Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Primul Sfat Orășenesc al Bucureștilor (II)

Primul Sfat Orășenesc al Bucureștilor (II)

Autor:

LOGO PMB 1 bun 150x42 Primul Sfat Orășenesc al Bucureștilor (II)AMPT Logo Final 3 bun 150x57 Primul Sfat Orășenesc al Bucureștilor (II)La 1831, dreptul de a fi candidat pentru Sfatul Orășenesc îl avea oricare cetățean, indiferent de rang, însă nu mai tânăr de 30 de ani și musai posesor al unui acaret nemișcător în valoare de 20.000 de lei. Străinii care doreau să ajungă în Sfat trebuiau să se lepede de cetățenia țării de proveniență.

 

 

Barbu Vlădoianu primul primar al capitalei 363x500 Primul Sfat Orășenesc al Bucureștilor (II)Un amănunt extrem de interesant este acela că membrii Sfatului nu primeau leafă, ci beneficiau de anumite facilități pe durata mandatelor, cum ar fi scutirea de taxe. Pentru cei proveniți din tagma neguțătorilor, care erau aleși trei ani la rând și se dovedeau a fi destoinici, scutirea de taxe era prelungită până la finalul vieții. Pentru cei de viță nobilă, recompensele erau ridicarea în rang.

Primul Sfat Orășenesc al orașului București, în conformitate cu dispozițiile Anecsul al doilea al Organicescului Regulament, a fost votat la 15 noiembrie 1831, aleșii fiind marele vornic Constantin Cantacuzino (prezident), vornicul Constantin Câmpineanu (a demisionat câteva zile mai târziu, fiind înlocuit cu serdarul Ștefan Ioan), negustorul grec Gheorghios Paapas, căminarul Iorgu Bibescu și boierul Iancu Răducanu (membri), rezultatul scrutinului organizat de Marea Vornicie a treburilor din lăuntru (Ministerul de Interne) fiind validat de însuși generalul Pavel Kiseleff, conducătorul armatei ruse de ocupație.

Alexandru Ioan Cuza schimbă forma de administrare locală în 1864, atunci când sfatul îşi schimbă numele în consiliu comunal, preşedintele acestui for fiind numit primar. Primul primar al Bucureștilor a fost ales la 7 august 1864, în persoana lui Barbu Vlădoianu, fost general de armată și om politic român. Abia după Marea Unire sunt înfiinţate primării în fiecare sector al Capitalei, denumite atunci culori, fiecare instituție administrativă de sector având, ca și astăzi, primarul ei. Totodată, șeful administraţiei comunale, coordonator al sectoarelor, a fost numit primar general.

Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!