Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Stavropoleos, de la simplitate arhitecturală la unicitate artistică (II)

Stavropoleos, de la simplitate arhitecturală la unicitate artistică (II)

Autor:

 

 

LOGO PMB 1 bun 150x42 1 Stavropoleos, de la simplitate arhitecturală la unicitate artistică (II)AMPT Logo Final 3 bun 150x57 1 Stavropoleos, de la simplitate arhitecturală la unicitate artistică (II)În 1888, la aproape 150 de ani de la trecerea în neființă a ctitorului ei, Biserica Stavropoleos ajunsese realmente în paragină.

 

1 vedere ansamblu 702x500 Stavropoleos, de la simplitate arhitecturală la unicitate artistică (II)Totul, din pricina parvenitismului egumenilor Prea sfințitului Ioanichie (Kir Partenie, Kir Matei Ierapoleos, Kiril, Timoteiul Arhiereul, Kir Pahomie, Timoteiu Arhimadritul sau Kir Leontie), a legii lui Cuza, care a vizat secularizarea averilor mănăstireşti (1863), dar și ca urmare a cutremurelor care au zgâlțâit Capitala, cel mai puternic seism fiind cel din 1802, acesta punând la pâmânt turle multe și provocând prăbușirea parțială a Turnului Colței, și cea totală a Mănăstirii Cotroceni. Cupola octogonală, având 8 ferestre și o cornișă, dărâmată în 1841, avea să fie refăcută de către arhitectul Ion Mincu, la începutul veacului trecut, iar curtea interioară, cu superba galerie de arcade, adăugată tot atunci. A fost prima și cea mai importantă operațiune de restaurare a bisericii de la clădirea ei. În cartea “Bucureștii”, Olga Greceanu aprecia că “frumusețea arhitecturală a Bisericii Stavropoleos se datorează în primul rând celor 25 de arcade repetate – la început au fost doar 7 – care merg una după alta făcând ocolul clădirii. La interior, totul este dantelă, bijuterie, finețe. Tâmplăria se prezintă ca o minunată unitate arhitecturală, inocografică și decorativă. Ca toate iconostasele noastre, ea are un caracter arhiectural foarte pronunțat, motivele sculptate fiind crinul, vița de vie, clopoțelul și campanula. Biserica Stavropoleos, cu toată simplicitatea formelor, cu toată modestia proporțiilor, întrece tot ceea ce noi avem în materie de artă veche în Capitală”.

7 incinta 720x444 Stavropoleos, de la simplitate arhitecturală la unicitate artistică (II)8 pridvorul Stavropoleos, de la simplitate arhitecturală la unicitate artistică (II)9 iconostasul Stavropoleos, de la simplitate arhitecturală la unicitate artistică (II)Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!