AcasăCORONAVIRUSDe ce tac medicii? Starea de alertă le aduce mii de lei...

De ce tac medicii? Starea de alertă le aduce mii de lei în plus la salarii

Medicii români, cei mai bine plătiți de pe mapamond

Introducerea sporului epidemiologic de 85% din salariu pentru medici, în noiembrie 2020, a fost o greșeală uriașă, care a devalizat, efectiv, bugetele spitalelor, susține celebrul chirurg Paul Purea, care a condus peste 20 de ani clinici universitare din Germania. Acesta arată că veniturile medicilor sunt acum uriașe și că prelungirea stării de alertă aduce sute de milioane de euro lunat în buzunarele acestora.

Salariile majorate și sporurile uriașe și nejustificate acordate medicilor prin Hotărârea de Guvern din noiembrie 2020 nu au făcut decât să îngroape sistemul de sănătate pentru încă mulți ani de acum încolo, ne spune dr. Paul Purea, celebru chirurg cardiac, care a condus clinici medicale universitare timp de peste 20 de ani în Germania. În prezent, acesta deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație al unui spital județean de urgență și ne spune că sporurile și salariile majorate acum doi ani au ajuns să greveze atât de mult bugetele unităților sanitare, încât nu mai sunt bani pentru nimic altceva. ”Aproape toate spitalele din România au foarte multe datorii, enorm de multe, zeci de milioane de lei, la furnizori, la medicamente, la utilități, la impozite pe salarii. Sunt foarte multe spitale care nu și-au plătit impozitele pe salarii și le-au fost blocate conturile, nu mai pot cumpăra nimic. Deci spitalele se târăsc de la o lună la alta, dar salariile se dau. Și atunci este normal să vedem condiții inumane de cazare în spitale, cu șobolani, mucegai. Din banii de sporuri puteau face investiții, puteau moderniza și construi spitale. Acum s-a făcut o rectificare bugetară de 3,5 miliarde de lei pentru Ministerul Sănătății. Eu sunt convins că, din ăștia, 2 miliarde de lei, se duc pentru sporurile din sănătate. Păi de unde bani pentru tratamentul, infrastructura, beneficiul pentru pacient, dacă 2 miliarde se duc pe sporuri? Dacă sunt 1.000 de persoane la nivel de județ care primesc sporul ăsta epidemiologic, 400 milioane de euro se duc numai pe sporuri”, ne-a declarat dr.Paul Purea.

S-au dublat salariile

După majorarea uriașă a salariilor medicilor, de acum doi ani, care a ridicat veniturile acestora la 15.000-17.000 de lei, aplicarea sporurilor de 85% înseamnă cel puțin o dublare a salariilor, ne spune dr.Paul Purea. ”În iunie și iulie în fiecare județ au fost doar 4-5 bolnavi Covid, iar acel spor de salariu, de până la 85%, legiferat din noiembrie anul trecut, nu se justifică. Într-un spital județean cuantumul salariilor duce până la 87-90% din buget, datorită măririlor de salarii, care, realmente, au îngropat sistemul de sănătate din România pentru încă mulți ani de acum încolo. Se putea face o reformă de salarizare, dar să-i ajute pe cei tineri. Iar sporul acela de 85% este enorm, puteau să spună de 5%, 10%. Ăsta nu mai este spor, este dublarea salariului. De ce nu au zis că se dă sporul dacă sunt mai multe cazuri, pentru că nu poți da în permanență sporul ăsta în starea de alertă, care, iată, nu se mai termină, și plus 60 de zile după încetarea stării de alertă. Ce plus, în afară de pierderea asta de bani, a adus starea de alertă? Starea de alertă o țin că vor să o țină. Ar fi putut stabili doar obligativitatea purtării măștii în spațiile închise. Medicii se bucură să fie pacienți cât mai puțini și să se prelungească tot mai mult starea de alertă”, ne-a mai precizat dr.Paul Purea.

Salariile și sporurile, din asigurările de sănătate

Banii pentru salariile majorate ale medicilor și pentru sporurile de 85% se dau din Fondul național de asigurări de sănătate și atunci înțelegem de ce își cumpără bolnavii medicamente și materiale sanitare, ne spune dr.Paul Purea. ”Păi cum să-ți permiți tu, Guvern, să dai acestor oameni, care sunt obligați prin însăși jurământul lor, contractul lor, pregătirea lor, statutul lor, asemenea sporuri după ce le-ai mărit acum doi ani salariile groaznic de mult, comparativ cu ale omului de rând? Cum poți să-i mai dublezi acum salariul pentru că el lucrează în Covid? I-ați mai auzit după noiembrie anul trecut să mai zică vreunul că el nu mai lucrează, că pleacă? Nu, că acum nu mai există pericolul de infectare”, a mai adăugat dr.Paul Purea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
5.516 afisari

7 COMENTARII

  1. Oamenii s-au invatat cu salariile marite, Cum le taie sporul de COvid cum incep sa-si caute de lucru ca sa-si pastreze nivelul cu care s-au invata f repede.
    Aceeasi situatie e si in MAI. Unde au taiat 30% au inceput oamenii sa plece.
    Valabil peste tot: pleaca oamenii scarbiti de politic si care pot lucra in alta parte, adica oamenii buni.

    Trebuia asigarata protectie maxima, nu oferite sporuri banesti. Cu bani nu cumperi oricum sanatate. I-au tinut pe oameni in spatii nedezinfectate, le-au murit parintii. O sa vina si momentul analizei…

  2. In tara asta cei mai apreciati bugetari sunt cadrele medicale si magistratii, restul, cu exceptia celor din subordinea guvernului sunt cantitati neglijabile!!!! Dupa ce se vor satura de covid si isi vor umple conturile cativa ani vor intra in stand by dupa care cand li se vor goli conturile va aparea un alt virus periculos!!!!! Pana nu se va termina porcaria cu sporurile si salariile favorizate pentru unele categorii de bugetari care santajeaza statul prin intermediul sindicatelor tara asta va fi secata de coruptie!!; Vinovatii sunt politicienii care adopta cu usurinta aplicarea unor astfel de masuri care adancesc criza bugetara pentru a-si crea populism si pentru a-si favoriza rudele, afinii, prietenii si obedientii partidelor pe care ei le reprezinta!!! Tot ce se legifereaza in tara asta se adopta doar pentru ca obedientii acestor politicieni sau etc sa poata obtine niste foloase necuvenite care aparent au caracter legal!!!!

    • Nu sunteti la zi cu salariile. In judete, la Primarii se castiga muult mai mult ca la autorit. subordinate Guvernului. Un jurist/economist ing bun castiga dublu.

  3. Fals. Cifrele pe care le prezinți sunt departe de salariile medicilor. Este asa de greu sa discuți cu doctori? Răspunde la mesaj si ori fac eu contact cu medicii care se îmbogățesc…

  4. Dupa majorarea salariilor medicilor (de 3 pana la 6 ori!!) realizata pe guvernarea psd n-am vazut atata entuziasm si „corectitudine” din partea acestora, ca astazi, ca in aceste timpuri in care „savantii” se bucura si se umilesc in fata autoritatilor pentru o ciozvârta aruncata prin gard, asta doar pentru a ramane loiali acestui sistem mafiot, sistem care creaza probleme serioase de sanatate atat parintilor cat si copiilor acestor pseudomedici, a acestor entitati care ar fi trebuit sa lucreze in favoarea acelora care le-au plătit scoala, studiile și haleala pe care au băgat-o-n ei!!

  5. Medici criminali interesați doar de propriul buzunar doar.. mânați de lăcomie necontrolată care ucid oameni prin spitale huooo jeguri!! banul – sursa tuturor relelor se spune în 1 Timotei 6 cu 10 !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger