AcasăUtileBUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELORCoroana Reginei Maria, simbol al Marii Uniri

Coroana Reginei Maria, simbol al Marii Uniri

Coroana Reginei Maria a fost asigurată ca piesă de tezaur la valoarea de 25 milioane de euro

Una dintre capodoperele care fac trimitere la trecutul ţării este coroana Reginei Maria, ce astăzi poate fi admirată în sala Tezaur a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Purtată la încoronarea din 1922, de la Alba Iulia, coroana era una dintre cele mai frumoase de acest fel din Europa Secolului XX.

Cântăreşte 1.854 de grame, are diametrul la bază de 17,5 cm şi înălţimea de 18 cm.

Coroana Reginei Maria a fost făcută la Paris, de Casa de bijuterii Falize, din aur transilvănean, după desenele pictorului Costin Petrescu (care avea să realizeze mai târziu şi fresca de la Ateneul Român). Aurul folosit a fost donat de industriaşul Alexe Pocol, la vremea respectivă senator.

Coroana Reginei Maria a fost asigurată ca piesă de tezaur la valoarea de 25 milioane de euro

Comanda Parlamentului României

Proiectul coroanei în stil bizantin, decorată cu motive vegetale, a avut ca sursă de inspiraţie coroana doamnei Despina Miliţa, soţia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Mănăstirii de la Curtea de Argeş. Deşi putea să preia  coroana cu care Regina Elisabeta a devenit regină în 1881, Regina Maria a ţinut să aibă o coroană proprie. Statul român i-a oferit una, comanda pentru coroană fiind făcută de Parlamentul României, prin preşedintele Senatului – generalul Coandă, şi de colonelul Drosso – din partea regelui Ferdinand, pe data de 5 august 1921, în acest sens plătindu-se celebrei Case de bijuterii Falize din Paris suma de 65.000 de franci.

A reprezentat viziunea Reginei despre romantism

Potrivit descrierii făcute de Muzeul Naţional de Istorie, piesa prezintă o alăturare unică de simboluri regale, fiind o exprimare a noii identităţi naţionale române dobândite de către nepoata Reginei Victoria. De cele două medalioane sunt prinse câte 3 lanţuri de ambele părţi, reprezentând spice de grâu, simbol al fertilităţii, iar la capătul fiecărui lanţ era o cruce gamată, similară celei din partea superioară a coroanei. Crucea gamată stilizată reprezintă simboluri religioase cosmice străvechi care se regăsesc adesea şi în arta populară românească. Alegerea pietrelor semipreţioase sau preţioase care au împodobit coroana a fost în acord cu viziunea Reginei despre romantism. Alături de coroana din aur, Regina Maria a purtat la încoronare şi un colier de diamante Cartier, precum şi un safir mare ca pandantiv, bijuterii comandate de către regele Ferdinand la celebra Casă de bijuterii Cartier.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
1.147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger