Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Palatul Universității București, triumful ştiinţelor (IV)

Palatul Universității București, triumful ştiinţelor (IV)

Autor:

 

 

LOGO PMB 1 bun 150x42 1 Palatul Universității București, triumful ştiinţelor (IV)AMPT Logo Final 3 bun 150x57 1 Palatul Universității București, triumful ştiinţelor (IV)Ridicarea noilor corpuri de clădire adăugate Palatului Universității București, rezervate în zilele noastre Facultăţilor de Matematică, Geologie-Geografie şi Chimie, începe în 1913. Lucrările sunt sistate, însă, trei ani mai târziu, din cauza războiului.

Universitatea bombardata Palatul Universității București, triumful ştiinţelor (IV)În timpul ocupației germane (1916 – 1918), Universitatea bucureșteană își încetează activitatea, foarte mulți profesori și studenți refugiindu-se la Iași, în capitala Moldovei devenită de nevoie și capitala Regatului României.

În tot acest timp, la București, clădirea Universității este transformată în birouri pentru autoritățile austro-ungare. După Marea Unirea de la 1918, cursurile Universității Bucureși sunt reluate. Peste trei ani, se reiau și planurile de extindere, supraînălţare şi mansardare ale Palatului, proiectul fiind încredințat antreprizei conduse de inginerul Constantin M. Vasilescu. Proiectul va fi încheiat pe deplin abia în 1926.

Din nefericire, pe 4 aprilie 1944, în urma groaznicelor bombardamente ale aviației anglo-americane asupra Bucureștilor, corpul central al edificiului – cel ridicat în Secolul al XIX-lea – este distrus aproape complet. Dispare inclusiv superbul basorelief de pe fronton, realizat din piatră de Rușciuc de către eminentul artist Karl Storck, piesa de rezistență a edificiului. Fragmente din această prețioasă capodoperă mai pot fi găsite la Muzeul Storck. După război, partea de clădire concepută de arhitectul Orăscu va fi demolată, iar procesul de reconstrucție va fi finalizat în perioada 1967 – 1969.

În vara anului 2018, Primăria Capitalei a anunțat că va investi peste 80 de milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Universităţii din Bucureşti, totul după ce instituția de învățământ superior, veche de aproape un veac și jumătate, a cerut sprijin din partea edililor, în condiţiile în care suma necesară pentru reabilitarea faţadei, învelitorii şi amenajărilor conexe în curtea interioară reprezintă aproximativ 25 la sută din bugetul pe anul în curs, iar fondurile sunt insuficiente.

Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 26-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!