AcasăCORONAVIRUSAvertismentul medicilor: Nimeni nu va scăpa de Covid!

Avertismentul medicilor: Nimeni nu va scăpa de Covid!

Dr. Oana Secară: ”Restricțiile și lockdown-urile dăunează imunității”

Creșterea numărului de cazuri Covid din unele țări nu este cauzată de variantele virusului, ci de lockdown-urile și restricțiile prelungite, susțin medicii specialiști. Aceștia atrag atenția că nimeni din populația lumii nu va scăpa de Covid și că cel mai important este ca la întâlnirea cu virusul sistemul imunitar să fie suficient de antrenat și competent.

Medicii susțin că lockdown-urile și restricțiile dure, prelungite foarte mult în unele țări, provoacă acum o creștere a numărului de cazuri. ”În acest moment se vede că persoanele care au trecut prin boală fac față la variantele antigenice, iar persoanele care nu au trecut prin boală, și mai ales cele care au avut parte de măsuri restrictive excesive, au un răspuns mai slab al sistemului imunitar”, ne spune dr. Oana Mihaela Secară. Acestea sunt consecințele faptului că nu au fost lăsați să intre în contact cu virusul, pentru ca imunitatea prin boala asimptomatică sau cu forme foarte ușoare să fie căpătată de o masă mai largă a populației, mai ales tinerii și copiii, arată medicul. Acesta mai susține că cei care au ieșit din măsurile de lockdown și de restricții și nu s-au confruntat cu virusul automat se vor confrunta.

”Toată lumea va intra în contact cu virusul la un moment dat, nimeni nu va scăpa de Covid, oricâte lockdown-uri faci. În momentul în care noi credem că vom feri pe cineva până la sfârșitul secolului de întâlnirea cu virusul greșim. Important este ca la momentul întâlnirii persoana să fie pregătită, cu un sistem imunitar competent, pe care îl poate avea în sezonul cald sau printr-un mod de viață echilibrat și sănătos, din toate punctele de vedere”, ne-a declarat dr.Oana Mihaela Secară.

Românii, obișnuiți cu virusurile

Populația României este foarte mult ajutată acum de sezonul cald, spre deosebire de populațiile care trăiesc în zonele calde și care sunt mai vulnerabile, spun medicii. ”Noi, românii, ca și bulgarii, de altfel, avem o reacție mai bună pentru că trecem de la frig la cald relativ des și avem această variație de temperatură, uneori în același sezon, de la o zi la alta, suficient de mare ca să antreneze sistemul imunitar. În plus, noi avem pe capul nostru foarte multe virusuri respiratorii care s-au adunat de-a lungul timpului și ne-am obișnuit cu ele. Avem imunitate încrucișată de la unul la altul și un răspuns mai bun în fața Covid”, afirmă dr.Oana Mihaela Secară. Potrivit acesteia, lockdown-urile, restricțiile și masca nu fac decât să defavorizeze antrenarea sistemului imunitar, pentru că sunt un factor de reducere a capacității de răspuns. ”Să te bagi sub un clopot de sticlă nu te avantajează deloc pe termen lung. Şi se vede deja că persoanele care nu au fost sub acest clopot de sticlă reacţionează mai bine”, ne spune dr.Oana Mihaela Secară.

Vaccinații și nevaccinații, același procent de infectări

Foarte mulți dintre cei vaccinați au făcut Covid, iar procentele de infectare sunt sensibil egale între vaccinați și nevaccinați, arată medicii. Aceștia subliniază și faptul că statisticile INSP-ului nu reflectă realitatea pentru că o persoană vaccinată ajunge în spital doar dacă face o formă medie sau gravă de Covid, iar în rest vaccinații nu mai sunt testați. ”Răspunsul imun la cei care au trecut prin boală este extrem de complex și face față cu brio la variantele Covid. În timp ce răspunsul imun la persoanele vaccinate este mult mai liniar, adică se raportează doar la anticorpii anti-proteină spike. Este adevărat că limfocitele rămân cu memoria proteinei spike și la vaccinați, chiar dacă titrul de anticorpi scade. Dar dacă întâlnește o variantă antigenică, care a dezvoltat un sistem prin care trece mai ușor de bariera anticorpilor anti-proteina spike, atunci vaccinatul se poate îmbolnăvi de Covid și poate face chiar forme mai grave. Este posibil ca varianta antigenică care atacă vaccinații să fie o variantă dezvoltată de virus la contactul cu un corp de vaccinat”, ne-a mai precizat dr.Oana Mihaela Secară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.187 afisari

4 COMENTARII

  1. Oameni buni,
    Imaginația ființei noastre nu mai există?
    Ne-am blocat în „poalele covidului”? Nu mai avem ce face, la ce ne gândi??!!
    Bolnavi, aproape morți, OAMENII trăiesc cu SPERANȚE, nu – i mai terorizați!
    Știm că suntem datori cu o moarte, ce ne tot amenințați 24 din 24 de ore pe zi.
    Decât laș, mai bine mort!

  2. Este normal ca imunitatea sa scada atunci cand stai in casa, izolat. Cat priveste trecerea tuturor prin boala este la fel de firesc ca la virusul gripal, cate tulpine o avea. De departe, din pacate, este o mare afacere la care sunt cel putin partasi majoritatea sefilor de stat si de guverne. La fel de ticalosi ca cei din umbra.

  3. Medicilor, lasati teoria neverificata, puneti mina pe carte, cartea e ceva pe care ati pus mina ultima oara in facultate ! Cercetati, observati si cautati sa ne salvati de molima asta ! Sinteti lenesi, comozi,increzuti, spagari, neseriosi, puturosi si increzuti ! Orgoliosi cit incape si neamuri proaste ! Ati uitat cind veneati la 9 si plecati la 12, munciti ma nenorocitilor !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger