AcasăCORONAVIRUSMilioane de doze de vaccin se strică în depozite. Ce faceți cu...

Milioane de doze de vaccin se strică în depozite. Ce faceți cu ele?

Florin Cîțu, artizanul celor mai păguboase contracte încheiate de statul român

România are în acest moment peste șapte milioane de doze de vaccinuri anti-Covid în depozite, care vor expira în următoarea perioadă. Ritmul de vaccinare a populației a scăzut la circa 11.000 de doze pe săptâmână, ceea ce înseamnă că abia în 13 ani se vor epuiza stocurile, în condițiile în care termenul de valabilitate a vaccinurilor este de șase luni.

România are acum depozitele ticsite cu vaccinuri anti-Covid, pe care nu le mai vrea aproape nimeni. Cele mai multe dintre cele 7 milioane de doze sunt produse anul trecut, iar termenul de expirare se apropie vertiginos.

Potrivit raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 28 martie-3 aprilie 2022, s-au administrat, în total, doar 11.637 de doze. Dintre acestea, cele mai multe au fost doze de rapel, 7.079, doza a II-a, 3.026, și doar 1.532 de români s-au vaccinat cu prima doză. Și dacă s-ar păstra acest ritm de vaccinare, deși se prevede o scădere a acestuia, pentru a consuma cele șapte milioane de doze de vaccin din stocurile existente în acest moment, este nevoie de 13 ani, la un termen de valabilitate a acestora de șase luni. Ce se va întâmpla cu aceste doze, plătite cu bani grei de la bugetul de stat, nimeni din Guvern nu poate să spună.

Singurul semnal că situația este gravă a fost publicarea de către Executiv a stocurilor, a dozelor contractate și a facturilor plătite, dar și a celor restante. Sigur că mișcarea s-a dorit a fi un ghiont dat fostului președinte al PNL, Florin Cîțu, căruia i se pregătea, în acele momente, debarcarea. Despre contractele care obligă România la achiziții de 80 de milioane de doze de vaccin pentru o populație eligibilă de 16 milioane de persoane, nimic concret din partea Guvernului. Se spune că revocarea din funcția de ministru al Finanțelor a lui Alexandru Nazare de către Florin Cîțu a fost făcută exact pe acest motiv, omul nu a vrut să semneze asemenea contracte aberante, cu iz penal. Dar nu a fost nicio problemă, și le-a asumat Cîțu, iar DNA a început o cercetare in rem a faptei, pe care, cu siguranță, nu o va finaliza vreodată.

Și săraci, și cu banii luați

În timp ce românii se zbat să supraviețuiască, loviți crunt de sărăcie, statul român își permite să arunce miliarde de euro. Pentru că aceasta va fi soarta vaccinurilor anti-Covid, să fie distruse, așa cum a fost distrus și milionul de doze de vaccin AstraZeneca, ieșit din termenul de valabilitate. Bătaie de vaccinuri nu există nici la nivel mondial, astfel că și încercările disperate ale Guvernului de a le dona, ca să lase impresia de ajutor umanitar, se lovesc de refuzul statelor din întreaga lume. Mai mult, în afara celor peste 7 milioane de doze înghesuite prin depozite, România s-a obligat, prin contractele lui Florin Cîțu, să mai cumpere încă 50 milioane de doze. Și acelea vor fi cumpărate cu sacrificiul românilor, iar vaccinurile vor ajunge tot la gunoi.

Apar alte vaccinuri

Așa cum anunța și Comisia Europeană, acum UE investește sume uriașe în cercetare, pentru dezvoltarea unui alt vaccin anti-Covid, mai eficient. Acest lucru nu înseamnă însă că acele contracte asumate de Florin Cîțu nu trebuie onorate. Atitudinea actualului Guvern de a băga gunoiul sub preș este însă inacceptabilă. Cel care a făcut această achiziție nesăbuită, care ruinează țara, ar trebui să răspundă în fața legii. Totodată, actualul Guvern trebuie să facă demersuri la nivelul UE pentru a încerca măcar să rezilieze aceste contracte, dat fiind că pandemia se apropie de sfârșitul oficial, iar România este la un pas de a se declara liberă de Covid, la ritmul în care scad cazurile, internările și decesele.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.482 afisari

20 COMENTARII

    • ”Milioane de doze de vaccin se strică în depozite. Ce faceți cu ele?” Daca faci baie in serurile alea devii superpotent si intineresti 20 de ani. Din sticlele goale faci brad de Craciun.

      • Janne Chatau , sùgi pùla parasuta ! esti plina de sperma si rupta-n pùla . Hai sictir javra de gunoiera

        • Ce ai cu Janne? De unde stii ca-i plina de sperma si rupta-n p…? Io stiu mai bine golanule!

    • „”Milioane de doze de vaccin se strică în depozite. Ce faceți cu ele?”

      Citu stie ce face cu ele ca doar el le-a comandat!

  1. Maimuta Catzu cu mintea drogata
    A distrus tara a bagato in groapa
    La ce sa te astepti de la o gloaba stricata
    De la un ageamiu betiv prost si otreapa!

  2. Pana una-alta vedem ca justitia o alerga doar pe Udrea.Nu la ordin,bineinteles,noi traim intr-un stat de drept cu o justitie independenta,nu-i asa?

  3. Nu Catu e devina domnule poet De vina este cel care l-a pus acolo in bataie de joc fata de noi fata de tara El stia ca acest martafoi este un individ josnic ,prost ,tradator de tara ,pupincurist la straini, incapabil si rau Dar si cel care l-a pus este si el de aceeasi factura Astia 2 au distrus tara Imagineaza-ti sa se scoale intr’o dimineata si sa constate ca tara este esuata,,Vai …am esuat tara cu Catzu!!!!!!Dar tu asa ai vrut ca daca nu ai vrut inseamna ca esti aerian si incompetent Ai condus tara aiurea inspre rau Tu si Catzul tau meritati cate un glont in ceafa Doua gloante pierdute pe niste martafoi vanduti si incompetenti Cred ca ar trebui un singur glonte daca ii aliniem unul dupa altul!Nu merita 2 gloante niste hiene tradatoare Siktir boaite hoate !!!!

  4. Ca si cum nu ar fi deajuns,dupa ccum s-a publicat in mass-media,urmeaza ca in curand Romania sa mai primeasca alte miliuoane de doze in valoare de 790 MILIOANE de EURO.Catzule,Iohanus,ba sunteti nebuni ? Nu va e rusine de acest popor pe care-l oropsiti,il jecmaniti ? Ca de frica se vede ca vi se carlamba. Pt. nevoile oamenilor aruncati in sila cate o ciosvarsta,parca ati da dela MA-TA deacasa.In scahimb pt. armament,avioane expirate si alte ruginituri ati tocat si tocati zeci de miliarde de Dolari de ani de zile.Si arme ioc.Ia ziceti bai jefuitorilor,cam cat paradarat,comisioane oficiale capatati dela industriasii straini,ca asa prrevede Legea lor.Un coificient de 5-10% ” se cuvine ” celui ce comanda si plateste.DNA-ul,DIICOT-ul,n’avede,n’aude,nu au fost enfoprmate ? Au fost dar nu „au dezlegare ” .Sunt intr-un post prelungit cand vine vorba de ” cocotati „.

  5. MARCULE ,INTREBAREA TA TRIMITE-O LA DNA !, LA CURTEA DE CONTROL !,POATE MACAR CEI CARE AU ACESTE OBLIGATII SA VADA UNDE AU DISPRUT FARA SENS MILIARDE IN CEI 2 ANI DE PROSTOCRATIE MARCA CITU , ARAFAT PLUS GASCA DE LA MS ! TREBUIE SA LI SE PUNA NISTE PERFUZII ASTORA DE-AU COMANDAT IN PROSTE SA LA BETIE 120 MILIOANE DE DOZE PLUS CELE VRO 50 MILIOANE BAGATE PE GAT DE KAMALA IN VIZITA EI DE CIORDEALA.
    APA DE PLOAIE SI AGHIAZMA SUNT MAI EFICIENTE !,DACA PLOUA AVEM CE CULEGE !.
    DE CEI VACCINAT CARE AU MURIT !!,CINE RASPUNDE ??,SAU IRESPONSABILITATEA ESTE O TRASATURA A GUVERNARII PE DATORII DE VRO 50 MILIARDE DE EURO !!.
    CE ASTEPTATI VOI SPECIALII ??,SAU SPECIALITATEA VOASTRA ESTE BAGATUL RAHATULUI SUB PRES !.

  6. II doare fix in pwula pe Matu, pe Prafila, pe Arahat, pe Gheorghitza Muitza de ce se intampla cu vaxxinurile fermecate ale lui Kill Bates si Klaus Schwabb, alea trebuia luate, caaltfel erau ei executati, la propriu !! Se pare ca multi romanasi nu inteleg inca faptul ca deja suntem in anul 3 al WW3, care e inacelasi timp si razboi biologic, meteorologic si psihologic, doavada e faptul ca au fost saptamana trecuta inca 1500 de pampasi, adica de fraieri cu diploma care s-au vaxxinat in cap 1a data, ca niste idioti inutili ce sunt !! Asta inseamna sa fii intre aia 1500 de tampiti bine spalati pe creieras cu Dero, e clar ca astia mananca numai stiri din surse oficiale, adica din propaganda nazista de stat din colonia esuata semi-bananiera de la Bukalistan !! Ha ha ha 🙂 Felicitari, bai celor 1500 de pampasi, tocmai v-ati cam dat foc la valiza, cam in 2-3 ani o sa aveti un micut si frumos AVC, un infarct, ceva acolo, sa fie bine ca sa nu fie rau !! Ha ha ha 🙂

  7. Sa si le faca catu, si ceilalti care le-au solicitat; dar sa le si plateasca din banii lor.

  8. Sticla si benzina carpa si chibrit sa ii racorim putin pe toti tradatorii murdari si sclavi sclavilor infecti….

  9. Asta ne a dus la ruina cu gandirea lui si cardasia tuturor papagalilor care l au girat.el saracul ca penal are o scuza dar restul? !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger