AcasăUtileBUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELORPalatul Ministerului Lucrărilor Publice, devenit Primăria Capitalei (III)

Palatul Ministerului Lucrărilor Publice, devenit Primăria Capitalei (III)

 

Din 1950, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice devine sediul Primăriei Capitalei. Sau mai bine zis sediul Sfatului Popular al oraşului Bucureşti, denumirea instituției locale în noua organizare impusă de regimul comunist.

Istoria nu iartă, dar nici nu uită. Mutarea administrației Capitalei în această clădire, în perioada postbelică, avea să reprezinte pe undeva o satisfacție personală pentru arhitectul Petre Antonescu. Asta în condițiile în care, în 1912 și 1935, proiectele sale privind ridicarea Palatului Primăriei – pe un teren viran, ocupat astăzi de Teatrul Naţional și Hotelul Intercontinental – ambele aprobate de către municipalitate, au fost sistate. Întâia oară din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, a doua oară din pricina intrării României în cel de-al doilea conflict armat planetar. Se spune că proiectul reatribuit lui Petre Antonescu a fost lăsat intenționat de izbeliște după abdicarea Regelui Carol al II-lea, în condițiile în care arhitectul era privit drept un apropiat al suveranului. Oficial, părăsirea tronului de către Carol al II-lea a atras, pe lângă multe altele, renunțarea la o serie de realizări urbanistice. Cert este că proiectul Palatului Primăriei București nu s-a mai realizat niciodată. În anii comunismului, pe amplasamentul indicat încă din perioada antebelică („Maidanul Primăriei”), aveau să răsară două construcții importante, Intercontinentalul și TNB. De fapt, trei, dacă ne gândim că Teatrul Național București a fost ridicat, demolat și iarăși construit. În 1950, administrația locală a Bucureștiului este mutată în clădirea monumentală de pe Bulevardul Regina Elisabeta. Între timp, redenumit de comuniști Bulevardul 6 Martie. Ministerul Lucrărilor Publice rămâne în clădire până spre sfârșitul anilor 50, dar sub altă titulatură. În 1949, prin Decretul nr. 70, Consiliul de Miniștri RSR luase decizia transformării lui în Ministerul Construcțiilor. În 1952, arhitectul Petre Antonescu primește „Premiul de Stat” (cea mai importantă distincţie acordată de statul român în domeniul cultural, al creaţiei artistice şi tehnice) pentru refacerea şi supraetajarea sediului Primăriei Capitalei. Clădirea a suportat toate seismele puternice resimțite în Bucureşti, inclusiv cele mai severe, din anii 1940, 1977, 1986 şi 1990. Primăria Generală a activat aici până în 2010, când au început lucrările de consolidare şi renovare. Fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice este înscris în Lista monumentelor istorice 2004, Municipiul Bucureşti, la Nr. crt. 969, Cod LMI 2004: B-II-m-A-18688, cu denumirea de Palatul administrativ al Municipiului Bucureşti.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
820 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger