuta de Calinoiu

Cum este vorba, pana la finalizarea cercetarilor, de un caz de rasu’-plansu’, sa ne inchipuim ca, inainte de a face acest demers, initiatorii gorjeni au studiat caracteristicile necesare infiintarii unui paradis fiscal si modul in care acesta poate fi folosit. Mai ales pentru derularea a tot felul de inginerii financiare, cum ar fi neplata taxelor, impozitelor, TVA, ori prin efectuarea de importuri fictive. Si asa au ajuns probabil la concluzia ca, din postura de primar al comunei Stoina, Ioana Buse poate face chiar foarte usor aceste demersuri, nu numai pentru satenii bastinasi, dar si pentru persoanele juridice doritoare. Cu singura conditie ca persoanele fizice sau cele juridice sa aiba domiciliul sau sediul social pe raza comunei. Cert este, oricum, ca sub atenta supraveghere de la judet, primarita Ioana Buse a reusit implementarea cu succes a modelului zero taxe achitate la stat, de cand a ajuns in fruntea institutiei.

Organele fiscale, paralizate

Primaria din Stoina, o reduta de necucerit pentru organele fiscale

Sa lasam insa gluma la o parte si sa trecem la cifre. Care sunt de-a dreptul cutremuratoare. Astfel, conform evidentelor publice, comuna a avut in anul 2014 un buget de 7.626.400 lei, adica aproape 1,7 milioane euro. Insa bilantul contabil al comunei Stoina la 31 decembrie 2014 releva creante bugetare in cuantum de 1.240.216 lei. Dintre care: 384.926 lei – amenzi neincasate, 76.920 lei – impozit pe cladiri PF (persoane fizice) neincasat, 255.673 lei – impozit pe cladiri PJ (persoane juridice) neincasat, 122.200 lei – impozit pe teren PF neincasat, 39.200 lei – impozit pe teren PJ neincasat, 161.113 lei – impozit pe terenuri extravilane neincasat, 155.798 lei – impozit mijloace de transport PF neincasat, 43.733 lei – impozit pe mijloace de transport PJ neincasat. Pai si atunci cum sa nu se laude primarita ca Stoina a devenit prima comuna din Romania unde organele fiscale nu urmaresc taxele, impozitele si amenzile, un adevarat paradis fiscal creat in inima Olteniei. Si, intr-adevar, in ciuda prevederilor legale cat se poate de clare in acest sens, in comuna offshore nu exista nici macar un dosar de executare silita fiscala. In schimb, in aceste conditii, primarita a fost nevoita sa caute solutii alternative la subfinantarea activitatilor din bugetul local. Asa ca a cerut bani de la bugetul de stat. Si a primit! Pai si cum sa nu fie convinsa atunci ca oamenii ii iubesc si ii vor vota pe politicienii care au decis sa nu se mai colecteze taxele si impozitele locale si ca modelul zero taxe va atrage si alti investitori, precum un magnet. Dar si organele de control, altele decat cele fiscale, care pana acum, in mod suspect, nu au indraznit sa deranjeze concordia din prima comuna offshore.

 

author avatar
Catalin Tache
2.975 afisari

4 COMENTARII

  1. DNA , sa controleze toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori?
    Ar fi interesant si nu numai…
    “Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca”
    Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Secara Vasile(inculpat in acest moment), Dorobantu Valentin(dirijorul trenurilor pe la REGIOTRANS privat, in acest moment), Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu(inculpat), Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,Gavris Teodor(inculpat), Nita Robert, Timis Bogdan, Protopopu Gabriel Telu(inculpat),Berindean Nicolae(inculpat),Szentes Iosif, etc?

    Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de mai sus in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie?

  2. Nu stiu cum ajung astfel de oameni sa fie perpetuati in fucntii…adica acum incep sa stiu si nu imi place. Politia ce face? Procurorii ce fac? Serviciile ce fac? Platim si iar platim, sa aiba primaritzele si primarii bani de offshore-uri????

    Bai nene!!!!!!!!!! Destul!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger