Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (I)

Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (I)

Autor:

 

 

LOGO PMB 1 bun 150x42 1 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (I) AMPT Logo Final 3 bun 150x57 1 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (I)Palatul din Calea Victoriei, care adăpostește astăzi Muzeul Național de Istorie a României, a fost construit în scopul de a găzdui administrațiunea Poștei Române, instituție fondată în 1862 sub denumirea de „Direcţia Generală Unificată a Poştei”, după unificarea administraţiilor poştale din cele două principate române, Moldova și Țara Românească.

 

palatul postei 7 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (I)Legea privind construirea Palatului Poștelor a fost ratificată pe 29 mai 1892. Aceasta prevedea autorizarea Ministerului de Interne de a construi în București un local destinat serviciului telegrafo-poștal, pe un loc decis de Consiliul de Miniștri. Totodată, se deschidea pe seama Internelor un credit în valoare de 3 milioane de lei, acoperit “printr-o emisiune de rentă sau prin orice alte mijloace ce va găsi guvernul mai nemerit”. Acest credit servea pentru plata terenurilor, pentru construcția localului, precum și pentru cheltuelile de supraveghere a construcţiei. Astfel se oficializa procedura de demarare a lucrărilor privind înălțarea Palatului Poștelor, cel care timp de 70 de ani avea să servească instituției Poșta Română, fiind transformat ulterior în Muzeul Național de Istorie.

palatul postelor 618x500 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (I)Trebuie spus că amplasarea edificiului a fost stabilită în iulie 1892, Consiliul de Miniștri alegând ca Palatul Poștelor să se clădească pe locul numit Piața Constantin Vodă, situat între străzile Franceză (fostă Carol), Poștei (fostă A. Mocioni), Stavropoleos și Calea Victoriei, deși ințial s-a propus un teren aflat în faţa grădinii Cişmigiu. Mai exact, palatul urma să fie zidit pe locul unde odinioară se găsea hanul prințului Brâncoveanu, nimicit de incendiul de la 1847. Mai târziu, scrie Olga Greceanu, “acest teren devine proprietatea familiei boierești Bălăceanu”, iar spre sfârșitul veacului al 19-lea, locul unde “lumea venea să admire reprezentațiile de la teatrul ambulant Alcazar, pe scena căruia debutau mari artiști precum Matei Millo sau Grigore Manolescu sau cele ale circului Suhr”.

palatul postelor 1908 720x450 Muzeul Național de Istorie, fostul Palat al Poștelor (I)Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!