Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Parcul Carol I, respect majestate! (II)

Parcul Carol I, respect majestate! (II)

Autor:

 

 

LOGO PMB 1 bun 150x42 1 Parcul Carol I, respect majestate! (II)AMPT Logo Final 3 bun 150x57 1 Parcul Carol I, respect majestate! (II)Ideea unui parc rustic municipal în partea de sud a Bucureștilor de la începutul Secolului XX, în contextul în care Capitala începea deja să piardă teren la capitolul zonă verde, i-a aparținut, pe de o parte, lui Take Ionescu (din motive pur politice), pe de alta ministrului de domenii din guvernul Cantacuzino, Ion N. Lahovari, cel care a insistat ca noul parc să fie gazda Expoziției Generale Române – 1906, eveniment dedicat marcării glorioșilor ani sub domnia regelui Carol I, a 25 de ani de la crearea Regatului României, dar și împlinirii a 1800 de ani de la ocuparea Daciei de către Traian.

Parcul Carol din Bucuresti   aleea principala vazuta dinspre Mausoleu Parcul Carol I, respect majestate! (II)De altfel, construcțiile inițiale ale Parcului Carol I au fost destinate manifestărilor jubiliare sus menționate, iar multă vreme după inaugurare bucureștenii l-au creditat drept parcul “Expoziției”, asta deși de la 23 noiembrie 1906 – data închiderii manifestării jubiliare – parcul se numea oficial Parcul Carol I. Odată cu crearea Parcului Național de lângă Șoseaua Kiseleff, importanța Parcului Carol I, din punct de vedere al expozițiilor, s-a estompat, însă oaza de verdeață din sudul Bucureștilor a rămas un loc de recreere la fel de popular pentru locuitorii orașului. Asta chiar și după proclamarea Republicii Populare, și după ce noua putere comunistă de la București a efectuat o serie de modificări, eliminând din incintă aproape tot ceea ce amintea de Casa Regală. Numele parcului a fost schimbat în “Parcul Libertății”, denumire păstrată până după Revoluție. În anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, Primăria Capitalei a anunțat că dorește să redea strălucirea acestui parc de o remarcabilă importanță istorică, printr-un amplu și curajos proiect. Un demers pe care noi, românii, i-l datorăm Regelui Carol I, cel care este responsabil nu doar pentru independența noastră, ci și pentru organizarea armatei, a căilor ferate, a universităților, justiției, dreptului de a bate monedă, a legilor vămii, de organizarea serviciului sanitar, de convențiile comerciale cu țările vecine, de fundațiile școlilor militare sau veterinare, de legea inamovibilității magistraților, pe scurt de dezvoltarea economică, intelectuală și politică a României.

449px Parcul Carol I 375x500 Parcul Carol I, respect majestate! (II)parcul libertatii 3 107 Parcul Carol I, respect majestate! (II)

Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!