Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Palatul Bursei, o epocală clădire antebelică (II)

Palatul Bursei, o epocală clădire antebelică (II)

Autor:

 

 

LOGO PMB 1 bun 150x42 Palatul Bursei, o epocală clădire antebelică (II)AMPT Logo Final 3 bun 150x57 Palatul Bursei, o epocală clădire antebelică (II)Construcția monumentalului Palat al Bursei din București, popular cunoscut în epocă drept Palatul Camerei de Comerciu, a început în primăvara anului 1908, mai precis în luna mai, piatra de temelie fiind pusă de Principele Ferdinand şi de Principesa Maria, viitorii monarhi ai României, artizanii Marii Uniri de la 1918.

1. The Chamber of Commerce 1914 687x500 Palatul Bursei, o epocală clădire antebelică (II)De bunul mers al șantierul s-a ocupat arhitectul Toma Dobrescu, iar pentru realizarea clădirii a fost angajată, tot prin concurs, antrepriza condusă de Domenico Costa și Luigi Forabosco. La întocmirea planului clădirii, concepute în stil neoclasic francez, cu pilaștri și coloane în stil corintic, arhitectul șef Ștefan Burcuș a fost ajutat de confratele I.G. Mayer și de inginerul Gogu Constantinescu, acesta din urmă axându-se exclusiv pe planul care viza structura de rezistență. Acoperișul a intrat în grija lui Alexandru Dimitriu, iar sculpturile exterioare au fost lucrate de Emil Wilhelm Becker, apropiat al Casei Regale.

palatul bursei in prezent 720x417 Palatul Bursei, o epocală clădire antebelică (II)Costurile operațiunilor de zidire, finisare și dotare ale clădirii s-au ridicat la peste 1,8 milioane de lei aur. Inaugurarea edificiului a avut loc cu mare pompă, în mai 1911, de astă dată în prezența Regelui Carol I, acesta urând Camerei de Comerț și Industrie din Capitală “să fie pildă neclintită, iar munca ei pe câmpul economic, de-a pururea inspirată de interesul general al țării, să fie spornică și rodnică”. Trecuseră deja 42 de ani de existenţă a Camerei de Comerț, trei de la demararea lucrărilor, iar instituția avea în sfârșit un local propriu, pe măsura năzuințelor sale. Ulterior, Palatul Bursei avea să adăpostească și unele entități bancare (Banca Poporului, Banca Franco-Română, Banca Ardeleană, Banca Centrală Cooperativă, Banca Comercială Italiană-Română), dar și unități instituționale (Ministerul de Justiție, Ministerul Cooperației, Institutul de Științe Comunale).

Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!