AcasăEconomieS-au săturat de Ucraina. Șase țări din UE cer introducerea taxelor vamale...

S-au săturat de Ucraina. Șase țări din UE cer introducerea taxelor vamale la importuri

Nervozitate maximă în UE. Fermierii nu mai vor produse din Ucraina

Nemulțumirile și frustrările fermierilor față de importurile din Ucraina au atins cote maxime. Marți, la Bruxelles, fermierii din șase țări, printre care și România, au protestat împotriva măsurilor aplicate de Comisia Europeană, care nu rezolvă în niciun fel problemele grave din sectorul agricol provocate de marfa ucraineană. Aceștia au cerut, imperativ, reintroducerea taxelor vamale pentru produsele care vin din Ucraina și extinderea interdicției la importuri pentru mai multe produse agroalimentare.

200 de fermieri din România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Slovacia, dintre care 50 din țara noastră, au protestat, marți, la Bruxelles, împotriva Comisiei Europene. Aceștia sunt nemulțumiți și dezamăgiți de soluția găsită de Comisia Europeană, de interzicere a importurilor din Ucraina timp de 30 de zile pentru câteva produse, la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar, pe fondul blocajelor și distorsiunilor de piață cauzate.

Protestatarii au cerut Comisiei Europene să restabilească taxele vamale și contingentele la produsele agricole și alimentare ucrainene. Totodată, fermierii au solicitat extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele și legumele, precum și prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. ”Este favorabil faptul că importurile au fost interzise până la 5 iunie 2023, dar ceea ce este în continuare îngrijorător este faptul că acelor contracte deja în vigoare li s-a permis să rămână necontrolate. În acest fel, nu putem avea o situație clară cu privire la acestea, deoarece ele pot fi falsificate, adăugate cantități suplimentare și antedatate”, se arată într-un comunicat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare din România.

Împărțiți povara!

În cazul în care, după 5 iunie, interdicția de import în cele 5 țări este ridicată, fermierii din cele șase țări afectate cer Comisiei Europene să extindă împărțirea riscurilor între toate statele membre ale UE, astfel încât fiecare stat să primească și să utilizeze un contingent de produse agricole din Ucraina direct proporțional cu mărimea țării și a populației sale. În acest fel se va continua ajutorarea Ucrainei fără să se provoace un blocaj logistic în Europa de Est și fără ca fermierii din aceste țări să intre în faliment.

Protestatarii au transmis Comisiei Europene că va trebui să extindă lista țărilor care pot decide să interzică introducerea anumitor mărfuri agroalimentare din Ucraina pe piețele proprii, incluzând, astfel, și Cehia, care să primească, și ea, pachete de compensare, inclusiv din Rezerva de criză. ”Am mai solicitat crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrală și de Est, deosebit de afectați de consecințele invaziei rusești în Ucraina, finanțat în afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune, acordarea permisiunii statelor membre din Europa Centrală și de Est să aplice ajutor național în conformitate cu deciziile guvernelor lor, precum și creșterea finanțării pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport și a porturilor care să permită tranzitul eficient al produselor agricole și alimentare din Ucraina către porturile din Marea Baltică și Marea Neagră”, se mai precizează în comunicatul reprezentanților fermierilor români.

Sprijin financiar pentru controalele fitosanitare

Fermierii au somat Comsia Europeană să acorde sprijin financiar și de personal pentru serviciile fitosanitare naționale care examinează produsele agricole importate, dar și consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate și a calității produselor transportate. Aceștia consideră că autoritățile Uniunii Europene trebuie să asigure răspunsuri mai rapide la situația economică actuală din sectorul agricol, iar atingerea obiectivelor PAC să se facă fără reducerea competitivității producătorilor agricoli și impunerea concurenței neloiale asupra produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
4.999 afisari

15 COMENTARII

  1. Fermierii astia cu epoleti,mai ales cei din Romania ,cer mai mult ajutorarea Ucrainei decat protejarea propriilor afaceri.E la fel ca la terase si restaurante in pandemie ,cei mai zelosi paznici ai mastii si vaccinarii erau patronii astora chia daca stiau ca pierd bani si poate afacerea.Ceva pute urat in treaba asta.

  2. A ajuns un stat artificial sa joace pe degete tot occidentul dar de fapt ei sunt sclavii finantelor mondiale care conduc ucraina recte roschild proprietarul americii si acestui petec de pamant fost rusesc.

  3. Si noi ne-am saturat de Ucraina si golanelile lor !
    Si de rusi ne-am saturat in aceasi masura, sunt o apa si-un pamant !!
    Avem numai de pierdut din situatia actuala.

  4. Daca inchiriezi apartamente pe bani multi ucrainienilor (chiriiile pentru ei sunt finantate de statul Roman) nu platesti impozit pe venitul realizat din chirii. In schimb daca inchiriezi un apartament pe bani putini unui student roman trebuie sa platesti impozit pe venitul realizat. Undei echitatea??? Ucrainenii au mai multe drepturi in Romania decat romanii!!! Ajunge cu ucrainenii, ne-am saturat de ei!!! La munca cu ei fara tratamente preferentiare…

  5. DACA VRETI CA UE SA MAI EXISTE !, ORI LEGEA E PENTRU TOTI !,ORI PRAFUL SI PULBEREA SA SE ALEAGA DE DE CEEA CE ESTE AZI UE =O PARGHIE IN MANA UNOR EXCROCI .

  6. Singura soluti e sa blocheze importurile pana se va aproba intrarea in Senghen si asezarea tari la masa tratativelor cu vot deplin Nu cu sapca in mana . Iar daca nu le comvine putem spune pas la UE ca si englezii.

  7. Cred că trebuie sa urmăm exemplul lui Orban al Ungariei! Politicienii noștri sunt lingăi, corupți și neghiobi!

  8. Gata cu favoritismele! Copiii romani primesc vreo 300 de lei pe luna, ajutorul pentru pensiile mici e un amarat de voucher de 125 lei pe luna, nu sunt bani pentru mărirea constituțională a pensiilor,fermierii romani merg de 2 ani pe pierderi ,portul e sufocat de mărfuri ucrainiene cele românești stand pe unde nimeresc,dar avem 2000 de lei de persoana pe luna. Inclusiv copii lor. Iar minciuna cu banii de la UE nu mai tine! Asa ca ,ajunge! Cine vrea bani,la munca! Copiii sa primească dacă merg la școală, 300 lei. Iar chiria ,fără decontări,din bani munciți. Ca e de munca în România cat cuprinde!
    Deci ,destul!

  9. Gata cu vrajeala help ukraina pe noi nu ne ajuta nimeni ba mai rau romanii din Ukraina au fost dezradacinati obligati sa renunte la orice este romanesc. Ukrainienii sunt jumatate rusi. Romanii spalati pr creie cu vaccinuri cu ukraina cu tot trebuie sa se trezeasca. Comisia europeană este unealta corporatiilor fac jocul lor sunt milioane de europeni care mor de foame si de lipsa tratamentelor medicale iar pe comisia europeană ii intereseaza mai mult de cetateni non EU : Ukrainieni, Arabi infieni etc Au umplut europa de arabi si in curand o sa umple si Romania cand nu vor mai avea loc acolo. O rusine de conducere are Eu . Dictatori ce fac jocul corporatiilor si marilor puteri.

    • Foarte adevărat așa cum spuneți !
      O totală aiureala și bolmojeala pe capul bieților români ,că nu mai înțelege nimeni ce se intimpla , au luat mințile oamenilor cu minciuni și păcăleli și uite așa își fac jocul acești nelegiuiți în aceasta țărișoara scumpă și draga lor .
      De cînd o rivnesc ei și își bat capul cum jefuiasca și să o jumulească !

      Doamne cît mai rabzi pe acești tilhari sataniști !

      Ajuta Doamne că acest popor sa se trezească din orbire !

      Păcat mare că țara a căzut pe mîna acestor tilhari periculoși !
      Au mizat pe buna credință și naivitate a noastră !

      Bravo acestor intelectuali care acum s-au ridicat la proteste pentru dreptate și adevăr !
      De-a Domnul sa nu se lase vrăjiți și păcăliți din nou de mincinoși de aici și de dincolo de granițe !

      Facă – se voia ta Doamne !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger