AcasăCORONAVIRUSMedicamentul anti-Covid fabricat în România, blocat de autorități

Medicamentul anti-Covid fabricat în România, blocat de autorități

Ministerul Sănătății preferă să cheltuie sume uriașe pe inutilul Remdesivir

Deși la 1 iulie ar fi trebuit ca Terapia Cluj să înceapă producția Favipiravirului, singurul antiviral care și-a dovedit eficiența în Covid, autoritățile au reușit cu succes să blocheze acest lucru. Apariția unui astfel de medicament în farmacii ar fi fost o grea lovitură pentru un alt tratament nerecomandat de OMS și extrem de scump, achiziționat în exces de Ministerul Sănătății.

De ce să producem în România un medicament ieftin și eficient, când putem să importăm unul de 40 de ori mai scump, care nu are niciun efect asupra pacienților Covid? Aceasta este politica Ministerului Sănătății, care a reușit performanța să întârzie nejustificat, prin Agenția Națională a Medicamentului, autorizația pentru începerea fabricării Favipiravirului la Terapia Cluj. Mai mult, după aproape trei luni de zile, Ministerul Sănătății nu a catadicsit să elaboreze normele și reglementările pentru farmacii și medici, în vederea prescrierii acestui medicament și a achiziționării lui din farmaciile cu circuit deschis. Ca o coincidență, zilele trecute, într-o emisiune realizată de un post de televiziune cu mare audiență, Favipiravirul a fost efectiv desființat, utilizându-se informații distorsionate care urmăreau crearea unei imagini negative a medicamentului antiviral. ”Toate datele despre Favipiravir sunt favorabile, studiile clinice continuă în Japonia și rezultatele sunt ok. Este clar că nu se dorește intrarea acestui antiviral în circuitul deschis, adică în farmacii, și asta pentru că, dacă pacienții Covid cu forme ușoare și medii iau medicamentul, nu mai ajung în spitale, care sunt pline de Remdesivir. O cură de Remdesivir costă 8.000 de lei, în timp ce o cură de Favipiravir costă sub 200 de lei. Așteptăm acum aprobările de la Agenția Națională a Medicamentului, dar sper să nu dureze până începe valul 4. Medicamentul ar trebui să fie de acum în farmacii, cu instrucțiuni pentru medici, ca să știe cum să-l prescrie. Noi suntem capabili să-l producem în timp de o lună de la primirea aprobărilor”, ne-a declarat Dragoș Damian, director executiv al fabricii de medicamente Terapia Cluj. În ce privește Remdesivir, chiar Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că nu a avut niciun efect care să conteze pentru pacienți, recomandarea fiind de a nu se mai utiliza acest medicament în Covid.

Ivermectina intră în studii oficiale

Un alt medicament care a fost mitraliat, efectiv, din toate direcțiile, a intrat, recent, în studii clinice. Este vorba despre controversata Ivermectină, pe care cercetătorii de la Universitatea Oxford o vor testa în tratamentul anti-Covid, obiectivul fiind vindecarea pacienților Covid fără spitalizare. ”India a luat pe scară largă Ivermectină și, chiar dacă nu există o confirmare oficială a efectului acestui medicament, în mai puțin de o lună numărul de cazuri în această țară a scăzut de la 400.000 pe zi, la 40.000 pe zi”, susține Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj. Potrivit informațiilor difuzate de Universitatea Oxford, Ivermectina a avut ca efect reducerea multiplicării virale în studii pe laborator, fapt care reafirmă rezultatele unui studiu pilot al cercetătorilor britanici care a arătat că administrarea acestui medicament în stadiile incipiente ale bolii poate reduce încărcătura virală şi durata simptomelor la pacienţii cu forme moderate de Covid-19.

27 de studii pe plan mondial

La nivel mondial, Ivermectina a fost inclusă în 27 de studii de tratament anti-Covid, la care au participat peste 6.600 de pacienți, iar monitorizarea reacțiilor adverse și a deceselor făcută de OMS a arătat că este un medicament sigur. ”Trei țări din UE (Slovacia, Bulgaria și unele spitale din Cehia) și alte 12 de pe planetă, totalizând 1,5 miliarde oameni, au inclus Ivermectina în protocolul anti-Covid, iar Japonia asteaptă rezultatele unui studiu randomizat pentru a lua decizia finală. România însă nu este în stare să ia o decizie, pasându-se verdictul la OMS, care are cel mult rol consultativ, și la Agenția Europeană a Medicamentului, care nu se ocupă de așa ceva”, ne mai spune directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.605 afisari

18 COMENTARII

  1. Trădătorilor de tara,faceți ceva pentru salariile grase pe care poporul român vi le da!

  2. Sunt Kostyuska Sugiuk Tiraspol , iar am bagat la mat doua polonice aburite cu govno , unul la masa de pranz ( 13:53 ) si un supliment la orele 14:00 trecute fix !

  3. acesti cretini vor sa distruga tot ce este romanesc si de dragul comisioanelor nu accepta produsele noastre . ROMANI TERMINATI CU ACESTA CEATA DE NEMERNICI !

  4. Negot ordinar cu vietile si sanatatea oamenilor. Ce se discuta zilnic pe planeta : covid, vaccin si de la capat…covid vaccin. 50% deja le-a reusit. Lumea este bulversata, de-a dreptul nauca, iar rationalul paleste pe zi ce trece. Poate……!? Pe la noi ce sa gesesti zi de zi : tradatori si cozi de topor.

  5. Fake News.

    Ivermectina, Remdesivir sau Favifiravir au cel mult efect de placebo. Efecte notabile nu produc. Nicidecum însănătoșire.

    Simplu: Nu s-a inventat deocamdată un medicament eficient contra COVID-19. Drept care se vând credulilor speranțe deșarte.

    • Asa o fi, dar vaccinurile cu atatea si atatea necunoscute, controverse intre specialisti, ce sperante ,,vand” ?! Pana la urma, este necesar un echilibru firesc intre tratament si vaccin. Deocamdata campania de vaccinare, la nivel mondial, este negot ordinar.

    • Acel efect „placebo”, băi feikule, te trimite direct în sacul de plastic. Bineînțeles că Ivermectina este o modalitate de îngrijire utilizată cu multă eficacitate. Dar tu, măi bigfarmule, bagi ștăngile, ai ?

  6. Chiar luptam impotriva noastra, ca asa n-i se dicteaza de afara, si noi-tradatorii- executam orbeste, parca n-am traii in tara asta

  7. Cum se numeste asta la Mihaila ? O fi….subminarea econoniei nationale ?
    De cand sunr USR istii la putere, la parchet e liniste…

  8. Asa sa va ajute Dumnezeu pe astia care blocheaza tratamentele!
    Si poate se trezesc si romanii intr-o zi!

  9. Favipiravirul nu merge. Camostatul, poate.

    Ivermectina insa, ar fi salvat multe vieti si economia ar fi scapat de distrugere. Este foarte buna in preventie dar si ca tratament cand e luata la timp. Este un tampon intre virus care provoaca stresul oxidativ si receptorii TLR4, opreste replicarea virusului si producerea de citokine inflamatoare. In combinatie cu quercitina, zincul si un anticoagulant gen aspenter, mortalitatea scade la 0.05%. La anumite persoane, foarte putine, nu functioneaza prea bine deoarece pur si simplu produc anticorpi impotriva ei. Trebuie adaugate suplimente cu probiotice (sau kefir) daca se ia timp mai indelungat deoarece functioneaza si ca antibiotic. In Africa este numit Sunday to Sunday medicine, folosit la scara larga de mult timp.

    Se stie ca tot ce ajuta este ascuns sau interzis, conditie esentiala pentru aprobarea de urgenta a unui vaccin. Nu exista tratament bla bla.

    In cazul Indiei au tras sfori sa interzica Ivermectina, Doxiciclina. vitamine si chiar zincul care este esential si el.

    • Toate ca toate dar nu mai recomandati probioticele, un amestec de bacterii care nu pot fi ” standard” pentru orice colon.Fiecare individ are flora sa saprofita intestinala diferita de a celuilalt.Cred ca poate fi considerata unica in compozitie.E ca si cum ai recomanda bacterii la toata lumea.
      Iaurtul e mai safe.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger