AcasăCORONAVIRUSRomânia a plătit în avans și vaccinurile Pfizer din 2023? O spune...

România a plătit în avans și vaccinurile Pfizer din 2023? O spune Rafila!

România mai are de plătit doar 800.000 de euro pentru vaccinurile anti-Covid de anul acesta și de anul viitor, contractate de Guvernul Cîțu, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Aceasta înseamnă că România a plătit în avans și dozele Pfizer din 2023, în condițiile în care pentru dozele de anul viitor ar fi trebuit să achităm 375 milioane de euro.

Conform Notei de informare a Guvernului de la sfârșitul lunii martie 2022, privind vaccinurile anti-Covid achiziționate de România în perioada 2020-2022, facturile restante la vaccinuri se ridicau la peste 124 milioane de euro, la care se adăugau facturile în plată pentru vaccinurile comandate în 2022, de 366 de milioane de euro. Se pare că România s-a executat foarte rapid de aceste obligații financiare, achitând, dintr-un foc, 490 milioane de euro producătorilor de vaccinuri de la Pfizer, Moderna, Johnson și AstraZeneca. Concluzia a fost trasă în urma afirmațiilor ministrului Sănătății, care a spus că România mai are de achitat doar 800.000 de euro pentru vaccinurile de anul acesta și cele de anul viitor. Pentru 2023, singura companie cu care Ursula a mai încheiat contracte a fost Pfizer, iar România trebuie să achite nu mai puțin de 375 milioane de euro acestui producător, pentru viitoarele 20 milioane de doze. Ceea ce înseamnă, cu doar 800.000 de euro rămași în plată, că România a achitat în avans pentru Pfizer aproape 300 milioane de euro. Acest lucru explică foarte clar de ce România se împrumută într-un ritm infernal și de ce bugetul țării a ajuns într-o situație catastrofală.

Ministrul Sănătății recunoaște: Nimeni nu le mai vrea

Pentru prima oară, ministrul Alexandru Rafila a recunoscut deschis că nicio țară din lume nu mai vrea vaccinurile anti-Covid, chiar dacă sunt gratuite. ”Ceea ce mă îngrijora pe mine, pentru că și România, totuși e o țară în Uniunea Europeană și poate să sprijine alte țări din întreaga lume care au nevoie de vaccin, este că mecanismul națiunilor, COVAX se numește, care trebuie să asigure vaccinuri pentru țări mai sărace, cu resurse mai limitate, nu mai primește vaccinuri în momentul de față. Deci ei refuză să mai primească vaccinuri tocmai datorită lipsei de interes pentru vaccinare în anumite țări. Trebuie totuși făcut ceva, pentru că pericolul pe care eu l-am sesizat este că dacă vom ajunge în situația în care vom distruge multe vaccinuri datorită lipsei de încredere, de eficiență sau amândouă pe care le vom plăti, lucrul ăsta va avea un impact nefavorabil asupra campaniei de vaccinare în general, nu legat de Covid, ci legat de încredere, de vaccin”, a declarant Alexandru Rafila, pentru gândul.ro.

Se aruncă 8,5 milioane de doze

În prezent, România are în depozite 8,5 milioane de doze, unele expirate, cu perioada prelungită pe hârtie, iar altele în curs de expirare. Toate aceste doze urmează a fi distruse, pentru că nimeni nu se mai vaccinează. Totodată, am mai aflat și răspunsul Comisiei Europene la scrisoarea celor 10 țări UE care solicitau returnarea vaccinurilor către producători. ”Reprezentanții Comisiei Europene ne-au explicat că e vorba de un contract comercial în care există obligații contractuale. Nu l-am încheiat noi contractul, dar sigur, noi, în diverse etape, am acceptat anumite cantități. Deocamdată, singurul lucru care s-a obținut este ca să existe o amânare a livrărilor până spre sfârșitul lunii septembrie pentru dozele care trebuiau să vină. Noi mai avem vaccinuri”, a precizat Alexandru Rafila.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.167 afisari

16 COMENTARII

  1. Nu ne a spus ceva de interes public: cine a decis achizitionarea?
    Cine a semnat contractul ?

    • ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE IMPUTITE . TOATA PLEAVA ANALFABETA S-A ADUNAT PE SITE-UL SECURISTILOR SI MUISTILOR ZOAIE.COM

      TOATE JEGURILE SI TOATA MIZERIA PADUKIOSA SI BORATA PUBLICA ARTICOLE IMUNDE SI COMENTARII GRETOASE PE SITE-UL ZIARE.COM
      NU EXISTA UN SITE DE PUPINCURISM MAI MIZERABIL SI MAI LIBIDINOS CA ZIARE.COM , JEGURI CONFIRMATE

      Răspundeți

    • ROMANIA ESTE CONDUSA DE UN DICTATOR SI SLUGA LUI , PLAGIATORUL DECEREBRAT , MAIMUTA UMFLATA CU POMPA , BALBAITA SI CARE TRANSPIRA CA O BOVINA IN JUG CAND TRBUIE SA VORBEASCA LA MICROFON
      ROMANII SUNT RECOMPENSATI CU 50 de Bani DE ACESTE LIKELE INCOMPETENTE SI IMBECILE CE GUVERNEAZA

    • De fapt serurile astea sunt in testare si trebuie sa fie gratuite pe durata studiului. O parte dintre cetateni au primit placebo si o parte marea ”inventie” care le-a adus moartea sau vre-o boala. Deci serul este o mizerie. Indivizi ”vaccinati” se imbolnavesc fix de ….covid ba mai mul , mor!

    • Câtzu, Arahat și Ghiorghiță trebuiesc arestați, judecați în procedură rapidă și băgați la bulău. Pe viață.

  2. Rafaila zice că: nimeni „nu mai vrea vaccinurile anti-Covid, chiar dacă sunt gratuite.”
    Dar ele nu sunt nici măcar gratuite…
    Vin impozitele…

    • Nimic nu-i gratuit. Statul roman plateste 1,5 miliarde euro din banii NOSTRI care biontech si pfizer sa-si ia ursula spaga.

  3. CE tocmai a anunțat că nu mai găsește mesajele dintre doamna Ursula și Burla Faițăr ce trebuiau făcute cunoscute.

  4. Bai Prafila, daca nici macar cei 10 negrisori mititei din mareata democratie din savanele si junglele Africii va dau cu flit, adica nu o sa bage in cap si in vene otravurile magice ale jidanului criminal globalist Bourla, asta arata ca voi sunteti cei mai prosti de pe lume, bai trompeta !! Dar nu te intrista, bai prafila, mai ai la dispozitie adunatura ta de cobai tefelisti, aia 5-6 milioane de idioti inutili pe care i-ai dus cu zaharelul ca o sa devina cu toti niste Supermani daca se lasa vaxxinati in cap ca niste cobai pampasi, cu aia poti sa te joci cat vrei, bai trepadusule handikapat !! Ha ha ha 🙂 Nici draku nu o sa mai umble cu maskarada pe mekla, bai tampitule ordinar, toti o sa umble cu gluga trasa pe cap, sa vedem cati tablagii o sa tii pe strazi sa se uite dupa toti astia, o sa fie ca in acel serial spaniol !! Hasta la Vista, bai Prafila 🙂

    • Vin trupele straine in ajutor. Ei stiu ca politistii pot sa se eschiveze. La o adica de credeti ca aduc atatia americani, francezi….aici? Pt rusi? O minciuna ca toate cate ne-au servit!

  5. POPOR DE IDIOTI !,COBAI CU FORTA !,DESI SE RECUNOASTE INEFICIENTA VACCINURILOR SE CONTINUA GOLANIA ! HARACIUL IMPUS DE EXCROCII CARE SE PRETIND STAPANII LUMII TREBUIE PLATIT !. ACUM PRICEPETI DE CE NU-S BANI PENTRU INDEXAREA PENSIILOR CU % INFLATIEI MACAR !,ACUM PRICEPETI DE CE NU SE UMBLA LA SALARIILE SI PENSIILE SPECIALILOR -EI ACEI SPECIALI APARA MAMELUCII CARE NE REPREZINTA.

  6. Buna ziua,
    Ludovic Orban a devoalat cine este stapanul inelelor din Ministerul Sanatatii in materie de achizitii de vaccinuri, si la cati ministri – politicieni au platit pretul incompetentei si s-au erodat in planul imaginii publice, conform fostului prim ministru liberal acel dedicent a decis de la sine putere de cate vaccinuri are nevoie Romania , decat un secretar de stat la Minister ce in mod curios sau intamplator are un rezidentiat in Franta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger