Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » “Fântâna cu copii” a sculptorului Ioan Iordănescu

“Fântâna cu copii” a sculptorului Ioan Iordănescu

Autor:

LOGO PMB 1 bun 150x42 “Fântâna cu copii” a sculptorului Ioan IordănescuAMPT Logo Final 3 bun 150x57 “Fântâna cu copii” a sculptorului Ioan IordănescuSculptura primelor decenii ale secolului al XX-lea a cunoscut numeroase creaţii apreciate şi azi, multe realizări ajungând în forul public, în muzee ale statului sau în colecţii de artă private. Am moştenit un patrimoniu artistic de nepreţuit, iar celebrarea Centenarului Marii Uniri impune readucerea acestuia în atenţia opiniei publice.

 

fantana cu copii 720x480 “Fântâna cu copii” a sculptorului Ioan IordănescuUnul dintre monumentele din Bucureşti pe care vrem să vi-l facem cunoscut astăzi este “Fântâna cu copii” a sculptorului Ioan Iordănescu (1881-1950). Cu siguranţă aţi trecut pe lângă această capodoperă pentru că este amplasată încă din 1935 în micuţul scuar de la intersecţia străzii Dionisie Lupu cu străzile Jules Michelet şi Pitar Moş din sectorul 1.

fantana2 333x500 “Fântâna cu copii” a sculptorului Ioan IordănescuCa portretist, sculptorul Iordănescu a reuşit să surprindă trăsăturile fizionomice şi caracterologice ale modelelor sale. Una dintre operele sale ce reflectă perfect atenţia sculptorului pentru detalii este “Fântâna cu copii”, un grup statuar din marmură albă ce luminează intersecţia mai sus amintită. Blocurile de marmură reprezintă trei copii: primul se caţără din piatră în piatră şi ajunge cu mâna la un cuib de păsări, al doilea priveşte îngrozit în jos şi nu mai are curaj să se urce spre cuib, al treilea, o fetiţă, ţine în mâini un peşte din a cărui gură iese apă.  Pe lângă faptul că era atras de subiecte pitoreşti, cu rezonanţă sentimentală, foarte gustate de amatorii de artă în epoca 1900, Iordănescu a fost un prolific autor de monumente dedicate eroilor din Primul Război Mondial în urma căruia s-a înfăptuit Marea Unire, precum şi de proiecte de monumente care s-au încadrat în tiparele convenţionale agreate de oficialităţile timpului. Printre lucrările de referinţă  ale lui Ion Iordănescu  mai putem enumera “Grija de mâine”, “Fericirea unei tinere mame”, Monumentul lui Costache Negri, statuile “Durerea” şi “Nădejdea”, Monumentul Cuza Vodă.

Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

     

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!