AcasăDezvaluiri1.000 de Cernobiluri in Marea Baltica

1.000 de Cernobiluri in Marea Baltica

Marea Baltica este un mega-Cernobal, gata sa rada tarile scandinave, statele baltice si Polonia fiind, de asemenea, expuse unui pericol devastator. Cauza o reprezinta zecile de mii de tone de proiectile, bombe, arme chimice si deseuri radioactive scufundate in mare de  rusi, britanici si germani, cu acordul tacit al statelor scandinave.

Insulele Gotland si Bornholm ascund in largul l,or sute de mii de bombe si containere cu zeci de mii de tone de substante toxice si radioactive
O explozie subacvatica ar putea declansa reactii chimice in lant, transformand Marea Baltica in Marea Moarta a Nordului

Opinia publica a aflat cu stupoare abia de curand ca Rusia a stocat pe fundul  Marii Baltice – dar la o adancime nu prea mare, de numia 100 de metri – arme chimice si deseuri radioactive. Potrivit presei poloneze, citate de Presseeurop, suedezii au fost oripilati de un reportaj al canalului de televiziune publica SVT privind  operatiunile de scufundare de arme chimice in Marea Baltica intre 1989 si 1992. Operatiunile efectuate de rusi in apele zonei economice suedeze au fost filmate cu o camera ascunsa de reporterii suedezi. Containerele scufundatee de armata rusa contineau gaze paralizante si deseuri radioactive. Opinia publica a aflat cu stupoare ca otravirea Marii Baltice a fost facuta cu buna stiinta a guvernului suedez, care era la curent cu varsarile de deseuri toxice in apropierea insulei Gotland,  dar nu au facut nimic pentru a le impiedica.

Cea mai proasta solutie

Rusii s-au confruntat la inceputul anilor ’90 cu o mare problema: imensul arsenal de arme chimice stocat in fostele baze militare sovietice din Letonia si Estonia, pe de o parte, si lipsa banilor pentru a le muta sau recicla, pe de alta parte. Intrucat pe rusi ii cam durea la basca de considerentele de mediu si de siguranta ale polonezilor sau suedezilor,  Statul Major al Armatei Rosii a luat atunci decizia cea mai simpla: scufiundarea arsenalului de arme chimice in Marea Baltica.

Pescarii scandinavi, atinsi de cancer

Urmarea? Din anii ’90 a crescut brusc numarul de cazuri de cancer de plamani si de piele in randul pescarilor suedezi care ieseau pe mare intre insulele daneze Bornholm si Gotland, din cauza  expunerii la iperita (substanta toxica de lupta utilizata in Primul si Al Doilea Razboi Mondial). Aceasta este o substanta incolora si uleioasa, care miroase a usturoi si mustar. Iperita nedizolvata poate stagna timp de mai multi ani in containere corodate, care lasa sa se scurga otrava  incetul cu incetul. Cand containerele vor fi complet distruse, cantitati uriase de toxine mortale se vor imprastia in apele si pe plajele Marii Baltice.

Cimitire de bombe  si otravuri

Conform presei poloneze, in 1945 s-a decis distrugerea a 26.700 de tone de bombe, rachete si mine care contineau agenti chimici. Pentru ca era mai ieftin, rusii au scufundat langa insula Bornholm  si in vestul insulei Gotland, pe o suprafata de 2 800 km patrati, peste 40.000 de tone de diferite tipuri de containere umplute cu adamsita, iperita, fosgen, tabun, cianura de hidrogen (substante toxice de lupta). La randul lor, britanicii au dat scufundat, in 1945, in stramtoarea Belt, peste 69.000 de tone de obuze de artilerie cu tabun si 5.000 de tone de bombe cu fosgen si tabun. In 1946, si americanii au scufundat in stramtorile daneze 42 de nave germane cu 130.000 de tone de munitie dotata cu agenti chimici. De asemenea, la inceputul anilor ’50, Uniunea Sovietica si Republica Democrata Germana au scufundat in Mare Baltica 6.000 de tone de containere continand gaz de lupta. Potrivit presei de la Varsovia, coasta poloneza este amenintata in principal de substantele toxice provenite de la miile de tone de obuze chimice scufindate de rusi in sudul insulei Gotland.

Se cauta solutii

Analistii polonezi sunt sceptici fata de solutionarea favorabila a acestei probleme pentru tarile riverane ale Marii Baltice. Deocamdata se incearca doar estimarea  pericolului si perioada de timp critica in care plajele statelor riverane vor fi devastate de deseurile chimice si radioactive. In prezent, se afla in derulare un proiect, finantat de UE, pentru a determina starea reala a depozitelor de deseuri si pentru a defini metode de curatare a fundului marii, precum si alte actiuni in scopul evitarii unei catastrofe ecologice.  Din pacate, nici cei mai pregatitii experti militari nu pot estima amploarea si impactul unei scurgeri bruste de gaze de lupta in mare. Pana de  curand, se credea ca, dupa corodarea butoaielor cu substante toxice, chimicalele si deseurile radioactive se vor aseza pe fundul marii, iar problema se putea considera rezolvata. Realitatea este insa alarmanta. Desi in zona scandinava este absolut necesar un gazoduct submarin si s-ar impune si amplasarea unor cabluri cu fibra optica, acest lucru nu se poate realiza, deoarece reziduurile toxice ar fi miscate din loc, iar Marea Baltica ar deveni Marea Moarta a Nordului, cu efecte sociale si economice incomensurabile in prezent.

Mai rau ca la Cernobil

Reamintim ca in Marea Baltica sunt sute de mii de tone de obuze si bombe, cu sau fara agenti chimici ori radioactivi. O explozie submarina a acestora ar putea initia reactii chimice in lant cu efecte atart de devastatoare, incat expertii militari le compara cu 1.000 de Cernobiluri. Si acum nu se mai pune problema daca, ci cand vor avea loc aceste explozii, care vor rade tot ceea ce este viu din apele Marii Baltice si de pe plajele tarilor riverane.

author avatar
eNational
7.444 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger