AcasăCORONAVIRUSAgenția Medicamentului: Reacții adverse mortale la vaccinul Johnson

Agenția Medicamentului: Reacții adverse mortale la vaccinul Johnson

Vaccinul Johnson este autorizat, dar cu monitorizare specială

Vaccinul anti-Covid Johnson&Johnson, cu denumirea europeană de Janssen, distribuit medicilor de familie pentru imunizarea populației generale, are efecte adverse fatale. Avertismentul le-a fost trimis medicilor de familie chiar de către Agenția Națională a Medicamentului, care le-a solicitat acestora supravegherea vaccinaților în primele trei săptămâni de la administrarea dozei.

Medicii de familie vor fi obligați să-i informeze pe românii care doresc să vină la cabinetele lor pentru a primi doza unică de vaccin anti-Covid Johnson&Johnson despre efectele adverse ale acestuia, care includ cazuri severe de tromboze, chiar cu evoluție fatală. ”Apariția trombozei în asociere cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare, a fost observată foarte rar după vaccinarea cu Covid-19 Vaccine Janssen. Această asociere include cazuri severe de tromboză venoasă cu localizări neobișnuite, cum ar fi tromboza de sinus venos cerebral, tromboza venoasă în teritoriul splanhnic, precum și tromboza arterială, concomitent cu apariția trombocitopeniei. Unul din cazuri a avut evoluție fatală.

Aceste cazuri au apărut în primele trei săptămâni de la vaccinare, cele mai frecvente la femei cu vârsta sub 60 de ani”, se arată în avertizarea trimisă de Agenția Națională a Medicamentului către medicii de familie. Danemarca a fost prima țară care a refuzat autorizarea vaccinului Johnson & Johnson Covid-19, la începutul acestei luni, autoritatea națională din această țară ajungând la concluzia că beneficiile utilizării acestui produs nu depășesc riscurile de a provoca un posibil efect secundar, o tromboză rară legată de injectarea serului, la persoanele care primesc vaccinul. De altfel, Danemarca a fost tot prima țară care a interzis, în aprilie, utilizarea vaccinului AstraZeneca, tot din cauza reacțiilor adverse severe ale acestuia.

Femeile sub 60 de ani, cele mai expuse

Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, medicii trebuie să știe că, după administrarea vaccinului Johnson & Johnson Covid-19, a fost observată foarte rar apariția trombozei în asociere cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțită de sângerare, o relație de cauzalitate cu vaccinul fiind considerată plauzibilă. ”Aceste cazuri au apărut în primele trei săptămâni de la vaccinare, cele mai frecvente fiind la femei cu vârsta sub 60 de ani și nu au fost identificați până în prezent factori de risc specifici.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și/sau ale trombocitopeniei, iar persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite imediat asistență medicală în cazul în care, după vaccinare, dezvoltă simptome de tromboembolism și/sau trombocitopenie. Apariția trombozei în asociere cu trombocitopenie necesită o abordare terapeutică specializată, tocmai de aceea trebuie consultate protocoalele terapeutice aplicabile și/sau trebuie consultați medici specialiști hematologi pentru a diagnostica și trata această afecțiune”, se arată în comunicarea Agenției Naționale a Medicamentului către profesioniștii din sănătate.

Vaccinul, monitorizat de autoritățile europene

Vaccinul COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson & Johnson) face obiectul unei monitorizări suplimentare, iar acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță, a transmis Agenția Națională a Medicamentului, care a făcut apel la profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze orice reacții adverse suspectate. ”Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite imediat asistență medicală în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefierea unui membru inferior sau dureri abdominale persistente. În plus, orice persoană cu simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere înceţoşată după vaccinare, sau care prezintă echimoze/peteșii în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistenţă medicală”, mai precizează Agenția Națională a Medicamentului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.700 afisari

1 COMENTARIU

  1. …in concluzie,e unicul asa zis…vaccin ce mai apuci sa faci…
    …única doza…si la groapa!
    …nemtii,cand exterminau,cu cyclon b in lagare,trebuia sa se straduiasca…mai mult!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger