AcasăUtileBUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELORPalatul Universității București, triumful ştiinţelor (IV)

Palatul Universității București, triumful ştiinţelor (IV)

 

Ridicarea noilor corpuri de clădire adăugate Palatului Universității București, rezervate în zilele noastre Facultăţilor de Matematică, Geologie-Geografie şi Chimie, începe în 1913. Lucrările sunt sistate, însă, trei ani mai târziu, din cauza războiului.

În timpul ocupației germane (1916 – 1918), Universitatea bucureșteană își încetează activitatea, foarte mulți profesori și studenți refugiindu-se la Iași, în capitala Moldovei devenită de nevoie și capitala Regatului României.

În tot acest timp, la București, clădirea Universității este transformată în birouri pentru autoritățile austro-ungare. După Marea Unirea de la 1918, cursurile Universității Bucureși sunt reluate. Peste trei ani, se reiau și planurile de extindere, supraînălţare şi mansardare ale Palatului, proiectul fiind încredințat antreprizei conduse de inginerul Constantin M. Vasilescu. Proiectul va fi încheiat pe deplin abia în 1926.

Din nefericire, pe 4 aprilie 1944, în urma groaznicelor bombardamente ale aviației anglo-americane asupra Bucureștilor, corpul central al edificiului – cel ridicat în Secolul al XIX-lea – este distrus aproape complet. Dispare inclusiv superbul basorelief de pe fronton, realizat din piatră de Rușciuc de către eminentul artist Karl Storck, piesa de rezistență a edificiului. Fragmente din această prețioasă capodoperă mai pot fi găsite la Muzeul Storck. După război, partea de clădire concepută de arhitectul Orăscu va fi demolată, iar procesul de reconstrucție va fi finalizat în perioada 1967 – 1969.

În vara anului 2018, Primăria Capitalei a anunțat că va investi peste 80 de milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Universităţii din Bucureşti, totul după ce instituția de învățământ superior, veche de aproape un veac și jumătate, a cerut sprijin din partea edililor, în condiţiile în care suma necesară pentru reabilitarea faţadei, învelitorii şi amenajărilor conexe în curtea interioară reprezintă aproximativ 25 la sută din bugetul pe anul în curs, iar fondurile sunt insuficiente.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
843 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger