Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Casa Librecht și secretele istoriei sale (II)

Casa Librecht și secretele istoriei sale (II)

Autor:

LOGO PMB 1 bun 150x42 3 Casa Librecht și secretele istoriei sale (II)AMPT Logo Final 3 bun 150x57 3 Casa Librecht și secretele istoriei sale (II)Nu e de mirare că, în februarie 1866, după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza, impunătoarea casă a machiavelicului Cezar Librecht, din strada Dionisie Lupu, fost perimetru parte a Grădinii Icoanei, a fost pusă sub sechestru și apoi scoasă la licitație. De mirare este cum acest personaj a scapăt de închisoare.

 

 

Casa Librecht 3 720x483 Casa Librecht și secretele istoriei sale (II)Grație abilităților sale intelectual-juridice, ca urmare a unor vicii de procedură, dar mai cu seamă pentru că era depozitarul absolut al multor secrete periculoase, Cezar Librecht scapă de temniță după Apelul judecat la Craiova, însă noua orânduire (locotenența domnească, asigurată de politicienii Lascăr Catargiu și Nicolae Golescu, precum și de generalul Nicolae Haralambie) decide expulzarea lui peste graniță.

Bis DtaBalasa AsBrancov 005 io 768x600 640x500 Casa Librecht și secretele istoriei sale (II)În timp ce Librecht devine Cezar Libbrecht d’Albeca și om important la curtea regală spaniolă, generosul său imobil de pe strada Ulierului (fosta denumire a străzii Dionisie Lupu) este scos la mezat și achiziționat pentru 6000 de galbeni de boierul Gheorghe C.Filipescu, viitor mareșal al Palatului, sub Carol I. Se spune că, până să fie cumpărată de Filipescu, clădirea construită în formă de cetate, cu creneluri de jur împrejurul acoperișului, interioarele lambrisate şi decorate, cu grădina sa imensă și dependințele generoase, care ele înșile ar fi putut sluji drept locuințe, a fost vizitată de sute de doritori, contra unui tarif de 80 de parale de căciulă (Victor Bilciurescu/ “Bucureștii de ieri și azi”), demers în urma căruia Statul a intenționat să recupereze din prejudiciul creat de proprietar. În perioada interbelică, fosta casă Librecht, devenită ulterior proprietatea familiei Filipescu, ajunge în administrarea Eforiei Spitalelor Civile, în conformitate cu testamentul soților Gheorghe și Lydia Filipescu. În 1950, casa este naționalizată de comuniști și devine sediul “Casei Universitarilor”, instituție aflată la dispoziția cadrelor didactice din învățământul superior.

Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 21-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!