Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Doctorul Haralambie Botescu şi o viaţă dedicată Sănătăţii

Doctorul Haralambie Botescu şi o viaţă dedicată Sănătăţii

Autor:

LOGO PMB 1 bun 150x42 Doctorul Haralambie Botescu şi o viaţă dedicată SănătăţiiAMPT Logo Final 3 bun 150x57 Doctorul Haralambie Botescu şi o viaţă dedicată SănătăţiiPoziţionat  într-un mic scuar din faţa halelor pieţei  Matache Măcelaru, la intersecţia străzii Popa Tatu cu strada Berzei, bustul înălţat în 1923 lui Haralambie Botescu (doctor în medicină, 1874-1917) este mai puţin cunoscut bucureştenilor, poate şi din cauza schimbărilor urbane continue din zonă. Iar date despre cine este şi ce a făcut Botescu, poate şi mai puţin sunt ştiute. 

 

MG 3660 333x500 Doctorul Haralambie Botescu şi o viaţă dedicată SănătăţiiChiar dacă multor bucureşteni numele lui Haralambie Botescu nu le spune multe, doctorul îşi merită pe deplin monumentul. Primul lucru pe care trebuie să-l ştim despre doctorul Haralambie Botescu este că a fost unul dintre fondatorii sistemului sanitar românesc.

Medic renumit şi politician apreciat

MG 3663 333x500 Doctorul Haralambie Botescu şi o viaţă dedicată SănătăţiiRealizat prin subscripţie publică şi executat de sculptorul Dumitru Măţăoanu, pe un soclu proiectat de arhitectul Arghir Culina, bustul din bronz a fost turnat în atelierele Rascanu. Bărbatul reprezentat de opera artistului Măţăoanu păstrează înfăţişarea şi îmbrăcămintea secolului trecut, iar soclul este împodobit cu toiagul lui Asclepios peste care se încolăceşte un şarpe (simbolul medicinei şi farmaciei). Haralambie Botescu a fost şi om politic: primar adjunct al capitalei şi membru marcant al partidului liberal. Dar ca medic, activitatea sa a fost una intensă, în slujba oamenilor, cu precădere a celor săraci. Amintim în acest sens înfiinţarea de către Botescu a unei reţele de dispensare, a cabinetelor medicale şcolare şi reorganizarea serviciului de Salvare. Alături de un alt mare medic, Nicolae Minovici, Haralambie Botescu  a organizat azilul de noapte şi cantinele pentru săraci. Din păcate, chiar profesia sa şi dedicarea cu care îşi trata pacienţii i-au adus moartea. Doctorul Botescu a fost răpus prematur de tifos, în timpul Primului Război Mondial, pe când era inspector al armatei pentru bolile contagioase. Aşadar, şi-a dedicat întreaga viaţă şi activitatea sănătăţii oamenilor, încercând din răsputeri să-i facă să înţeleagă pe mai marii timpurilor de atunci că educaţia sanitară este extrem de importantă. Iar amplasarea bustului său în faţa pieţei Matache nu e întâmplătoare. Botescu a locuit în apropiere, la intersecţia străzii Berzei cu Calea Griviţei. Piața și strada din apropiere au primit, de asemenea, numele său.

Omagiu eroilor

MG 3664 333x500 Doctorul Haralambie Botescu şi o viaţă dedicată SănătăţiiDumitru Măţăoanu (1888-1929), originar din Câmpulung Muscel, este un sculptor şcolit la Paris. În Primul Război Mondial a fost mobilizat, alături de alţi artişti,  pe lângă Marele Cartier General al Armatei şi trimis pe front, printre ofiţeri şi soldaţi. În 1922, a făcut parte din echipa de sculptori condusă de Dimitrie Paciurea, care a decorat Arcul de Triumf, proiectat de arhitectul Petre Antonescu. Foarte multe din lucrările sale reprezintă omagii aduse eroilor din Războiul pentru Întregirea Neamului, monumente ce se regăsesc atât în Bucureşti, cât şi în ţară.

Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic


1 Comentariu la Doctorul Haralambie Botescu şi o viaţă dedicată Sănătăţii

  1. Iolanda

    Trec in fiecare dimineata prin aceasta zona. Nu am stiut ce reprezinta acest bust pana nu am citit aici. Recunosc, n-am avut curiozitatea sa ma apropii.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!