Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » BUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELOR » Biserica Teiul Doamnei, ctitorie a lui Vodă Ghica

Biserica Teiul Doamnei, ctitorie a lui Vodă Ghica

Autor:

 

 

LOGO PMB 1 bun 150x42 1 Biserica Teiul Doamnei, ctitorie a lui Vodă GhicaAMPT Logo Final 3 bun 150x57 1 Biserica Teiul Doamnei, ctitorie a lui Vodă GhicaDeși în timpul scurtei sale domnii a reușit să-și ridice în cap norodul, dar mai ales boierii, Grigore Ghica a rămas în conștiința populară drept domnitorul care a redeschis școala de la Sfântul Sava, sprijinind învățământul în limba maternă, care a susținut înființarea societății pentru teatru Filarmonica (la îndemnul lui loan Câmpineanu, loan Heliade Rădulescu şi C. Aristia) sau care s-a ocupat îndeaproape de dezvoltarea edilitară a Bucureștilor, pavând cu piatră Podul Mogoșoaiei (viitoarea Calea Victoriei), precum și alte artere importante ale Capitalei.

biserica teiul doamnei 587x500 Biserica Teiul Doamnei, ctitorie a lui Vodă GhicaNu putem omite ctitorirea mai multor lăcașe de cult, dintre care se remarcă, indiscutabil, frumoasa biserică rotundă de lângă palat, Biserica Teiul Doamnei, ridicată la 1833. Este vorba despre un loc de rugăciune diferit de bisericile tradiționale în stil bizantin, fiind singura biserică din Capitală construită în stil neo-clasic italian. Picturile de la interior au fost realizate de același artist Alberto Giacometti, două dintre ele întruchipându-i pe Grigore Ghica și pe fratele după tată al acestuia, Alexandru Dimitrie Ghica, primul domnitor regulamentar al Țării Românești, între 1834 și 1842.

Grigore Dimitrie Ghica IV pictura biserica Teiul Doamnei 305x500 Biserica Teiul Doamnei, ctitorie a lui Vodă GhicaBiserica Teiul Doamnei – a doua din România, după Sfântul Spiridon din localitatea ieșeană Lețcani (1793), realizată în această inedită formă circulară – a fost ridicată de meșterul Josef Weltz, după planurile lui Villacrosse. La cutremurul din 1940, turla a fost serios avariată, fiind necesară demolarea ei. A fost rezidită, însă fără o parte din caracterele ornamentale originale. La cutremurul din 1977, avariile au fost mai mici, în schimb reparaţiile mai cuprinzătoare. Biserica – aflată pe lista oficială a monumentelor de cultură de pe teritoriul ţă­rii – poartă hramul Înălţarea Domnului și Sfântul Ierarh Grigore Teologul, iar curtea sa adăpostește locurile de veci ale multor membri ai familiei Ghica (nu mai puţin de 19 persoane îşi dorm somnul de veci aici), inclusiv mormântul ctitorului domeniului de la Colentina, Grigore D. Ghica.

Material realizat în cadrul “București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

     

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!