AcasăUtileBUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELORPalatul Suter. Istoria reînvie (III)

Palatul Suter. Istoria reînvie (III)

 

Interesant este un anunț publicat în Monitorul Oficial, în 15 iulie 1933, care vorbește despre scoaterea la licitație a clădirii din Aleea Suter 23-25, deținute de o anume Hortansa C. Costandache.

Discutăm așadar despre anul 1933, iar de la moartea lui Suter palatul mai schimbase câțiva proprietari, printre care și primul patron al ziarului „Cuvântul”, inginerul milionar Titus Enacovici. Imobilul de la nr. 23-25, descris ca având subsol, parter și două etaje, este compus din 30 de camere, garaj și pivniță (la subsol), terase și balcoane. La toate acestea, se menționează suprafața de teren de 2.500 metri pătrați, dintre care 600 metri pătrați corp de clădire. Imobilul nu se vinde la liciația cu preț de pornire de 7,2 milioane de lei, dar după instaurarea comunismului, clădirea se află sigur pe lista celor naționalizate, în conformitate cu Decretul din aprilie 1950. La poziția 1528, descoperim proprietatea Hortansei C. Costandache (Intr. Suter 25 și 23), care se confiscă de stat. Ulterior, clădirea devine pentru puțin timp centru de coordonare a MGB – securitatea sovietică. Ulterior, se schimbă destinația imobilului, acesta adăpostind sediul PCR, apoi sediul ICRAL – Întreprinderea de Construcții, Reparații și Administrare Locativă. După retrocedarea din 2003, clădirea este vândută de moștenitori afaceristului român Adrian Petre, care în urma unei investiții majore și a unor lucrări de consolidare, renovare și restaurare atente deschide aici, patru ani mai târziu, Hotelul Carol Park, singura unitate de profil din București inclusă în catalogul Conde Nast. În 2015, hotelul este cumpărat de un alt om de afaceri român, Vasile Albulescu, proprietar al unei firme specializate în foraj. Acesta a promis că, până în 2018, va redeschide hotelul, de astă dată sub vechiul nume al clădirii, Palatul Suter. Din câte se pare, undeva în toamnă vom avea parte de o nouă inaugurare, un luxos boutique hotel clasificat la 5 stele plus, primul de acest nivel din România.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
1.163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger