AcasăCORONAVIRUSPreședintele Societății de Epidemiologie: ”Transmiterea Covid a devenit sporadică”

Președintele Societății de Epidemiologie: ”Transmiterea Covid a devenit sporadică”

Epidemia nu mai există, restricțiile, aproape neschimbate

Epidemiologii români spun că, oficial, în țară nu mai există transmitere comunitară și că avem doar cazuri sporadice. Totodată, aceștia susțin că virusul va continua să mai circule câțiva ani de acum încolo. Chiar dacă nu mai avem epidemie Covid, autoritățile nu se grăbesc să suspende restricțiile, măsurile de relaxare fiind date cu picătura.

România a înregistrat în ultimele zile o medie de 50 de cazuri, la peste 30.000 de teste efectuate în fiecare zi. Totodată, spitalele Covid aproape s-au golit, la nivel național fiind internați doar 650 de pacienți.

”Numărul foarte mic de cazuri din ultima perioadă arată că nu mai este transmitere comunitară, ci este doar o transmitere sporadică. Înseamnă că stăm bine în momentul de față. Covid-ul este însă un virus care circulă și va circula probabil câțiva ani de acum încolo, dar nu mai este acea transmitere comunitară care determina o acumulare de cazuri într-un timp scurt și apariția de focare. Deocamdată. Suntem într-un moment de acalmie în ceea ce privește evoluția naturală a virusului, pentru că orice pandemie are vârfuri și perioade de platou și de scădere”, ne-a declarat prof.dr.Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie. Din păcate însă, după o logică absolut aberantă, pentru autorități epidemia nu se sfârșește în momentul în care nu mai există cazuri și nici transmitere comunitară, ci abia când peste 70% din populație se va vaccina. Ceea ce înseamnă că, pe acest considerent, nici epidemia de Covid din România și nici pandemia globală nu se vor sfârși niciodată, iar restricțiile și îngrădirea libertăților se vor permanentiza.

Stăm bine și atât

Chiar și șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a fost nevoit să recunoască faptul că evoluţia epidemiologică în România este una foarte bună. ”Eu cred că atunci când vorbim de măsuri de relaxare trebuie să ne uităm la mai multe criterii, nu doar la procentul de persoane vaccinate, şi cel mai important lucru este legat de evoluţia epidemiologică. Suntem într-un scenariu verde, chiar Centrul European de Control al Bolilor ne situează pe harta Europei din acest punct de vedere ca fiind într-o situaţie foarte bună din punct de vedere epidemiologic”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. Însă, degeaba stăm bine, dacă la nivel global sunt foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, iar probabilitatea de selectare a noii mutaţii este în continuare crescută, mai spune Valeriu Gheorghiță.

Restricțiile, cam aceleași

Din ciclul relaxare cu țârâita, premierul Cîțu a anunțat fenomenală deschidere a talciocurilor și a târgurilor de la 1 iulie. În rest, pentru că nu s-a atins ținta de vaccinare de 6 milioane de români, teatrele și sălile de concert nu se vor redeschide la 100% din capacitate. Tot de la 1 iulie Guvernul va permite formarea de grupuri pietonale din maximum 10 persoane, dacă nu provin din aceeași familie, față de 6 acum și 8 de la 1 iunie.

author avatar
Valentin Boeru
673 afisari

2 COMENTARII

  1. Să vă vaccinați voi, bă, asasinilor și să vă băgați ” pandemia globală ” direct în rect.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger