AcasăCORONAVIRUSCovid: UE chiar a vaccinat 70% dintre adulți?

Covid: UE chiar a vaccinat 70% dintre adulți?

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat pragul imunizării complete a 70% dintre adulți ca fiind o „mare realizare care arată cu adevărat ce putem face atunci când lucrăm împreună”. Dar experții au deja nedumeriri.

Sursa acestor nedumeriri sunt chiar datele de la propria agenție a UE, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor(ECDC),  care par să arate că ținta nu a fost încă atinsă.

Urmărirea lansării a arătat o acoperire de 67,4% în ziua anunțului Comisiei. Între timp, acest număr a crescut la 68,7%, dar chiar și acest procent  pare discutabil.

Pentru a calcula ponderea adulților care au primit primul și al doilea vaccin, sau rămân nevaccinați, este nevoie de două variabile – numărul de doze de vaccin administrate și numărul de adulți din fiecare țară UE.

Dar încercarea de a verifica de două ori cota la nivelul UE nu este simplă. O complicație este că Germania și Olanda nu raportează ratelor de acoperire a vaccinării defalcate pe grupe de vârstă către ECDC.

O altă complicație este că vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, în timp ce celelalte necesită două.

Aiureala statistică

Luând în considerare toate acestea, calculează Politico,  rezultă 245 de milioane de adulți complet vaccinați. Adică aproximativ 11 milioane în afară de cifra pe care Comisia Europeană a publicat-o marți în declarația sa de presă de “peste 256 de milioane”.

Utilizarea estimărilor populației Eurostat pe grupe de vârstă pentru a calcula numărul de adulți din UE în 2021 ca numitor duce la o acoperire de vaccinare a acestora de aproximativ 67%.

World in Data estimează că 57,7% din întreaga populație UE a fost complet vaccinată începând cu 31 august. Directorul site-ului, Edouard Mathieu, este, de asemenea, sceptic că UE “a atins magia cu 70% pentru populația adultă”.

„Privind numărul adulților din UE în conformitate cu cele mai recente estimări ale populației ONU și numărul persoanelor complet vaccinate din diferite grupe de vârstă din seturile de date disponibile, nu pare plauzibil ca 70% dintre adulți să fie încă complet vaccinați”, a spus el.

Întrebat despre aparenta discrepanță, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că există un decalaj de câteva zile în datele de pe site-ul ECDC și decalajul corespunzător al setului de date publice de câteva zile. Acest lucru ar explica numărul mai mic de vaccinări înregistrate.

Deci cifrele nu sunt pe deplin actualizate în fiecare zi. Dar aceste întârzieri destul de scurte în încorporarea datelor nu ar fi suficiente pentru a explica un decalaj de date în cifra generală de vaccinare de 11 milioane.

Ironia este că variantei Delta, extrem de infecțioasă, care se răspândește acum rapid în Europa, nu-i pasă prea mult de cifra arbitrară de 70%.

Întrucât Delta este capabilă să infecteze persoanele complet vaccinate și să se reproducă într-un ritm mai ridicat, se pune întrebarea cât va rezista conceptul unui prag pentru imunitatea efectivului  – chiar dacă vaccinurile rămân eficiente în prevenirea contagiunilor și deceselor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
870 afisari

6 COMENTARII

  1. & Dacă actualii politicieni și-au propus „să spele” și banii viitorimi, prin împrumuturi, oferind o societate mai curată. la mai puțini beneficiari, „virusând” societatea actuală prin îndatorare, ?

  2. & Păi, ce dracu, suntem p’aci ca să aveți voi pe cine vaccina ca să faceți voi, „ăia cu decizia”, ,,bani albi pentru zile negre” , ?

  3. Bai, dar cine o crede pe nazista aia de von der leyen, numai daca te uiti la mutra ei, iti dai seama ce specimen e ordinara asta nazista, draku sa o ia de satanica indracita, ea stoie ca o sa ajunga oricum in Iad, dar pe astia nu ii mai intereseaza nimic, important e sa traga cat mai multi idioti utili duopa ei in Iad, asa ca aviz amatorilor de vaxinat in cap, al vostru va fi Imparatia Iadului pe Pamant !! Ha ha ha 🙂 Daca au vaxinat in cap maxim 35 – 40 %, ca si astia fac recordul de vaxinat pe hectar 🙂

  4. @ Dacă COVID este o boală comună care asigură egalitatea în fața morții, așa cum erau în alte vremuri gropile comune, existând însă și excepții pentru persoanlități care au diagnostice precise despre cauzele deceselor, ?

  5. @ Când vor acorda despăgubiri autorităților celor cărora nu le-au oferit un mediu fără COVID, restrângându-le drepturile și libertățile, ? Constituția, articolul 35 ,dreptul la mediu sănătos, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger