AcasăUtileBUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELORGrand Hotel du Boulevard, la Bulevard! (II)

Grand Hotel du Boulevard, la Bulevard! (II)

Constantin Bacalbașa scrie că, la începutul Secolului XX, salonul de marmură de la „Grand Hotel du Boulevard” ajunsese fieful deputaților liberali nemulțumiți de conducerea partidului. Pentru că aceștia se strângeau și criticau modul de lucru al primului-ministru Dimitrie A. Sturdza, au primit pecetea de „bulevardiști”.

 

Conform lui Bacalbașa, acțiunea bulevardiștilor „va provoca o remaniere a guvernului”. Un alt moment interesant care implică „Hotel du Boulevard” datează din aprilie 1934, când mai mulți ofiţeri transilvăneni (opt la număr) planifică asasinarea Regelui Carol al II-lea în noaptea de Înviere. Concret, complotiștii plănuiau să arunce grenade către cortegiul regal, din camerele hotelului, atunci când Carol și suita sa s-ar fi întors de la biserică, pe Bulevardul Elisabeta. Atentatul nu a mai avut loc, complotiștii fiind arestați înainte de producerea lui.

La începutul Secolului XX, hotelul din centrul Bucureștilor începe să primească cele mai bune recenzii, răsplata fiind „împușcarea” mai multor medalii de aur, una la expoziția de la Milano (1906), alta la cea de la Torino, din 1911. În perioada interbelică, la parterul „Grand Hotel du Boulevard” ființa un luxos (și destul de scump!) restaurant franțuzesc, precum și librăria, anticariatul și editura lui Alcalay. În timpul ocupației germane, între 1941-1944, hotelul a găzduit comandamentul Wehrmacht-ului. După al Doilea Război Mondial, „galantarele lui Alcalay” vor lăsa locul Librăriei Academiei, imobilul devenind după naționalizare sediu de minister.

În cartea sa dedicată Podului Mogoșoaiei, Gheorghe Crutzescu notează că, pe parcursul anilor de existenţă, „Hotel du Boulevard a cunoscut momente de afirmare ca o unitate prestigioasă, dar şi momente când, din varii motive, a fost trecut în conul de umbră. Tocmai o asemenea situaţie a impus ca în deceniul al optulea al secolului al XX‑lea să fie complet renovat şi reutilat şi astfel readus la nivel de unitate reprezentativă”. Din păcate, conchide Crutzescu, „parterul unde ani de zile fusese consacrat evolutiv pentru librării, a ajuns în cele din urmă să fie conjunctural preluat de alte domenii, ajungându‑se inclusiv la cel alimentar”. Recent, „Hotel du Boulevard” – clădire monument arhitectural de clasă A, aflată pe lista monumentelor istorice ale Capitalei – a intrat în familia proprietăţilor de lux Corinthia Hotels, stabilimentul din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 21 urmând să-și redeschidă porţile la 1 decembrie 2019, la 101 ani de la Marea Unire.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
1.022 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger