Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)

Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)

Autor:

 

 

LOGO PMB 1 bun 150x42 1 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)AMPT Logo Final 3 bun 150x57 1 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)Construcția Palatului Poștelor din Calea Victoriei, actualul Muzeu de Istorie a României, a fost executată de antrepriza Societatea română de construcții și lucrări publice, condusă de Effingarn Grant. Edificiul a fost dat în folosință pe de-a intregul în anul 1900 și inaugurat oficial în 1901. O altă festivitate, de astă dată organizată cu mult fast, a avut loc în 1903.

muzeul azi 720x448 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)Clădirea de 900 de metri pătrați, realizată în stil neoclasic, cocoțată pe un teren de peste 10 000 mp, se desfășoară pe patru caturi. O scară largă de 20 de metri, cu 12 trepte, este străjuită de 9 coloane ionice, toate acestea formând fațada principală, care se termină în părţile laterale cu cupole. Nu trebuie omise cele două sculpturi ale lui Ştefan Ionescu Valbudea (Mercur – mesagerul zeilor) şi alegoria Mecanica – progresul ştiinţei. Au mai existat și alte 10 statui alegorice, dar acestea fie au fost distruse în timpul cutremurului din 1940, fie îndepărtate după abdicarea Regelui Mihai, în 1947. Vizavi se află Palatul CEC, uluitorul edificiu finalizat la rândul său în anul 1900, clădire concepută de arhitectul francez Paul Gottereau.

Bucuresti Romania Muzeul National de Istorie Lapidariu interior 6  B II m A 19843 667x500 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)Palatul Poștelor avea să fie transformat în Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România în 1970, în urma unei hotărâri luate de Consiliul de Miniștri al RSR. Muzeul și-a început activitatea în 1972. Când s-a deschis, a fost cea mai mare instituție de acest gen din România, atrăgând mulți vizitatori români și străini. La subsol a fost amenajată expoziţia „Tezaurul Istoric” iar în curtea interioară a fost ridicată „structura uşoară” care avea să adăpostească lapidarium-ul şi copia Columnei lui Traian. Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie, aşa cum a rezultat, era întinsă în 49 de săli, la care se adăugau Cabinetul Numismatic, Lapidarium-ul şi Tezaurul Istoric. Cutremurul din 1977 a afectat clădirea muzeului. Ultima renovare s-a produs la începutul anilor 2000.

Bucuresti Romania Muzeul National de Istorie Tezaurul Istoric 6  B II m A 19843 667x500 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)Bucuresti Romania Muzeul National de Istorie Sala cu costume2  B II m A 19843 667x500 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (IV)Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 26-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!